MOL ligový telegram – 11. kolo

Záverečné 11. kolo jesennej časti sa z dôvodov štartu viacerých kolektívov v európskych pohároch  hralo  opäť štyri dni  a prinieslo niekoľko duelov, v ktorých boli „divoké“ priebehy zápasov.  V prvom rade to bolo moravské derby Olomouc – Poruba, v ktorom zástupca Hanej prehrával v 21. minúte už o osem gólov (7:15) najmä vďaka vynikajúcej Marine Shalimovej v bránke Poruby (poznámka: potvrdila to svojim výkonom aj v Šali).  V ďalšom priebehu však ZORA predviedla dokonalý gólový obrat a v 40. minúte viedla už ona 20:19! a nakoniec aj vyhrala duel o dva góly. Plný zvratov však bol aj šláger kola Most – Dunajská Streda. Baník mal výborný štart, už v 8. minúte viedol 5:1, DAC však zbrane nezložil a v 28. minúte už viedol zástupca Žitného ostrova o tri góly (11:14) !  Záver zápasu  bol nakoniec v réžii dvoch reprezentantiek Česka Adély Stříškovej (ľavé krídlo Mostu, ktorá je jednou z najnižších hráčok MOL ligy - 159 cm), ktorá strelila posledné  tri góly domáceho kolektívu a ľavej spojky DAC – u Elišky Desortovej, ktorá zaznamenala vyrovnávajúci gól v 59.53 minúte! Obe sú v predbežnej nominácii Česka na medzinárodný turnaj o Štít mesta Cheb, ktorý bude v závere tohto týždňa aj za účasti Slovenska (poznámka: informácia v ďalšom   bloku), veríme, že aj so šalianskymi hráčkami vo výbere Slovenska.  V zostávajúcich zápasoch 11. kola sa väčšie prekvapenie nezrodilo a z plného bodového zápasu sa tešili favoriti, aj keď zaujali skutočnosti: - že víťazný gól nášho kolektívu v dueli s Plzňou zaznamenala slovenská reprezentantka Diana Mária Vargová až v 59.52 minúte; - že do zápasového kolotoča v medzinárodnej súťaži sa „konečne“ zapojila 34. ročná reprezentačná pivotka Alena Stellnerová, hráčka Písku, ktorá bola v ročníku 2022/2023 treťou najlepšou strelkyňou súťaže; -  že ani 12 gólov vedúcej strelkyni tohto ročníka Ivety Korešovej v Dunajskej Strede, čo je 50 % všetkých gólov Písku v tomto dueli nestačilo,
čo i len k bodovému zisku.

+ + +

Ani v tomto kole nebola v zápase pokorená 70. – gólová hranica, ale najbližšie k nemu boli hráčky v zápase Michalovce – Písek, kde videli diváci 69 gólov (35:24), ale mohlo ich byť aj viac, ale Radovič a Soskyda v drese Iuventy, ako aj Korešová v drese Písku „zahodili“ po jednej sedmičke. Až o deväť gólov menej videla najvyššia návšteva kola – 675 divákov v zápase Most – Dunajská Streda (30:30),  tretím najbohatším duelom na góly bol zápas Hodonín – Slávia Praha (25:34). Najmenej gólov „iba“ 49  gólov sa urodilo v zápase Kynžvart – Zlín (26:23), druhý najnižší počet gólov (55) ešte, že so šťastným koncom videla druhá najvyššia návšteva kola 400 divákov v Šali vo víťaznom dueli s Plzňou (28:27) a 58 gólov padlo v zápase Olomouc – Poruba (30:28). Najviac pokutových hodov až 15, nariadili arbitri v zápase Michalovce 6/4 – Písek 9/8; o tri menej v zápase Olomouc (7/6) – Poruba (5/4) a desať sedmičiek sa zahrávalo v zápase Hodonín (7/6) – Slávia Praha (3/3). Najmenej iba tri pokutové hody sa realizovali v zápase Kynžvart (0/0) – Zlín (3/2), sedem v dueli Šaľa (6/4) – Plzeň (1/1) a o jeden pokutový hod viac (všetky premenené) v zápase Most (4/4) – DAC (4/4).  

+ + +

V tomto kole sme sa dočkali rekordného zápisu na udelenie primátu kanonierka kola, ktoré získali až tri hráčky (rekord prvej časti), ktorými sú: gólová rekordérka Iveta Korešová v Michalovciach (r. l989 – Písek), Nikola Kalinová doma so Sláviou Praha (r. 2003 – Zlín) a čo teší opäť aj šalianska  kanonierka a reprezentantka SR Olívia Ščípová doma s Plzňou (r. 2002), ktoré nastrieľali v tomto kole svorne po 12 gólov !!!  Pochvalu si však zaslúži aj jej reprezentačná kolegyňa Martina Popovcová (r.2000, Michalovce), ktorá zaznamenala v zápase s Pískom 11 gólov a všetky z hry. Štyri hádzanárky si navýšili v 11. kole strelecké konto o osem gólov. Nechýba medzi v súčasnosti druhá najlepšia strelkyňa súťaže Veronika Fenclová – Galušková z Plzni (poznámka: na 2. mieste skončila aj v minulom ročníku MOL ligy), ktorá ich zaznamenala v šalianskom dueli, ďdalej česká reprezentantka Natália Kuxová (r. 2003 -  Most) v zápase s Dunajskou Stredou a vytvorila si osobné strelecké maximum, podobne ako stredná spojka Olomouca Monika Machačová (r. 2003) v zápase s Porubou.  Štvrtou do partii 8 – gólových je pivotka Slávie Praha Adriána Míšová (r. 1996), ktoré zaznamenala do siete brankárok Hodonína. Medzi kanonierky a ostro strelkyne však patria tiež: Denisa Holeňáková (r. 2002, Slávia Praha) a šalianska hráčka a reprezentantka Slovenska Diana Mária Vargová (r. 2003), ktoré sa trafili do čierneho sedem krát.

+ + +

Ani posledné jesenné kolo základnej časti medzinárodnej súťaže sa nezaobišlo bez udelenia červenej karty. Jej „držiteľkou“ sa stala reprezentantka Ukrajiny v drese Iuventy Iryna Kompaniets po troch dvoj minútových trestov v dueli s Pískom. Práve tento zápas bol najbohatší na najnižšie tresty, keď ich arbitri udelili až tucet v pomere 8:4 (poznámka: Michalovce si v tejto bilancii udržujú primát, nakoľko aj v 10. kole bolo najviac vylúčených hráčok (14) bolo vylúčených v zápase Zlín – Michalovce (5:9). Deväť vylúčených hráčok bolo v moravskom derby Olomouc – Poruba (3:6) a sedem v šlágri kola Most – Dunajská Streda (3:4). Najslušnejšie sa hralo v Hodoníne, kde v zápase so Sláviou Praha po 2  minúty oddychovali iba tri hráčky (1:2). Po šesť vylúčených hráčok bolo v zápasoch: Kynžvart – Zlín (4:2) a Duslo Šaľa – Plzeň (3:3).
                                                                                                                                             JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články