Postup bol vzdialený na milimetre

Do Portugalska sme necestovali bez nádejí na úspech (poznámka: aj podľa médií) napriek tomu, že naše dievčatá mali za sebou viac ako nabitý program (reprezentačné povinnosti slovenskej reprezentácie žien a junioriek, víťazná predohrávka 4. kola MOL ligy v Plzni, štart dorasteniek v I. dorasteneckej lige,...) a v dôležitom medzinárodnom pohárovom zápolení vypadla trénerovi Petrovi Pčolovi zo zostavy  pre chorobu aj nová posila a reprezentantka Natália Némethová. Napriek tomu odohral šaliansky omladený kolektív so zástupcom Pyrenejského ostrova vyrovnanú partiu a o postupe kolektívu Säo Pedro do Sul do 3. kola Európskeho pohára žien rozhodla pri rovnosti bodov a skóre iba väčšia skúsenosť domáceho kolektívu a šťastena v záverečnom finále pri roz strele zo značky sedem metrového hodu.  

Portugalská hádzaná urobila v posledných rokoch výkonnostný pokrok, keď sa im podobne ako Slovensku podarilo vybojovať štart na Európskom šampionáte v závere roka, na viac sa v medzinárodných pohároch sa darí aj klubovým celkom Benfica Lisabon, Madeira SAD,...), ktoré hrajú posilnené o viaceré legionarky, ktoré bolo „cítiť“ aj u nášho pohárového súpera, V jeho drese nastúpila šestica brazílskych hráčok (poznámka: na posledných MS bola Brazília najúspešnejším mimo európskym mužstvom) na čele s najlepšou strelkyňou dvoj zápasu Demascenou – 13 gólov a brankárkou Da Silva, doplnená aj s trojicou hráčok z Angoly (poznámka: Cezar bola s 10 gólmi druhou najlepšou strelkyňou), ktorá zasa bola na svetovom šampionáte najúspešnejším zástupcom Afrického kontinentu.   

V prvom zápase sme urobili hlavne v úvode zápasu viacero technických chýb a na viac sme zahadzovali vypracované strelecké príležitosti, čím sme umožnili súperovi získať väčší náskok. Po obrátke hrali naše dievčatá oveľa lepšie a sťahovali sme náskok súpera . V 52. minúte sa našim dievčatám podarilo dokonca Pastorekovou vyrovnať (24:24), ale v našej ďalšej  iniciatíve nás pribrzdila červená karta udelená Ščípovej.   

V odvetnom dueli boli podľa zápisu domácim kolektívom šalianky mal v priebehu prvých 40. minútach tesný náskok portugalský zástupca. Po góle mladej Brezánskej v 41. minúte však išli do vedenia 19:18 zverenkyne trénera P. Pčolu a obraz hry sa zmenil. Chlieb sa lámal v záverečných  minútach odvety. Skúsená Holešová v závere duelu dostala naše dievčatá do troj gólového náskoku a vzhľadom k tomu, že bodové zisky (2:2) a skóre 52:52 z dvoj zápasu 2. kola Európskeho pohára boli vyrovnané o postupujúcom musel rozhodnúť rozstrel zo značky pokutového hodu. Šťastena sa však priklonila na ich stranu a v lotérii sedmičiek vyhrali 4:3 a postúpili do 3. kola Európskeho pohára (poznámka: tam sa už prebojovala aj Madeira SAD, ktorá taktiež v domácom dvoj zápase porazili dva razy grécke mužstvo Ariás po výsledkoch 30:23 (17:10) a 30:20 (16:18).    

Štatistiky z 2. kola  Európskeho pohára:

1.  zápas:  Academia Andebol Säo Pedro do Sul -  Slovan Duslo Šaľa 28:25 (17:11).
Rozhodovali: Humelgard a Svensson (obaja Švédsko) - 280 divákov; pokutové hody: 2/1 – 5/4; vylúčené: 4 – 3; červená karta v 50. min. Ščípová (Šaľa) za 3 vylúčenia,

PEDRO: Damascena 7, Barbosová 5, Cezar 4,...

DUSLO: Furgaláková, Hanzalíková, Oláhová - Dostanič, Kormúthová, B. Königová 4, Pócsíková 1, Ščípová 2, Pastoreková 2, M. Lukačínová, Kóšová, Brezánska 4, M. Holešová 6, Demeter 1, Kucsera 1, L. Ratvajská 4. Tréner: Peter Pčola.

+ + +

2. zápas: Slovan Duslo Šaľa - Academia Andebol Säo Pedro do Sul 27:24 (12:13).                                                                                          Rozhodovali: Humelgard a Svensson (obaja Švédsko) - 280 divákov;  pokutové hody: 4/4 – 4/3, vylúčené: 3 – 4.

DUSLO: Furgaláková, Hanzalíková, Oláhová - Dostanič, Kormúthová, B. Königová 2, Pócsíková 3, Ščípová 6/3, Pastoreková 3, M. Lukačínová, Kóšová, Brezánska 3/1, M. Holešová 4, Demeter 1, Kucsera, L. Ratvajská 5. Tréner: Peter Pčola.

PEDRO: Damascena 6, Cezar 5, Monteiro 5, Souza 5,....

Poznámka: po výhre 4:3 v roz strele z pokutových hodov postúpil do 3. kola portugalský celok Säo Pedro do Sul.

Tréner Peter Pčola: „V sobotu sme začali príliš ustráchane, pozahadzovali sme nejaké šance, ale v závere sme to stiahli a boli sme stále v hre. Dnes si siahli dievčatá na dno svojich síl, v závere už mleli z posledného, ale dokázali triumfovať o tri góly a vynútiť si rozstrel. Na konci to už bola lotéria. Nemám im čo vyčítať, v krátkom časovom slede to bolo náš ďalší duel, k tomu cestovanie a ešte nám vypadli a chýbali hráčky. Smola, vyhral šťastnejší,“ poznamenal k zápasom  kouč Pčola.

+ + +

Napriek tomu, že sa našim dievčatám nepodarilo zopakovať umiestnenie z minulého ročníka Európskeho pohára (poznámka: patrí im poďakovanie za dobrú reprezentáciu klubu), kde sme v 2. kole vyradili taliansky celok Cassa Pontina po výsledkoch: 30:31 (15:16) a 34:29 (14:12). V 3. kole nás však zastavil slovinský zástupca ŽRK Bjelovar, ktorý sme síce v Šali porazili v pomere 30:27 (15:14) Ščípová 8, D. M. Vargová a Susíková po 5, Pócsíková a Pálová po 4,... V odvete však zvíťazil na domácej palubovke ŽRK Bjelovar 30:22 (16:9) Ščípová a Takáčová po 6, D. M. Vargová 5, Pócsíková 3,...   Lepším skóre  postúpil do šestnásť finále vtedy zástupca Slovinska.

JOZEF  SKLENÁR    

Aktuality

Aktuálne články