Hádzanárska reprezentácia v Chebe neuspela

Hádzanárky Slovenska štartovali  v závere minulého týždňa na 49. ročníku medzinárodného turnaja o Štít mesta Cheb, ktorý bol najmä pre Česko posledným testom pred štartom na Majstrovstvách sveta, ktoré sa budú hrať v troch štátoch: Nórsko, Švédsko, Dánsko v termíne od 29.11. – 17.12. 2023. Tretím účastníkom, ktorý už aj podľa nominácie na tento populárny turnaj bola favoritom sa stala „rezerva“ Nórska, ktorá aj predpoklady naplnila a bez straty kvetinky sa aj stala víťazom a nečudo. Druhý najúspešnejší účastník Nórsko, ktoré doposiaľ získalo na Majstrovstvách sveta 11 medailových umiestnení (poznámka: štvornásobný svetový šampión bude v týchto dňoch obhajovať prvenstvo z posledných MS 2021 v Španielsku, kde porazilo vo finále Francúzsko – tretie na šampionáte skončilo Dánsko) zaslal do Chebu mladé hádzanárske nádeje, ktoré doplnila šesticou skúsených  hráčok a medailových držiteliek z ME, MS a olympijských hier (Auneová, Arntzenová, Heghová,  Kristiansenová, Larsenová, Lökeová) a stali sa zaslúženým víťazom medzinárodného podujatia.

Česko, ktoré vedie nórsky tréner Bent Dahl (asistentom je Daniel Čurda, ktorý je aj trénerom hádzanárok Slávie Praha)  nominoval širší 21 členný káder,  ktorý doviedol Česko na blížiaci sa svetový šampionát.. Hráčsky káder pozostáva z ôsmych zahraničných  hráčok a je medzi nimi aj spojka Eliška Dessortová,  ktorá vybojovala s DAC Dunajská Streda majstrovský titul) a 13 hráčok z českých klubov (poznámka: najviac 6 hráčok je z Baníka Most). Pre Česko to to bola posledná previerka pred úvodným duelom na svetovom šampionáte, ktorý absolvujú v H – skupine s africkým zástupcom Kongom už 30. 11. 2023 o 20.30 hodine. Ďalšie zápasy Česka v skupine: sobota 2.11. 2023 o 15.30 hod. s Argentínou a pondelok 4. 11. 2023 o 20.30 hod. s Holandskom môžu  priaznivci hádzanej vidieť v  TV prenosoch staníc: ČT Sport a ČT Sport Plus).

Slovenská reprezentácia nastúpila v Chebe v dosť obmenenej zostave (poznámka: z kolektívu Slovan Duslo Šaľa v Chebe reprezentovali: brankárka Soňa Furgaláková, krídlo Katarína Pócsíková a spojky Olívia Ščípová a Diana Mária Vargová), nakoľko niekoľko hráčok vypadlo pre zranenie a chorobu: Trúnková, Némethová, ale aj naše hráčky: brankárka Bella Oláhová a pivotka Barbora Königová  a tak príležitosť dostali nové hráčky:  Natalia Dmytrenková, Kristína Pastorková a po uzdravení sa vrátila do kolektívu najlepšia strelkyňa reprezentácie z posledných dvoch rokov Barbora Lancz. (ex šalianka).  Ako povedali pred medzinárodným turnajom v Chebe tréner Slovenska Jorge Dueňas (tréner SR) a asistent Peter Pčola. „ Turnaj a následná decembrová reprezentačná akcia v Ankare s dvoma oficiálnymi medzištátnymi zápasmi s Tureckom mali byť prípravou reprezentácie Slovenska  na budúco ročnú kvalifikáciu o postup na ME 2024. Ako to dopadlo ukázali priebežné výsledky turnaja.

+ + +

Výsledky 49. ročníka medzinárodného turnaja žien o Štít mesta Cheb:

ČESKO – NÓRSKO „B“ 26:31 (16:14).

Česko: Kudláčková, Novotná – Jeřábková 3, Desortová, Kordovská 2, J. Franková 3, Kuxová 1, Šustáčková 2, Kovářová 3, Cholevová 4, Střísková, Malá 3, Dresslerová, Stellnerová 1, Zachová 4, A. Franková.

Nórsko „B“ : Raasok – Ellertsen, Arntzen 7, Kristiansen 2, Valle Dahl 2, Mastad, Aunen 1, Solstad, Hulleberg, Rosberg Jacobsen 3, S. Andersen 1, Venn 2, Loke 3, Deila 6, Krogh, Hogseth 4.

