Nový ročník odštartujeme doma s Iuventou

Napriek tomu, že od ukončenia posledného ročníka MOL ligy -  2023/2024 uplynuli iba štyri týždne, hlavní organizátori  tejto medzinárodnej súťaže: Český a Slovenský zväz hádzanej spolu so zástupcami a účastníkmi tohto ročníka, ktorý má rovnaké klubové zastúpenie tak ako predošlý (poznámka: ešte pred záverom minulého ročníka podpísali tiež Dohodu, že spoločná hádzanárska súťaž žien bude pokračovať ďalšie tri roky) majú za sebou spoločné stretnutie, na ktorom dohodli niektoré zmeny, ktoré by mohli pomôcť zatraktívniť túto súťaž:

+   Základná časť súťaže, hádzanárske kolektívy, ktoré  odohrajú dvojkolovú súťaž systémom doma – vonku, spolu po 22 zápasov) prebehne bez zmien.

+   Česká časť play off bude zmenená, nakoľko pribudne už štvrťfinále (poznámka: predtým sa hrala až od semifinále) a v ňom budú mať prvé dva najlepšie kolektívy od našich susedov po základnej časti voľno.    

+   Po prvý krát sa bude hrať aj o Inter ligovú trofej – Final 4,  v ktorej budú štartovať finalisti z oboch národných častí play – off  (po dvoch zástupcoch z Česka a Slovenska).

+   Už v nasledujúcom ročníku sa ZMENY týkajú aj bojov o udržanie v MOL lige, nakoľko budú môcť do nej postúpiť víťazi oboch národných prvých líg po baráži.

+   V rámci spoločného stretnutia bolo uskutočnené aj vyžrebovanie nového ročníka MOL ligy 2024/2025, ktorý odštartuje prvým kolom základnej  časti  7. – 8. septembra 2024 a stretnú sa ňom: HK Hodonín – DHC Plzeň; DHK Baník Most – DHK Zora Olomouc; HC DAC Dunajská Streda – Házená Kynžvart; DHC Sokol Poruba – TJ Sokol Písek, DHC Slávia Praha – HC Zlín  a slovenský šláger  HK Slovan Duslo Šaľa – MŠK Iuventa Michalovce.                                                                                                                                                                    

Poznámka: podrobné vyžrebovanie nového ročníka MOL ligy prinesieme v ďalších blokoch.  

+ + +  

perličky z hádzanárskej kuchyni:

+ +  Napriek tomu, že sa  hádzanárkam Baníka Most podarilo v nedávno ukončenom ročníku MOL ligy po ročnej odmlke opäť sa vrátiť na český hádzanársky trón, keď boli vo finále play  off lepšie v súboji s Kynžvartom (poznámka: prvý zápas v Kynžvarte vyhral Most 20:25 (9:13), v odvete v Moste síce vyhral Kynžvart 26:27 (13:13), ale Most mal v dvoj zápase lepšie skóre a získal v poradí už 10 majstrovský titul);  prvenstvo si vybojovali aj v Českom pohári (poznámka: porazili vo finále Kynžvart 32:25) prišlo po skončení majstrovských bojov  k zmene pri trénerskom kormidle.  Majstrovský kolektív Mostu už v novom ročníku MOL ligy totiž už nepovedie úspešný tréner Vladimír Šuma !!! „ S Vladimírom sa rozchádzame v priateľskom duchu, chceme mu veľmi poďakovať za odvedenú prácu a zisk dvoch trofejí. Prajeme  mu v občianskom a profesnom živote mnoho ďalších úspechov,“ uviedla na klubových stránkach Pavla Chotěborská  - šéfka klubu. V kuloároch  sa však objavila aj informácia o tom, že k ukončeniu spolupráci s Vladimírom Šumom (poznámka: po skončení ročníka 2022/2023 vymenil na trénerskom poste Jiřího Táncoša) prišlo  aj z dôvodu rozdielneho pohľadu na ďalšie smerovanie „A“ teamu žien. V slovenských hádzanárskych kruhoch hlavne u žien sa s podobnými praktikami nestretáme.


