MOL ligový telegram 15. kola.

Pätnáste kolo sa zapíše do kategórie najserióznejších v zmysle vyžrebovania ročníka a dodržania termínov a zápasov, nakoľko sa odohralo v priebehu dvoch dní a v priebehu 24 hodín (poznámka: úvodný duel 15. kola Písek – DAC sa začal v sobotu o 16.00 hodine a končilo v nedeľu, keď sa dohralo kolo o 16.00 hodine zápasom Poruba – Zlín) a nenarobilo žiadne problémy médiám, štatistikom, ale ani priaznivcom ženskej hádzanej. Rekordérom v odvetnej časti MOL ligy je zatiaľ 13. kolo, ktoré sa začalo hrať už 10. 1. 2024 o 18.00 hodine  zápasom Dunajská Streda – Kynžvart  a končilo až včera večer (streda 31.1.2024 o 18.00 hodine  dohrávkou Poruba – Michalovce !!!). Naše predpoklady, že sa začne ostrý boj o medailové umiestnenia hlavne u mužstiev na druhom až piatom mieste tabuľky (poznámka: nakoľko sa čakala  výhra Iuventy v Porube a zvýšenie náskoku na čele) sa naplnili hneď v ďalšom kole. Štvorica kandidátov na dve medailové umiestnenia bodovala, zatiaľ čo Dunajská Streda po jasnej výhre v Písku (22:30) a Baník Most pri výhre v Hodoníne o 14 gólov získali do tabuľky po dva body. Ďalší dvaja kandidáti na medailu si v českom „derby“ Slávia Praha – Házená Kyžvart po remíze 20:20 body podelili a majú na úspešnú dvojicu bodovú stratu (poznámka: Kynžvart prišiel o víťazstvo po 60. minúte, keď zahrávala Slávia Praha 9. metrový hod, ktorý  úspešne strelou cez múr premenila ľavá spojka „zošívaných“ Tereza Vostárková vo vyrovnávajúci gól !!!  Prekvapila aj prehra Poruby na domácej palubovke so Zlínom, keď ešte necelé dve minúty pred koncom zápasu bol nerozhodný stav 25:25, ale najlepšia strelkyňa zápasu Natálie Herbočková (vytvorila si osobný strelecký rekord) spolu so Šimkovou zariadili dvomi gólmi výhru Zlína. V českých médiách sa posudzovali nádeje sinej päťky na prvenstvo v základnej časti a  jedným z možných prekážok Michaloviec za prvenstvom v tomto ročníku mohla byť Šaľa a mali pravdu. Po víťazstve „s odretými ušami“ (poznámka: k zápasu sa vraciame v extra bloku), ktoré priznali aj média sú však už  iba krôčik od prvenstva. Podľa nášho prepočtu „ čo sa ešte môže udiať“ môžu už sedem kôl pred koncom otvárať šampanské na víťazstvo v tomto ročníku. Víťazstvo Olomouca proti Plzni napriek tomu, že v jej drese hrajú dve popredné kanonierky MOL ligy Fenclová (2. miesto) a Schreibmeierová (4. miesto) sa predpokladalo.

+ + +

V odvetnej časti MOL ligovej súťaže sa zdá, mankom jednotlivých účastníkov medzinárodnej súťaže je strelecká efektivita a tak populárna „70 – tka“ v  celkovom skóre majstrovského zápasu sa stáva pomaly, ale isto pre väčšinu kolektívov „morenou“.  Keď naše hádzanárky v otváracom zápase odvetnej časti vyhrali v Hodoníne 34:39 - spolu 73 gólov, (poznámka: hralo sa 6. 1. 2024 už o 16.30 hodine) čakalo sa, že takýchto výsledkov bude viac, ale dnes máme za sebou už štyri kolá vrátane dohrávky 13. kola Poruba – Michalovce 21:27) a ani v jednom z nich sa diváci vysnívanej „70 – tky“ nedočkali. Najbližšie k tomu boli v 13. kole mužstvá Hodonín – Plzeň (30:39) a v 14. kole kolektívy Zlín – Dunajská Streda 25:43, ktoré tesne atakovali vysnívanú hranicu. Nedávne 15. kolo je z doterajších štyroch odohraných kôl najchudobnejšie na góly, keď ich diváci videli iba 322, čo je priemer 53,6 % gólu na zápas. Najviac sa tešili zo 66  gólov na Morave v zápase Hodonín – Most (26:40), o šesť menej sa ich „urodilo“ na Hanej v zápase Olomouc – Plzeň (33:27). Kuriozitou doterajšieho priebehu MOL ligy je skutočnosť, že v troch dueloch tohto  kola videli diváci zhodne po 52 gólov: Písek – Dunajská Streda 22:30; Poruba – Zlín a Šaľa – Michalovce, kde bol rovnaký výsledok 25:27. Najmenej iba 40 gólov (20:20) padlo v súboji skoro už istých kandidátov na českú nadstavbovú časť play – off  (Slávia Praha – Kynžvart)  a nebyť „zaváhania“ zástupcov kúpeľného mesta Kynžvart (píšeme o tom vo vyššej časti bloku) nemusela v zápase padnúť ani 40 – gólová hranica.

