MOL ligový telegram 16. kola

Napriek tomu, že v 16. kole bolo niekoľko zápasov, ktoré mohli aj podľa odborníkov a ich prognóz priniesť nejaké prekvapenie na úkor favoritov, nakoniec sa žiadne nekonalo a hlavne na čele tabuľky, sa žiadne rošády nekonali. Dramatickým až do záverečných sekúnd bol síce súboj minuloročných medailistov z Česka, v ktorom vyhral strieborný Most z tretím Olomoucom, ale nemuselo tak byť.  Most viedol celý zápas (10:5, 17:7, 23:16) a päť minút pred koncom ešte o sedem gólov 31:24. Gólovú stopku v ich podaní skoro využil Olomouc, ktorý pridával gól za gólom a záver bol viac ako „veselý“.  V 58.30 minúte znížila Tereza Vasiljeva (r. Fryčáková) na rozdiel dvoch gólov (31:29), napomínanie si vyslúžil tréner Mostu Vladimír Šuma, následne videla červenú kartu legionárka Arciševskaja a najväčšia posila Zory Michaela Daňková znížila v 59.19 na 31:30. Po oddychovom čase Baník už väčšiu drámu nedopustil. Slová trénera Vl. Šumu po zápase:“ S týmto výkonom nemôže byť v kolektíve dnes nikto spokojný. Z jasného zápasu sme prišli v závere nekoncentrovanou streľbou o náskok a skoro aj o body.“                                                                  

Na víťazstvo sa dosť „nadrela“ aj Dunajská Streda v Plzni, kde mal DAC problémy s dvojicou Fenclová (r. Galušková) - Schreibmeierová (ročník 2005 !), ktorá zaznamenali 21 gólov a udržiavali až do 57. minúty vyrovnaný stav, najmä keď Fenclová „pomstila svoju rodinu Lindu Galuškovú, ktorá videla minútu predtým červenú kartu a v oslabení znížila na 27:28. DAC môže ďakovať nebesiam, že má vo svojich radoch tak skúsenú a spoľahlivú hráčku akou je Kata Juhos (poznámka: napriek tomu, že sa radí do trojice “ najskúsenejších“ hráčok -  r. 1988 bola aj v tomto dueli najlepšou strelkyňou hostiek), ktorá spolu  s pivotkou Costa da Silva (strelila 7 gólov) tromi gólmi v rade „postili“ dôležité víťazstvo.
V zostávajúcich dueloch sa víťazstvá favoritov predpokladali. Michalovce vyhrali doma s Hodonínom o 26 gólov !; Slávia Praha si konečne po troch zápasoch pripísala do tabuľky dva body po výhre o 8 gólov v Zlíne;  Písek, s ktorým bojujeme na diaľku o 6. miesto aj vďaka dvojici Korešová – M. Svobodová (strelili spolu 20 gólov) si hladko poradil s Porubou a víťazstvo rozbehnutého Kynžvartu nad Šaľou sa očakávalo, nie však taký pôstny gólový zápis hráčok Dusla.

+ + +

V MOL ligovom telegrame z minulého kola sme reklamovali, že účastníci majú problémy so streleckou efektivitou a okamžite na to zareagoval líder súťaže Iuventa Michalovce , ktorá spolu s Hodonínom nielenže pokorili vo vzájomnom zápase 70 . gólovú métu (44:28), ale v prípade, že by neboli „zahodili“ legionárka Marija Radovič s najlepšou strelkyňou nováčika Nikolou Kalinovou po jednej sedmičke,  bol by doterajší rekord ročníka (Hodonín – Šaľa 35:39) minulosťou. Druhým najbohatším duelom so 61 gólmi bol český šláger Most – Olomouc (31:30) a 60 – tka mala padnúť aj v treťom najbohatšom zápase na góly Písek – Poruba (33:26), ale to by nesmeli hráčky Poruby „premrhať“ tri nariadené pokutové hody. Aj v ďalších dvoch zápasoch bola šesťdesiatka na „spadnutie“, nakoľko v nich videli diváci po 58 gólov. V zápase Plzeň – DAC (27:31) mala byť pokorená táto hranica nakoľko boli v ňom po dve hráčky DHC Fenclová – Schreibmeierová a z Dunajskej Stredy Juhos – Costa da Silva, ktoré mali v zápase spolu 37 gólových zásahov a na kolegyne toho už veľa nezostalo. V druhom 58 gólovom zápase  zasa chybovali zo značky sedem metrov domáca kanonierka Polomíková so zástupkyňou Balkánu Melani Jagodič. Čierny Peter v podobe zápasu, kde chýbalo korenie loptových hier góly zostal na duel Kynžvart – Šaľa, kde sa tešili priaznivci hádzanej iba so 44 presných zásahov, na čom má veľký podiel naša chudobná strelecká potencia.

