MOL ligový telegram 14. kola

Napriek tomu, že aj toto kolo sa roztiahlo až do štyroch dní (poznámka: v stredu predohrávali duely Michalovce a Kynžvart, ktorých čakali cez víkend odvety v štvrťfinále pohára EHF) zápasy prebehli bez väčších problémov a predpokladov odborníkov. Menším prekvapením bola televízna predohrávka Michalovce s českým majstrom Sláviou Praha a jednoznačná výhra lídra základnej časti súťaže o desať gólov (30:20). V súbojoch česko – slovenskej hádzanárskej špičky by sa nemali takéto výsledky vyskytovať (poznámka: Zdá sa, že sa to netýka pražskej Slávie, ktorá “vybuchla“ aj v 13. týždni, keď prehrala doma s Mostom 21:35) ! V zostávajúcich dueloch sa žiadne prekvapenie nekonalo, keď favoriti nezaváhali a pripísali si do tabuľky po dva body. Prve priebežná tabuľka po 14. kole  zaujala, aj keď postavenie Michaloviec na špici tabuľky je suverénne a na viac má ešte jeden zápas s Porubou k dobru. Zaujímavá situácia však vznikla na ďalších miestach, nakoľko: Dunajská Streda, Most a príjemné prekvapenie tohto ročníka hádzanárky Kynžvartu majú osem kôl pred koncom na svojom konte po 21 bodov, Slávia Praha na piatom mieste stráca na túto trojicu iba dva body. Zdá sa, že až do 22. kola sa bude medzi týmito kolektívmi tvrdo bojovať o bodové zisky. Ktoré  z týchto kolektívov sa budú po záverečnom kole MOL ligy hrdiť medailovými postami rozhodnú najmä zápasy: Slávia Praha – Kynžvart (15. kolo); Michalovce – Most a Dunajská Streda – Slávia Praha (oba v 18. kole); Most – Kynžvart (19. kolo); Kynžvart – Michalovce (20. kolo) a Dunajská Streda – Most (22. kolo), v ktorých sa bude rozhodovať v priamych súbojoch  kto, z koho.   

+ + +

Ani v 14. kole nepadla  „70 – desiatka“ v počte gólov, hoci v Zlíne kde vyhrala Dunajská Streda 25:43 – 68 gólov bola táto hranica na „spadnutie“. To by však museli: hráčka Zlína Lucia Polomíková premeniť dve sedmičky a jednu nepremenila ani maďarská kanonierka Barbara Sári v službách Dunajskej Stredy. Druhý najvyšší počet 64 gólov (40:24) videli diváci v moravskom derby Olomouc – Hodonín, o jeden gól menej v našom zápase v Moste (35:28). Najchudobnejší na góly bol televízny duel Dunajská Streda – Slávia Praha (30:20), o šesť gólov viac „padlo“ v dueli Kynžvart – Poruba (32:24) a rovná „šesťdesiatka“ gólov (33:27) sa zrodila v súboji dvoch kanonierok súťaže: Iveta Korešová (Písek, 155 gólov), proti Veronike Fenclovej (r. Galuškovej, Plzeň), ktorá má na svojom konte v tabuľke kanonierok o 44 gólov menej (poznámka: na 3. miesto sa prebojovala po zápase v Moste s 94 gólmi na svojom konte hráčka šalianskeho Dusla a reprezentantka Slovenska Olívia Ščípová).

+ + +

Honor kanonierka kola si opäť vybojovala najlepšia strelkyňa posledných troch ročníkov medzinárodnej súťaže Iveta Korešová (r. l989 - Písek), ktorej 12 gólov v zápase s Plzňou rozhodlo aj o víťazstve Sokola. Medzi kanonierky s osobným streleckým zápisom 11 gólov v Zlíne sa dostala prekvapujúco skúsená posila Dunajskej Stredy Barbara Sári (r. l990, Maďarsko), ktorej doterajšie maximum 7 gólov bolo zo zápasu Hodonín - DAC  (22:36). Bronzová tretia priečka  tak ako v minulom kole obsadila s 10 gólmi do siete Mostu naša hádzanárka Olívia Ščípová (r. 2002) a rovnaký počet presných zásahov dosiahla taktiež pravá spojka Olomouca Monika Machačová (r. 2003) v domácom zápase s Hodonínom (poznámka: talentovanú hráčku z Hanej sme videli aj minulý víkend v Šali, kde skórovala v 4 prípadoch).  Do kategórie 9 – gólových sa v tomto kole dostala ďalšia z matadoriek v drese DAC - u  Katarína Juhos (r. l988), ktorá sa strelecky prezentovala v zápase v Zlíne a rekordný zápis 9 gólov v tomto ročníku si vytvorila zástupkyňa Balkánu Anastasija Krivokapič v televíznom dueli Michaloviec so Sláviou Praha a túto hráčku budú môcť vidieť aj cez víkend  (sobota 27.1.2024 o 18.30 hodine) priaznivci šalianskej hádzanej, pokiaľ navštívia šláger 15. kola MOL ligy. Po osem gólov do streleckej tabuľky a tým aj postup v nej si pripísali: Nikola Kalinová (r. l998, Hodonín, 9. miesto – 73 gólov) v Olomouci a bohužiaľ aj ľavé krídlo Mostu Adéla Stříšková (r. 2.000, 7. miesto 82 gólov) v zápase s našim kolektívom.  Do tejto rubriky sa však radia aj hádzanárky so sedmičkou presných zásahov v minulom kole. Patria sem: pravé krídlo Slávie Praha a reprezentantka Česka Nikola Švihnosová, ktorá sa s 83 gólmi posunula na 6. mieste tabuľky kanonierok;  Monika Střísková (r. 2096, Zlín) za góly do siete DAC – u a naše krídlo a reprezentantka Slovenska Katarína Pócsíková (r. l993) v zápas s Mostom. Vďaka doterajším 71 gólom sú spolu s kolegyňou z klubu a reprezentácie Dianou Máriou Vargovou (r. 2003), ktorá má svojom konte rovnaký počet presných zásahov na 10. – 11. mieste medzi najlepšími strelkyňami, čo teší.   

+ + +

Ani v tomto kole sa na palubovkách MOL ligy nečervenalo, ale aj počet dvoj minútových trestov bol v norme. Najviac „iba“ sedem trestov  udelili arbitri v zápase Písek – Plzeň (2:5), o jeden trest menej (3:3) bol v televíznom zápase Michalovce – Slávia Praha, v ktorom však bolo nariadených najviac pokutových hodov 4/4 – 5/4. Po päť najnižších trestov videli diváci v zápasoch: Olomouc – Hodonín (2:3), rovnakým pomerom aj v Moste v zápase so Šaľou (poznámka: naše vylúčenia uvádza iba denník Šport z 22.1. 2024, nakoľko v oficiálnom Zápise na Českej stránke hádzanárskeho zväzu naše tri dvoj minútové tresty nie sú uvedené, iba žltá karta  Königovej;  SZH doposiaľ Zápis z tohto duelu na jeho stránke neuverejnil !) a rovnako aj súboji Zlín – Dunajská Streda (0:5), kde však „povinne“ oddychovali iba hráčky zo Žitného ostrova, ale diváci videli sedem pokutových hodov: 3/1 – 4/3. Najslušnejším zápasom 14. kola bol súboj Kynžvart – Poruba, kde boli potrestané iba 3 domáce hráčky, pričom hostky vyšli s čistým štítom.    

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články