V Európskom pohári nás otestuje súper z Portugalska

V minulom  týždni  boli oči hádzanárskych funkcionárov, trénerov, ale aj priaznivcov ženskej hádzanej upreté do sídla Európskej hádzanárskej asociácie (EHF) vo Viedni, kde sa uskutočnilo žrebovanie európskych hádzanárskych súťaží  ročník 2024/20 a aktívnymi účastníkmi bola aj šestica účastníkov z medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy. Iba po druhý krát v histórii MOL ligy štartujú v európskych súťažiach  po tri kolektívy z Česka -  Baník Most, Házená Kynžvart, Slávia Praha  a tri zo Slovenska – Iuventa Michalovce, Dunajská Streda a medzi mužstvami v žrebovacom osudí nechýbali ani zástupcovia HK Slovan Duslo Šaľa, ktorí nechýbali medzi európskou  klubovou spoločnosťou už po druhý krát za sebou. Zatiaľ, čom v minulom ročníku bol žreb k našim dievčatám na úvod zhovievavejší, tento krát to tak nemôžeme vôbec povedať.

+ + +

Kvalitný súper a ešte zďaleka

V úvodnom dueli druhého kola Európskeho pohára žien „prisúdil„ žreb našim hádzanárkam súpera z ďalekého Portugalska, ktorým je kolektív Academia Andebol Säo Pedro do Sul. Kolektív  Säo Pedro z mestečka zo 16.000 obyvateľmi patrí k špičke Portugalskej ligy (10 účastníkov), nakoľko v minulom ročníku najvyššej súťaže obsadil náš súper tretie miesto, keď pri aktívnom skóre 495:455 získal 43 bodov, keď ho predstihli iba hádzanárske kluby už známe zo štartov v európskych súťaží: 2. miesto Benfica Lisabon 676:477 – 50 bodov a majster Portugalska Madeira 554:390 – 53 bodov. Už samotná skutočnosť, že zápasy nášho súpera s týmito súpermi priniesli tesné výsledky (Madeira - Säo Pedro 30:26; Säo Pedro – Benfica 25:27; Benfica - Säo Pedro 31:23 a Säo Pedro – Madeira 25:31), len potvrdzuje silu šalianskeho súpera.  " Výsledok žrebu nás nepotešil, z možných súperov sme dostali jedného z najsilnejších, za ktorým sa navyše komplikovane cestuje " povedal k žrebu pre média manažér HK Slovan Duslo Rudolf Petrikovič.

Prvý zápas by sa mal odohrať v Portugalsku 5. – 6. októbra 2024, odveta v Šali o týždeň neskôr v termíne 12. – 13. októbra 2024. O sile portugalskej hádzanej hovorí skutočnosť, že podobne ako reprezentácia Slovenska aj Portugalsko sa prebojovalo na európsky šampionát 2024, ktorý sa bude konať v termíne od 28. 11. – 15.12.2024 v Maďarsku, Rakúsku  Švajčiarsku.  Reprezentácia Portugalska bude štartovať na ME 2024 – jej súpermi v skupine „C“ budú:  Španielsko, Francúzsko a Poľsko. Vzhľadom k tomu, že tu bude štartovať aj Slovensko v skupine „E“ a jeho súpermi budú: Rakúsko, Slovinsko a posledný majster Európy Nórsko, možno uvidíme vo vzájomných dueloch aj reprezentantky jednotlivých krajín. Vedenie HK Slovan Duslo Šaľa sa pokúsi uzatvoriť  so súperom dohodu, o tom aby oba vzájomné duely sa odohrali v Šali.  

Poznámka: o presných termínoch a začiatkoch zápasov s portugalským kolektívom, ale aj o jeho hráčskej skladbe Vás budeme priebežne informovať na našej stránke, ako aj stránke Mesta Šaľa v ďalších blokoch.

+ + +

Pestrá mozaika súperov pre kolektívy MOL ligy.