+ +  V hráčskych kádroch, ale aj na postoch trénerov  účastníkov medzinárodnej súťaže prišlo po skončení minulého ročníka a pred štartom 23. ročníka k viacerým zmenám, o ktorých Vás budeme na našej stránke pravidelne informovať.
Zo slovenských účastníkov prišlo k veľkému prievanu aj v MŠK Iuventa Michalovce, kde sú novými tvárami v hráčskom kádri  12. násobného majstra:

-  tri nové hráčky sú z Turecka: dvojičky Selen Akalinová (brankárka), Casul Akalinová (pivot), Gulcan Tugelová (univerzálna spojka, 23 rokov) – všetko reprezentantky; Jelena Knezevičová ((spojka – reprezentantka Srbska) a Dajana Miljaničová (pivot – reprezentantka Čiernej Hory). Z kolektívu staršieho dorastu, ktorý sa stal majstrom Slovenska  sú v hráčskom kádri: ľavé krídlo Emma Lukáčová (prišla pred dvomi rokmi z Prešova) a brankárka Barbora Jakubíková (r. 2004), ktorá v minulom ročníku už nastúpila v 3 zápasoch MOL ligy.    

-  dres Iuventy Michalovce už v novom ročníku neoblečú: Nara Almeida (brankárka – Brazília), ktorá prestúpila k nováčikovi maďarskej ligy Szombathelyi KKA; Marija Radovič (ľavé krídlo), Nikoleta Pejovič (pivot)  a Anastasija Krivokapič (pivot) všetky Čierna Hora; Jevhenya Kohuch (pravá spojka – Ukrajina) a Alexandra Dorsz ( pivot – Poľsko).   

-  Do nového ročníka MOL ligy nastupuje HK Hodonín, ktorý si zachránil existenciu v súťaži víťazstvom v baráži so Slavojom Vršovice pod vedením nového trénera, ktorým je Milan Adi (rodák z Vranova nad Topľou). Nový tréner v MOL ligovom peletóne predtým viac rokov pôsobil pri dorastoch Iuventy Michalovce. Na poste kormidelníka nahradil Jiřího Havláta, ktorý viedol HK Hodonín v minulom ročníku MOL ligy.  

-   V 23. ročníku MOL ligy bude mať medzinárodná súťaž dosť predo, alebo dohrávaných zápasov, nakoľko presne polovička štartujúcich účastníkov po druhý krát v histórii bude štartovať v medzinárodných európskych hádzanárskych súťažiach.                                                                                                                                         

Tri kolektívy budú štartovať v Európskej lige: DHK Baník Most, HC DAC Dunajská Streda a Házená Kynžvart.                                                                                                              

V Európskom pohári budú štartovať ďalšie tri kolektívy MOL ligy: MŠK Iuventa Michalovce (minuloročný finalista), DHC Slávia Praha a HK Slovan Duslo Šaľa.

Široká rodina priaznivcov šalianskej ženskej hádzanej bude mať možnosť aj v tomto ročníku vzhliadnuť európsku klubovú konfrontáciu našich hádzanárok s kvalitnými európskymi súpermi. O súperovi, ktorý preverí našu pripravenosť na Európu Vás budeme informovať ihneď po viedenskom žrebe.  

+ + +

bilancia MOL ligy v ročníku  2023/2024 – I. časť:   

Vzhľadom k tomu, že v tomto ročníku MOL ligy 2024/2025 budú štartovať rovnaké kolektívy ako pred rokom,  v prvej. bilančnej časti ročníka 2023/2024 sa obzrieme za korením loptových hier, kde zaraďujeme aj ženskú hádzanú a  sú to predovšetkým góly.

