Iuvente nevyšli posledné dva kroky

Na záverečné májové dni nebudú moc dobre spomínať hráčky a priaznivci ženskej hádzanej na Zemplíne, nakoľko suverénovi ženskej hádzanej minimálne v posledných dvadsiatich rokov Iuvente Michalovce nevyšli dva záverečné kroky na domácom a medzinárodnom hádzanárskom poli. Po víťazstve v Slovenskom pohári a suverénnom prvenstve v základnej časti MOL ligy ročník 2023/2024 (poznámka: prehrali iba prvý zápas ročníka v Dunajskej Strede 31:28 a získali 41 bodov, o 4 body viac ako ich premožiteľ a o 9 bodov viac ako tretí Most, neskorší majster Česka) nezvládli Michalovce záverečný finálový dvoj zápas v Európskom  pohári so španielskym celkom ATTICGO BM Elche, keď po tesnej prehre v Španielsku 22:20 (11:10), nezvládli ani odvetu pod Vihorlatom, keď prehrali 22:28 (10:15) a museli sa uspokojiť s druhým miestom v pohári (poznámka: napriek tomu je finálová účasť Iuventy doposiaľ jej najväčším medzinárodným úspechom).  Dosť ich však mrzí aj prehra v poslednom súťažnom zápase 5. kola Nadstavby, keď po domácej remíze 29:29 ťahali v Dunajskej Strede za kratší koniec a v rozhodujúcom dueli s DAC prehrali o dva góly a nezosadili zástupcu z majstrovského trónu.  

DAC obhájil  majstrovský titul.  

Ani nový model hádzanárskej play off  (Nadstavby) na Slovensku v ročníku 2023/2024 nezmenil nič na tom, že na ženský hádzanársky trón zasadol opäť reprezentant Žitného ostrova hádzanárky DAC Dunajská Streda. Rozhodlo o tom piata kolo Nadstavby MOL ligy, v ktorom Dunajská Streda porazila na domácej palubovke  Iuventu Michalovce (poznámka: v historickej tabuľke MOL ligy najlepší ženský hádzanársky slovenský klubový team) o dva góly, čo jej po remíze 29:29 v Michalovciach stačilo k obhajobe prvenstva. Naše hádzanárky vybojovali  bronz.

5. kolo Nadstavby MOL ligy: DAC Dunajská Streda – Iuventa Michalovce 28:26 (14:12).

Rozhodovali: Bočáková, Jánošíková – 412 divákov; vylúčené: 4:3; pokutové hody: 8/8 – 1/0.

DAC: Sári 8/8, Da Silva 5, Bugárová 5, Juhos 4, Santos 2,  Hornyák, Illičová, Desortová a E. Rajnohová po 1. Tréner: Viktor Debre.

IUVENTA: Bačenková a Wöllingerová po 5, Habánková  a Kompaniets po 4, Dorsz , Pejovič a Popovcová po 2, Radovič a Klučková po 1. Tréner: Peter Kostka.   

V priebehu celého odvetného duelu si udržiaval DAC jeden až dvoj gólový náskok a hostky sa ani raz nedostali do vedenia,  čo len potvrdzuje, že titul je v tomto ročníku v správnych rukách. Zaujímavosťou duelu bolo, že ho viedla tá istá rozhodcovská dvojica zástupkýň nežného pohlavia, ktoré boli aj pri jedinej prehre Iuventy s DAC v základnej časti súťaže. Michalovce v priebehu zápasu hrala najmä v obrane dosť nečisto, čo rozhodkyne trestali a najmä hráčka DAC – u Barbara Sári (Maďarsko) z toho ťažila, keď bola s 8 gólmi (všetky z pokutových hodov) aj najlepšou strelkyňou duelu.  Ďalšou zaujímavosťou rozhodujúceho duelu o majstra Slovenska je skutočnosť, že v tomto súboji sme  mali možnosť vidieť až dvadsiatku hráčok, ktoré posilnili v tomto  ročníku MOL ligy DAC a Iuventu vrátane trénera Debreho na domácej lavičke !!!. Na druhej strane je zaujímavé, že  bronzový Slovan Duslo Šaľa odohral celý majstrovský ročník 2023/2024  medzinárodnej súťaže bez jedinej zahraničnej „posily“ !!!  Už z týchto štatistík sa dá jednoznačne určiť akým smerom sa uberá a bude aj v ďalšom období uberať výkonnostné smerovanie a dopĺňanie hráčskych kádrov u troch slovenských medailistov.

Záverečná tabuľka  „Nadstavby“ MOL ligy ročník 2023/2024:

1.  DAC Dunajská Streda  121:111 – 7 bodov; 2. Iuventa Michalovce 99:81 – 5 bodov; 3. Slovan Duslo Šaľa 80:108 – 0 bodov.
poznámka: v tabuľke je zarátaná aj kontumácia zápasu 6. kola Michalovce – Šaľa 10:0.   

K ukončenému ročníku  MOL ligy, k hádzanárskej ankete za 2023 (poznámka: skončila veľkým úspechom šalianskej hádzanej) a k blížiacim sa majstrovstvám Európy v hádzanej žien sa vrátime v našich ďalších blokoch.

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články