+ + +

Kanonierkou kola sa dosť nečakane stala opora nováčika súťaže z Hodonína už ostrieľaná spojka Nikola Kalinová (r. 1998), ktorá strelila v domácom súboji s Plzňou 11 gólov a na viac videla aj 2. minútový trest a nepremenila „sedmičku“. O gól menej zaznamenala suverénka streleckej súťaže Iveta Korešová 10/7 v náročnom súboji s Dunajskou Stredou a čistú „desiatku“ kontrovala v tomto zápase reprezentantka Česka Eliška Desortová, ktorá je veľkou posilou DAC – u.  Do deväť gólovej spoločnosti sa nečakane dostala mladá Natálie Herbočková (r. 2000) zo Zlína, ktorej rekordný zápis (doposiaľ strelila najviac 5 gólov !) pomohol k zisku cenných bodov v Porube. Medzi elitnou streleckou spoločnosťou netreba predstavovať, aj keď mladú hráčku  Mostu, ale už zápasmi v medzinárodnej súťaži ošľahanú a reprezentantku ČR  Adélu Stříškovú (r. 2000), ktorá taktiež dosiahla v zápase v Hodoníne 9 presných zásahov.  Osem gólov pribudlo do batohu nastrielaných gólov v MOL lige v súčasnosti druhej najlepšej strelkyni súťaže Veronike Fenclovej – Galuškovej v zápase s Olomoucom a taktiež toľko gólov vsietila, ale do našej siete slovenská reprezentantka v drese Iuventy Martina Popovcová, čím  zachránila pre lídra víťaznú sériu neporaziteľnosti. V kategórii 7 – gólových hráčok je pestré vekové zloženie, ale aj zostava, keď jedna z najstarších hráčok súťaže Shejla Hiraldo (r. l989), reprezentantka Portorika  a hráčka Poruby, ako aj Daniela Šimková (r.  2005 -  Zlín) sa dostali do takejto spoločnosti prvý krát !, zatiaľ, čo naša kanonierka a reprezentantka Slovenska Olívia Ščípová sa do nej dostala v tomto ročníku už po  ôsmy krát !   

Najlepšie strelkyne MOL ligy po 15. kole:  1.  Iveta Korešová – 165 gólov (Písek); 2. Veronika Fenclová (Galušková) – 105 gólov (Plzeň); 3. Olívia ŠČÍPOVÁ – 101 gólov (Šaľa); 4. Simoma Schreibmeierová – 93 gólov (Plzeň); 5. Sofija Bezruková – 92 gólov (Kynžvart);  6. Adéla Sříšková – 91 gólov (Most); 7. Nikola Kalinová – 84 gólov (Hodonín); 8. Eszter Ogonovszky – 83 gólov (Most); 9. Nikola Švihnosová – 81 gólov (Slávia Praha); 10. Diana Mária VARGOVÁ – 75 gólov; 11. Katarína PÓCSÍKOVA – 72 gólov (obe ŠAĽA); 12. Natália Kuxová – 72 gólov (Most),..... ďalšie hráčky Dusla: 55. Barbora KONIGOVÁ – 36 gólov; 70. Edina PASTOREKOVÁ – 32 gólov (obe Šaľa);.... V tabuľke strelkýň MOL ligy (na konte majú strelený aspoň 1 gól) je zaregistrovaných 192 hráčok.   
+ + +
Nie je to irónia, ale dočkali sme sa v odvetnej časti až v 15. kole aj červenej karty, ktorej „majiteľkou“ sa stala iba 21. ročná hráčka pražskej Slávie Veronika Holečková v zápase s Kynžvartom, ktorá v 53.13 minúte za stavu 18:18 videla ČK po treťom vylúčení.  Škoda možno vylúčenia, nakoľko bola so 6 gólmi aj najlepšou strelkyňou majstra ČR a možno jej neúčasť v závere mala vplyv aj na remízový výsledok 20:20.  Diváci videli v zápase aj sedem (5:2) dvoj minútových trestov a 11.  nariadených sedem metrových hodov: 10/8 – 1/0 !!!  Desať hráčok si povinne odpykalo nízky trest v derby Poruba – Zlín  7:3, ale k tomu arbitri nariadili aj trinásť sedem metrových hodov (7/5:6/2). Svedkom ôsmych najnižších trestov (4:4) boli  diváci v zápase Písek – DAC, ale k tomu mali možnosť sledovať aj 9. sedmičiek: 8/7 – 1/0 !!  Rovnaký počet sedem vylúčení 3:4 si za fauly zaslúžili hráčky v zápase Hodonín – Most, ale k tomu bolo nariadených aj 11. sedmičiek: 8/7 – 3/3. Arbitri a diváci  sa nenudili ani v zápase Olomouc – Plzeň, kde oddychovali z každého kolektívu v zápase po tri hráčky za vylúčenia, na viac ich fauly boli potrestané aj sedmičkami, keď  180 divákov videlo až desať pokutových hodov(4/3 – 6/5) !!  „Husto“ bolo  aj v moravskom derby Poruba  - Zlín, kde oddychovalo 10 hráčok (7:3), diváci však ešte videli ako „zákusok“ aj 13 sedemmetrových hodov 7/5 – 6/2.  Škoda, že podobného scenáru sa nedočkala aj rekordná návšteva v Šali, kde hrali naše dievčatá s favorizovanou Iuventou a bolo dosť dusno aj v II. polčase. K zápasu s Iuventou a k jeho priebehu, ktorý „zaujal“ sa dostaneme v nasledujúcom bloku.

JOZEF SKLENAR

Aktuality

Aktuálne články