+  +  v nedávno ukončenom ročníku 2023/2024 zaznamenala v základnej časti MOL ligy najviac gólov:  DAC Dunajská Streda – 730 gólov; pred Baníkom Most 705 a Iuventou Michalovce – 703 gólov. Štvrté miesto v počte nastrielaných gólov obsadil prekvapenie ročníka hádzanárky Kynžvartu – 687 gólov a o 5. – 6. miesto sa delia s rovnakým počtom gólov -  652 kolektívy Písku a Olomouca. Spodnú skupinu kolektívov odštartovala na 7. mieste so 646 gólmi Slávia Praha, ôsma je Plzeň – 635 gólov a až deviata priečka v tabuľka – 611 gólov pripadla Duslu Šaľa, čo je pokles v tabuľke oproti ročníku 2022/2023 až o päť miest! Poslednú štvrtinu kolektívov „so zvlhnutým pušným prachom“ obsadili: 10. miesto Poruba – 563 gólov, 11. Zlín – 551 gólov a tabuľku uzatvára s 540 gólmi do siete súperov Hodonín.  

+ +   pre porovnanie tabuľky s ročníkom 2022/2023 prišlo v nej k viacerým zmenám:   

Najlepším v streleckej tabuľke tohto ročníka bol prekvapujúco Písek - 691 gólov, (poznámka: v základnej časti skončil v s 26 bodmi na 6. mieste)  pred Dunajskou Stredou – 667 gólov a Iuventou Michalovce – 655 gólov. Na štvrtom mieste skončilo Duslo Šaľa – 650 gólov !, o osem gólov menej zaznamenala Slávia Praha – 642 gólov a hornú polovičku na 6. mieste uzatváral Most – 636 gólov. Siedme miesto so 614 gólmi patrilo Kynžvartu, 8. skončila Plzeň a na 9. mieste s 589 gólmi skončil Olomouc. Desiate miesto obsadil Zlín – 566 gólov , rovnú „päťstovku“ zaznamenala Poruba a na 12. mieste skončila AHT Stupava so 455 gólmi, ktorá už v ďalšom ročníku medzinárodnej súťaže neštartovala.   

+ +  v ročníku 2023/2024 post kanonierky základnej časti MOL ligy obhájila skúsená ex reprezentantka Česka Iveta Korešová, ktorá viac rokov úspešne pôsobila aj v nemeckej lige, keď o svojom suverénnom prvenstve pred najväčšou konkurentkou Veronikou Fenclovou (r. Galušková) rozhodla už po dvoch tretinách základnej časti.

+  Najlepšie strelkyne MOL ligy v ročníku 2023/2024: 1. Iveta Korešová (Písek – 230 gólov, r. 1989); 2. Veronika Fenclová – Galušková - 168 gólov, r. l998); 3. Simona Schreibmeierová – 155 gólov, r. 2005 obe Plzeň); 4. Eszter Ogonovszky – 126 gólov, r. 2003, Most). 5. Sofia Bezruková (r. l999, - 121 gólov, Kynžvart); 6. Katarína Juhos (r. l988 – 115 gólov, Dunajská Streda);  7. Adéla Stříšková (r. 2000 – 115 gólov, Most); 8. Olívia ŠČÍPOVÁ (r. 2002 – 114 gólov, ŠAĽA); 9. Anežka Farářová – 110 gólov, r. 2002, Poruba), 10. Katarína PÓCSÍKOVÁ (r. l993 – 109 gólov, ŠAĽA).  

+  Najlepšie strelkyne MOL ligy v ročníku 2022/2023: 1. Iveta Korešová (Písek – 248 gólov, r. 1989); 2. Veronika Fenclová  (177 gólov,  r. l998); 3. Alena Stallnerová 147 gólov, r. 1989 -  obe Plzeň); 4. Anežka Farářová (Poruba  – 144  gólov, r. 2003, Most); 5. Charlotte Cholevová (r. 2002, - 140 gólov, Most); 6. Olívia ŠČÍPOVÁ (r. 2002 – 138 gólov, ŠAĽA);  7. Adéla Stříšková (r. 2000 – 133  gólov, Most); 8. Natália Kuxová – 126 gólov, r. 2003, Most); 10. Adriána Míšová  - 118 gólov,  r. l996, Slávia Praha).   
poznámka: v ďalších blokoch poinformujeme priaznivcov o ďalších perličkách a zmenách v jednotlivých hádzanárskych kluboch, ale vrátime sa aj k bohatej štatistike z minulého ročníka MOL ligy.  

JOZEF SKLENÁR       

Aktuality

Aktuálne články