Prvou posilou je Petra Varjassiová
Zatiaľ čo na hádzanárskych palubovkách od polovičky marca 2020 zavládlo ticho a kľud (poznámka: z dôvodov vypuknutia pandémie koronavísu a nariadenia vlády SR, zrušil Slovenský zväz hádzanej základnú časť majstrovskej MOL ligy žien, taktiež aj  nadstavbovú play – off) na funkcionárskom poli to však v posledných týždňoch vyzerá ako na bojisku. Z ekonomických dôvodov, ale aj z dôvodov zúženia hráčskych kádrov neuvidia šalianski priaznivci v MOL lige minimálne rok hráčky Sokola Bánovce n/B a Sporty Hlohovec, ktoré sa do nového ročníka 2020/2021. Napriek tomu však na hádzanárskych palubovkách uvidíme viacero známych hráčok, ktoré sa vracajú zo zahraničných „stáží“ , ale aj niekoľko slovenských hráčok, ktoré v priebehu vynútenej prestávky zmenili klubovú príslušnosť (poznámka: návštevníkov našej stránky budeme o týchto zmenách priebežne informovať). Novou tvárou v šalianskom kolektíve na záverečnom turnaji Slovenského pohára v Bardejove (poznámka: ak ho riadiaci orgán ešte nezruší), ako aj v nastávajúcom ročníku majstrovskej súťaže bude už skúsená harcovníčka z hádzanárskych paluboviek Petra Varjassiová, ktorú v krátkom priereze predstavujeme priaznivcom ženskej hádzanej v Šalianskom regióne.

Reprezentantkou už v mládežníckej kategórii    
+ Bratislavská rodáčka začínala s hádzanou v TJ Spoje (Podunajské Biskupice) pod vedením trénerky Boriskovej a u trénera Belicu.  Až potom prišiel prestup do Interu Bratislava, kde rúk trénerky Mocinecovej, pri ktorej som pôsobila najdlhšie a veľmi jej vďačí za výkonnostný a hráčsky posun, ako aj odborné vedenie. Z kolektívu, v ktorom vyrastala  však  zostali pri tomto športe už iba Diana Tomašechová v HK Hodoním a Mária Olšavská, ktorá to dotiahla až do reprezentácie Slovenska a v súčasnosti hrá vo Švajčiarsku.
+  Naša nová posila  sa už v mládežníckej  kategórii dostala do krajských výberov a postupne do kadetskej a juniorskej reprezentácii Slovenska, s ktorými sa podarilo prebojovať na európske šampionáty. V tom čase pôsobili pri reprezentačných výberoch tréneri Slavomír Varga, manželia Sverákovci a Peter Olšavský.  Zo súčasných šalianskych dievčat sa v tom období stretávala v reprezentácii s Barborou Königovou.
Tri hráčske zahraničné zástavky

+ Už ako hráčka seniorského družstva Interu Bratislava absolvovala „test“ v populárnom Györi a následne v Budapeštianskom klube Szent István Epitök, kde sa presadila a hrala za juniorky a následne aj za ženy v II. lige. „ Bola to veľmi dobrá hádzanárska škola a priniesla mi  nezaplatiteľné získanie skúseností do ďalšej hádzanárskej životnej etapy“ hodnotila svoje pôsobenie v Maďarsku.  
+ Moravské SHK Veselí n/M bolo jej druhou medzinárodnou zástavkou, keď skoro tri roky  pôsobila  v jeho farbách v medzinárodnej WHIL – ke. Spoločné pôsobenie v kolektíve s takými slovenskými hráčkami aké vo Veselí hrali: Pastorková, Štetáková, Bačíková,  Olšovská, Hvostaľová, ... ktoré reprezentovali, alebo reprezentujú Slovensko, na druhej strane Šustková s Chrenkovou reprezentovali Česko sú jej ďalšou hádzanárskou maturitou.