+ + +

V tomto kole si primát najlepšej kanonierky odnesú dve najlepšie strelkyne posledných troch ročníkov: Iveta Korešová (r. l989 – Písek) – 12/4 a Veronika Fenclová (r. l998  Galušková) – 12/5, ktoré nastrieľali tucet gólov; bronzovú pozíciu získala Michaela Daňková (r. 2003 - Olomouc), ktorej 10 gólov do siete Mostu dosť zdramatizovalo duel. Zdá sa, že Daňková po októbrovom prestupe na Hanú začína chytať streleckú fazónu (poznámka: v minulom ročníku bola so 117 gólmi ešte v drese Zlína na 11. mieste streleckej tabuľky MOL ligy; šalianka Olívia Ščípová  so 138 gólmi bola ako najlepšia strelkyňa so slovenských klubov na peknom 7. mieste).
Po deväť gólov si do streleckej tabuľky zapísali Eszter Ogunovszky (r. 2003, Baník Most), hráčka Dunajskej Stredy Katarína Juhos (r. 1988), Veronika Holečková (r. 2003, Slávia Praha)  a najmladšia medzi kanonierkami Simona Schreibmeierová (r. 2005, DHC Plzeň), ktorá sa už prebojovala spolu s našou Ščípovou, ktorá v Kynžvarte pre zranenie nedohrala (po 102 gólov) na 3. mieste tabuľky najlepších strelkýň.
Osem gólov z ruky  Magdalény Svobodovej (r. l997, Písek) pomohlo kolektívu k zisku dvoch bodov, na druhej strane rovnaký počet gólov Lucie Polomíkovej (r. 1999, Zlín) k výhre so Sláviou nestačilo. Najbohatšou kategóriou aj v tomto kole je „gruppa“ sedem gólových strelkýň, do ktorej sa dostali hráčky: pivot DAC – u Costa da Silva, ktorá si vytvorila osobný strelecký rekord podobne ako spojka Iuventy Yevhenia Kohuch (r. 2003), šalianske krídlo Mária Holešová (r. 1993), ktorá bola aj najlepšou strelkyňou v zápase s Kynžvartom. Výbornú formu v tomto ročníku potvrdzuje tiež reprezentantka Česka Tereza Vasiljeva (r. l996 – Fryčáková, Olomouc;  jej sestra – dvojča Vendula Fryčáková hrá v Slávii Praha), ktorá si prilepšila bilanciu o 7 gólov v zápase s Mostom.   Do kategórie sedem gólových sa zaradila aj reprezentantka Slovenska Martina Popovcová (r. 2000, Iuventa), ktorá vo víťaznej dohrávke s Porubou oddychovala (poznámka: tri dni pred ňou s 8 gólmi rozhodla o šalianskej prehre s Iuventou 25:27). Keď je široký a kvalitný  hráčsky káder aký Iuventa má,  tak má tréner možnosť aj takýchto alternatív,...    

+ + +

Dalo sa čakať, že blížiacim sa koncom základnej časti medzinárodnej súťaže to bude na palubovkách veselšie, čo sa potvrdilo aj v tomto kole. Spoločnosť hráčok, ktoré nedohrali zápas pre červenú kartu, resp. pre vyššie previnenie sa rozšírila o ďalšie dve hráčky. Kuriozitou je, že predčasne išli „pod sprchy“ hráčky domácich klubov. V zápase Most – Olomouc videla po troch dvoj minútových trestoch aj červenú kartu v 58.57 minúte domáca Aušra Arciševskaja  r. 2000; v dueli Plzeň – Dunajská Streda „to postihlo“ o niečo skôr (56.01 minúte) domácu hráčku Lindu Galuškovú (r. l997).
Tento duel bol aj najbohatším na najnižšie tresty, keď ich bolo udelených 11 (7:4), o jeden trest menej 5:5 videli diváci v zápase Písek – Poruba, ale k tomu aj jedenásť pokutových hodov 4/4 – 7/7 (všetky exekútorky aj premenili!). Deväť trestov (4:5) bolo v zápase Most – Olomouc, ale k tomu aj 12 sedmičiek (3/3 – 9/8). Slušne sa hralo v zostávajúcich troch zápasoch. Po štyroch trestoch (zhodne 2:2) bolo v zápasoch Kynžvart – Šaľa a Zlín – Slávia, tu sa aspoň diváci rozohriali pri jedenástich sedmičkách (7/6 – 3/3).
Najslušnejším zápasom bol duel v Michalovciach, kde Iuventa mala dve vylúčené hráčky a nováčik súťaže Hodonín iba jednu. Uvidíme, čo sa ešte v tejto kategórii „pritrafí“ v záverečných kolách základnej časti súťaže.

JOZEF SKLENÁR    

Aktuality

Aktuálne články