V krátkosti predstavíme aj ďalších súperov v pohároch EHF -  ďalších päť kolektívov  MOL ligy:

Európsky pohár žien – ročník 2024/2025:

+ vicemajster Slovenska v minulom ročníku MOL ligy - MŠK Iuventa Michalovce (poznámka: v minulom ročníku sa prebojoval až do finále Pohára EHF)  sa stretne v II. kole so švajčiarskym kolektívom Kreuzingenom (reprezentant 20. 000 mesta skončil v minulom ročníku v lige na 4. mieste), ktorý sa radí spolu s Winterthurom a Kremsom k známym reprezentantom Helvétskeho kríža v európskych hádzanárskych pohároch. Prvý zápas: 5. – 6. októbra 2024 Kreuzingen – Michalovce; odveta o týždeň v Michalovciach. Švajčiarsko bude taktiež štartovať na ME 2024, keď bude mať v skupine „D“ za súperov reprezentácie: Dánsko, Chorvátsko a Faerské ostrovy.

+ vicemajster Česka – Házená Kynžvart zažil v minulom ročníku MOL ligy, ale aj počas štartu  v európskych pohároch historické úspechy. V tomto ročníku Pohára preverí ich pripravenosť zástupca slovinskej hádzanej ŽRD Litija. Prvý vzájomný duel sa bude hrať 5. – 6. októbra 2024 v Česku, odveta o týždeň neskôr na palubovke súpera. Reprezentácia Slovinska bude taktiež štartovať na ME 2024;  v skupine „E“ budú ich súpermi reprezentácie: Nórsko, Rakúsko, ale aj Slovensko!     

+ majster Česka z roku 2023, najstarší klub v MOL lige - DHC Slávia Praha sa bude chcieť za výsledky a účinkovanie v MOL lige rehabilitovať. V 2. kole Pohára narazili taktiež na hádzanárskeho zástupcu Slovinska známejší klub Ajdovscina a prvý zápas sa odohrá 5. – 6. októbra 2024 v Slovinsku. Reprezentácia Česka štartuje taktiež na ME 2024;  v „D“ skupine má za súperov: Rumunsko, Švajčiarsko, Čierna Hora.  
             ,
+ + +

Európska liga žien – ročník  2024/2025:

+ V tejto súťaži štartuje slovenský majster -  DAC Dunajská Streda, ktorý bude bojovať o postup do 3. kola súťaže a jej súperom je známy rumunský zástupca SCH Valcea, ktorý sa pred 14. rokmi dokonca prebojoval do finále Ligy majstrov. Prvý zápas sa hrá 5. – 6. októbra 2024 v Rumunsku, odveta na Žitnom ostrove o týždeň neskôr.

V prípade postupu Dunajskej Stredy bude jej súperom v ďalšom kole maďarský DVSC Debrecín, ktorý obsadil v najvyššej maďarskej súťaži 4. miesto so ziskom 42 bodov ( poznámka: 1. Ferencváros  - 50 bodov; 2. Gyor – 48 bodov; 3. Mosonmagyárovár – 44 bodov). Prvý zápas v Dunajskej Strede 9. – 10. 11. 2024, odveta o týždeň neskôr v Debrecíne. Obe reprezentácie budú štartovať aj na ME 2024. Rumunsko bude štartovať v „B“ skupine: Švajčiarsko, Čierna Hora, Slovinsko. Maďarsko štartuje v „A“ skupine a bude mať za súperov: Švédsko, Turecko a Severné Macedónsko.

+ Veľké ambície v tomto ročníku má aj posledný majster Česka  Baník Most, ktorý v predošlých rokoch európskych súťaží okúsili aj chuť Ligy majstrov.  Baník taktiež ako nasadený kolektív mal priaznivý žreb, keď jeho najbližším súperom v Európskej lige bude turecký zástupca kolektív Yenimahale, ktorý skončil na 4. mieste najvyššej tureckej ligy so skóre 666:640 – 26 bodov, keď na majstra Turecka družstvo Konyasalti, skóre 752:540 – 40 bodov v ročníku 2023/2024 stratil 14 bodov.  Prvý zápas  odohrá Baník Most 5. - 6. 10. 2024 v Turecka, odveta bude v Česku o týždeň. O reprezentácii Turecka v súvislosti so štartom na ME 2024 informujeme vyššie,...    

Poznámka: Bližšie podrobnosti k úvodným zápasom Vám prinesieme tesne pred štartom medzinárodných súťaží EHF. V najbližšom bloku prinesieme informácie zo šalianskej hádzanárskej kuchyne.

                                                                                          JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články