Na ženský trón za rok 2019 zasadla Rajnohová
Minulý týždeň vyvrcholilo hlasovanie odbornej verejnosti, ako aj priaznivcov slovenskej mužskej a ženskej hádzanej (poznámka: hlasovanie prebiehalo na stránke www.slovakhandball.sk. a každý kto sa ho zúčastnil prostredníctvom jeho e-mailovej adresy mohol hlasovať len jeden krát) o najlepšieho hráča a hráčku na jednotlivých postoch za rok 2019 v desiatich súťažných kategóriách. Tento systém sa praktizuje iba po druhý krát (poznámka: predtým o „najlepších“ rozhodovali zástupcovia výkonného výboru SZH, reprezentační tréneri slovenských družstiev všetkých vekových kategórií,  tréneri družstiev Slovnaft Handball Extraligy a slovenských družstiev štartujúcich v MOL lige a vybraní zástupcovia médií). Zdá sa, že ten predošlý model bol spravodlivejší, nakoľko súčasný je dosť závislý na hádzanárskych sympatiách jednotlivých regiónov a obľúbenosti malej koženej lopty v nich.

Šalianskych hádzanárskych priaznivcov obzvlášť teší, že v spoločnosti „najlepších“ sa nestratili ani reprezentanti ženskej hádzanej od Váhu a tak aj HK Slovan Duslo Šaľa, ktorý už 18 rokov úspešne reprezentuje v medzinárodnej hádzanárskej MOL lige (poznámka: predtým WHIL) žien mal tri kandidátky - reprezentantky Slovenska: brankárka Soňa Furgaláková a hráčky Katarína Pócsiková so Zuzanou Trepáčovou. Už samotná skutočnosť, že sa tri šalianky dostali do  „finále“ teší (poznámka: viac nominovaných hráčok – štyri mala iba Iuventa Michalovce). V 9 kategóriách boli nominované po tri kandidátky,  v kategórii „najlepšia hádzanárka“  bolo sedem kandidátok z domácich a zahraničných hádzanárskych paluboviek.

Najlepšou hádzanárkou roku 2019 sa stala Monika Rajnohová (ESBE Besancon, Francúzsko / MŠK DAC Dunajská Streda) v konkurencii hráčok: trojica ex šalianok:  Réka Bízik (KFT Érd / Maďarsko), Lýdia Jakubisová (HC Thuringen / Nemecko) a Simona Szarková (SC Mosonmagyaróvár / Maďarsko), Martina Školková (OGC Nice / Francúzsko), Veronika Habánková (KC Kisvárda / Maďarsko) a spoločnosť najlepších hráčok dopĺňala  „domáca“  Patrícia Wöllingerová (Iuventa Michalovce). Do sedmičky najlepších sa však nedostala víťazka ankety z roku 2018, slovenská reprezentantka Mária Holešová (27 r., ľavé krídlo – RK Podravka Vegeta Koprivnica / Chorvátsko).

V kategórii brankárok bola v najlepšej trojke reprezentačná spoločnosť, keď sa do výberu dostala okrem našej brankárky Furgalákovej dostala aj Adriána Medveďová (Iuventa Michalovce) a Viktória Oguntoye (DVSC Debrecín / Maďarsko), ktorá bola víťazkou pred rokom a víťazstvo  obhájila. V tomto ročníku MOL ligy však už bude hájiť farby MŠK DAC Dunajská Streda.

V kategórii najlepšia hráčka do 20 rokov sa do nominácie okrem našej Zuzany Trepáčovej ešte dostali: Katarína Popovcová (ŠŠK Prešov), ktorá túto kategóriu vyhrala v roku 2018  a od nového ročníka už bude hrať v Iuvente Michalovce a šalianska odchovankyňa Barbora Lancz (SC Mosonmagyaróvár / Maďarsko), ktorá sa stala víťazkou za rok 2019 - blahoželáme. Aj v tomto prípade všetky tri hráčky obliekli v roku 2019 reprezentačný dres Slovenska.

Aj v kategórii najlepšie  pravé krídlo sa dostali do najužšieho výberu reprezentantky: naša Katarína Pócsiková,  Annamária Patrnčiaková (DHK Zora Olomouc / Česko) a Lýdia Jakubisová (HC Thuringen / Nemecko), ktorá hrala pred odchodom do zahraničia aj v drese Dusla a stala sa víťazkou ankety za rok 2019.   

V ďalších kategóriách podľa hlasovania prvenstvo za rok 2019 získali:

ľavé krídlo Réka Bízik (KFT Érd / Maďarsko), pravá spojka Karin Bujnochová (ATH Achenheim / Francúzsko) a  najlepšia hráčka v MOL lige Boglárka Bízik z MŠK DAC Dunajská Streda (pred rokom získala tento primát šalianska hráčka Nikola Rácková), všetky tri hráčky hrali pred odchodom do zahraničia v Šali. Najlepším pivotom bola vyhlásená Kristína Pastorková (SHK Veselí n/M / Česko), ktorá  však už prestúpila do MŠK DAC Dunajská Streda; najlepšou ľavou spojkou bola v roku 2019  Martina Školková (OGC Nice / Francúzsko) a strednou spojkou Monika Rajnohová (MŠK DAC Dunajská Streda).    

Vedenie HK Slovan Duslo Šaľa a priaznivci hádzanej veria, že aj v budúcom roku ankety (poznámka: Najlepšia hádzanárka za rok 2020)  nebudú chýbať zástupkyne šalianskej hádzanej.
                                                                                                                                        JOZEF SKLENÁR   
Aktuality

Aktuálne články