Češky mali do zápasu výborný vstup, keď  viedli vďaka výbornej brankárke Kudláčkovej a strelecky sa darilo Zachovej. Nórky však postupne spresnili kombinácie a streľbu a polčas prehrali iba  o dva góly. V II. polčase už diktovali tempo severanky, splnili prognózy favorita  a dosiahli bez problémové víťazstvo, ktoré im otvorilo cestu za prvenstvom na turnaji.

+ + +

Slovensko - Nórsko "B" 20:34 (8:14).
                                                                                                                                                                                                                                                     rozhodovali: Hájek a Kozler (obaja Česko), 278 divákov; vylúčené: 3 - 2,  pokutové hody: 5/3 - 4/3.

SLOVENSKO:  Ivanicja, Furgaláková - Györiová 1, Michálková, Pastorková, Dmytrenková 2, Nejedlíková, Popovcová, R. Bíziková 1/1, Pócsíková, Bujnochová 2, Holejová 5, Ščípová 2/1, Barb. Lancz 5/1, Bačenková, D. M. Vargová 2, Zsákovics.
                                                                                                                                                                                                                                                               Nórsko "B":  najviac gólov:  Valle Dahl 8/3, S. Andersen 7, Deila 4, ...

Ani v druhom zápase turnaja favorit nezaváhal, keď bol už od úvodu vo vedení a nebyť výbornej brankárky Ivanycjiovej  (poznámka: v minulosti pod menom Krebs chytala aj v Šali), ktorá bola vyhlásená aj za najlepšiu slovenskú hráčku v zápase,  bol by náskok súpera podstatne vyšší. Po obrátke už na palubovke dominovali Nórky, ktoré už v predstihu oslávili prvenstvo. Ako to videli naši kormidelníci:  " Nastúpili sme proti veľmi silnému súperovi. V prvom polčase sme podali koncentrovaný výkon na dobrej úrovni. Škoda niektorých nepremenených čistých príležitostí, ktoré spôsobili rozdiel v skóre. Po zmene strán sme v prvých 15 minútach ešte držali krok s Norkami. Za vysoký rozdiel v skóre však môže posledná štvrťhodina, keď nás Nórky trestali ľahkými gólmi z rýchlych kontier."

+ + +  

Česko - Slovensko 27:23 (18:10).

Rozhodovali: Beňuš a Uhlíř (obaja Česko) -  465 divákov pokutové hody: 4/4 - 4/4, vylúčené: 5 – 7.
Najviac gólov za Česko: Cholevová 7/4, Stříšková a Franková po 4,.....
                                                                                                                                                                                                                                                         Slovensko: Ivanicjová, Furgaláková - Györiová 1, Michálková, Pastorková 1, Dmytrenková 1, Nejedlíková,  Popovcová 4/2, R. Bíziková 2/1, Pócsíková, Bujnochová 1, Holejová 4, B. Lancz 5/1, Bačenková, Ščípová, D. M. Vargová 2, Zsákovics 2.

V dueli susedov sa hralo už iba o ďalšie poradie v tabuľke, ale lepšie doň vstúpilo Česko, kde sa strelecky darilo bývalej kanonierke Mostu Cholevovej. O druhom mieste sa rozhodlo už do prestávky, keď nám súper odskočili až na rozdiel osem gólov. V druhom polčase  už začali zverenkyne trénera Dueňasa praktizovať hru akú si predstavuje, podarilo sa nám ho aj vyhrať 9:13, ale stačilo to iba na skorigovanie výsledku. Za najlepšiu hráčku Slovenska bola vyhlásená Adriána Holejová, (Nice Côte d’Azur –  Francúzsko), autorka štyroch gólov.     

+ + +

Konečná tabuľka 49. ročníka medzinárodného turnaja
1.  Nórsko "B" 65:46 – 4 body;  2. Česko  53:54  - 2 body;  3. Slovensko 43:61 – 0 bodov.                                                                                                       

poznámka: za najlepšiu hráčku Slovenska na medzinárodnom turnaji v Chebe bola vyhlásená ex šalianka Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE - Maďarsko), ktorá bola s 10 gólmi aj najlepšou strelkyňou našej reprezentácie.

JOZEF SKLENÁR

FOTO:SZH

Aktuality

Aktuálne články