+ V tomto období sa stretlo Veselí n/M v drese  aj so súčasnou našou posilou v piatich majstrovských dueloch s Duslom Šaľa. V ročníku 2013/2014 vyhrala Šaľa doma 24:17 (poznámka: Varjassiová strelila gól);  O rok neskôr prehrala Šaľa vo Veselí n/M 34:28 (Varjassiová zaznamenala 2 góly); v odvete vyhrala Šaľa doma v základnej časti 34:27 (Varjassiová 3 góly). V ročníku 2015/2016 WHIL – ky najskôr v 1. kole Šaľa vyhrala na Morave 27:28 (Varjassiová – 4 góly), v odvete vyhralo doma Duslo 27:20 a Varjassiová strelila na šalianskej palubovke dva góly.   + V moravskom Veselí n/M však narazila naša nová hráčka aj na šaliansku stopu, nakoľko 2 roky hrala s Jasmínkou Vargovou (poznámka: súčasná šalianska hráčka bola v r. 2014/2015 dokonca so 108 gólmi najlepšou strelkyňou SHK ; je t. č. po zranení a vykonáva funkciu vedúceho družstva). Pár týždňov pred jej príchodom na Moravu sa minula s ďalšou šaliankou v drese SHK Nikoletou Krokavecovou a po jej odchode prišla do tohto klubu ďalšia šalianka,  reprezentantka Slovenska Eva Veselková.  „ Skoro tri roky pôsobenia v spoločnej súťaži mi dalo dokonalý obraz o úrovni hádzanej u nás a v Česku komentovala svoje druhé zahraničné angažmán naša nová hráčka.
+  Prestup do popredného Rakúskeho celku UHC Stockerau mi pomohol   v ďalšom hádzanárskom rozhľade, nakoľko sme nielenže hrali počas dvoch rokov v popredí najvyššej rakúskej súťaži, v konkurencii populárneho Hypobanku, či Neustadtu, ale dva roky sme mali aj pravidelný medzinárodný kontakt (poznámka:  štart v európskom pohári Challenge Cupe).
O úrovni troch zahraničných líg v ktorých pôsobila povedala: Najlepšia a to nielen kvalitou, ale aj ekonomickým zabezpečením v tomto porovnaní, ale aj na svete je maďarská hádzanárska liga. Potvrdzujú to aj jej zástupcovia viac rokov v medzinárodných súťažiach. Pri porovnaní MOL ligy a rakúskej ligy to vyzerá najmä v podaní tých popredných klubov na rovinu.
+ + +  Po návrate Varjassiovej na slovenské palubovky sme sa jej spýtali:

Po šiestich rokoch návrat na Slovensko. Prečo ?
V závere roku 2018 som ukončila vysokoškolské štúdium, čo bolo pri šesťročnom zahraničnom pôsobení a popri plnení si povinností na hádzanárskej palubovke dosť náročné na psychiku. Potrebovala som si trochu oddýchnuť, spomaliť tempo. Napriek tomu, že som mala nejaké ponuky, rozhodla som sa pre mladý, ambiciózny klub HC Tatran Stupava. Pri tomto rozhodovaní zavážilo aj to, že v tom čase prevzal trénerskú taktovku v klube Peter Olšavský, ktorého som poznala už z pôsobenia pri reprezentácii, takže mi to pripadalo ako rozumné rozhodnutie.
V polovičke marca ste obliekla dres šalianskeho Dusla. Dôvod ?  
Minulú sezónu som sa na konci ligy zranila a absolvovala som plastiku kolena. Tri týždne pred ponukou od vedenia Šale som naskočila do zápasového kolobehu. Pred zápasom 24. kola v Hlohovci prišla od vedenia šalianskeho HK Duslo ponuka a bolo to vybavené. Nemyslela som si však, že moje účinkovanie v drese chemičiek, ktoré vyhrali v meste ruží 25:38 (poznámka: nová posila strelila do siete Hlohovca 4 góly), bude po tomto zápase na dlhšiu dobu prerušené. Pandémia koronavírusu si však nevyberá, nepozná hranice a tak športovci, vrátane hádzanárskeho hnutia a súťaží museli oddychovať.
S odstupom času sa zdravotná situácia stabilizuje, uvoľňujú sa aj športoviská, nezmenila sa ani dohoda ?
Aj pri nedávnom rokovaní so zástupcami klubu, ktorý sa radí s Michalovcami už dlhé roky k ženskej hádzanárskej špičke na Slovensku a aj v medzinárodnej súťaži, sme dospeli k dohode. Chcela by som totiž hrať opäť MOL ligu v družstve, ktoré bojuje o medailové umiestnenie a o titul. Myslím si, že aj pri pohľade na históriu Dusla Šaľa a jeho hráčsky kolektív, proti ktorému som hrala v medzinárodnej súťaži (pozn.: Varjassiová odohrala v drese SHK Veselí n/M v medzinárodnej súťaži   v priebehu troch ročníkov 71 majstrovských duelov), tieto parametre spĺňa, čo ma teší.  
Našej novej hráčke Petre Varjassiovej želá vedenie HK a priaznivci šalianskej ženskej hádzanej veľa zdravia a pohody a samozrejme úspechy na hádzanárskej palubovke v šalianskom drese.
                                                                              JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články