Cez víkend štartuje medzinárodný turnaj žien
Cez víkend štartuje medzinárodný turnaj žien

Hádzanársky klub Slovan Duslo Šaľa v rámci prípravy na nový ročník medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy žien pripravil cez víkend pre šalianskych a regionálnych priaznivcov malej koženej bonbónik v podobe zorganizovania medzinárodného hádzanárskeho turnaja 25. ročník Šaľa Cup - u 2020 (poznámka: predtým známy pod názvom o Pohár GR a. s. Duslo), ktorý sa uskutoční v sobotu  a nedeľu 8. a 9. augusta v Mestskej športovej hale v Šali, za účasti zástupcov štyroch krajín.

Susedné Česko reprezentuje DHC Zora Olomouc (poznámka: v nedokončenom ročníku MOL ligy 2019/2020,   skončil v tabuľke na 6. mieste, o jeden bod za Šaľou a Porubou), ktorý sa na viac prebojoval aj do semifinále Českého pohára. V minulom ročníku v jeho drese štartovala pätica hádzanárok zo Slovenska: Krajčovičová, Kapsová, Gajdošíková, Haládiková (prišla z Dusla Šaľa) a reprezentantka Patrnčiaková, ktorá bola aj štvrtou najlepšou strelkyňou súťaže so 143 gólmi, ale počas prestávky prestúpila. Chýbať bude aj brankárka Rašková (koniec aktívnej činnosti). Novou posilou je bývalá reprezentantka Česka Tereza Kubáčková (najlepšia strelkyňa Veselí n/M)  s talentovanými juniorkami Olomouca  Mojžišovou  a Žúrkovou.

Poľskú ligu zastupuje JKLS Jaroslaw, ktorý nie je pre šalianskeho diváka neznámou, nakoľko štartoval na posledných dvoch ročníkoch (poznámka: v Šali poznajú z minulých ročníkov aj kvality ďalších poľských družstiev: Korona Handball Kielce či Zaglebie Lubin) a v Poľskej lige skončil piaty. Oporami by mali byť sestry Szymborské, skúsená legionárka Turkalo, ale najmä výborná brankárka Karolina Szurek, ktorá bola najlepšou brankárkou 24. ročníka šalianskeho turnaja.  

Z rakúskej najvyššej súťaže  prichádza  družstvo UHC Eggenburg (poznámka: v minulých ročníkoch štartovali: HYPO NÖ Viedeň, Wr. Neustadt, UHC Stockerau,...), s ktorým sa už Duslo Šaľa stretlo v minulosti aj  v príprave a pred štartom minulého ročníka MOL ligy odtiaľ prišla do Šali legionárka z Čiernej Hory Adrijana Janičic.

Štvoricu účastníkov samozrejme dopĺňa organizátor a víťaz posledných troch ročníkov, hádzanárky Slovan  Duslo Šaľa.3 násobný majster Česko - Slovenska a 9 násobný majster Slovenska. Ten sa predstaví na domácej palubovke  pod vedením nového trénera Petra Pčolu s asistentkou Andreou Šalatovou, ale aj s niekoľkými novými tvárami. Patria k nim skúsené hráčky Tulipánová (Hlohovec) s Varjássiovou (Stupava, predtým Veselí n/M), ale aj mladé nádeje z vlastnej liahne: Ščípová, Zlatinská, Kusyová,... ako aj uzdravená Vargová a ďalšími oporami, ktoré už obliekli aj dres slovenskej reprezentácie: Némethová, Pócsiková, Trepáčová, Furgaláková, Königová, Rácková, ako aj Novotná, ktorá je členkou reprezentácie Česka.  

Prvenstvo obhajuje Duslo

Víťaz posledných troch ročníkov sa asi najviac zapotil pri obhajobe prvenstva v minulom ročníku, keď síce vyhral, ale iba o skóre pred Olomoucom. Zverenkyne vtedy ešte trénera Jána Packu postupne zdolali UHC Stockerau 35:20 (16:12), Jaroslaw 34:24 (15:10) a v dueli s Olomoucom stačila šalianskym dievčatám k prvenstvu aj remíza 26:26 (14:12). Tretí skončil Jaroslaw, ktorý porazil v rozhodujúcom dueli Stockerau 38:30 (18:10).

Konečná tabuľka medzinárodného Šaľa cupu 2019:
1. HK Slovan Duslo Šaľa 95:70 – 5 bodov; 2. DHK Zora Olomouc 89:79 – 5 bodov; 3. JKLS Jaroslaw   91:93 – 2 body; 4. UHC Stockerau 74:107 – 0 bodov.

Organizátori medzinárodného turnaja 2019 vyhodnotili aj najlepšie na jednotlivých postoch: najlepšia brankárka: Karolina Szurek  (JKLS Jaroslaw), najlepšia strelkyňa: Anna Mária Patrnčiaková  30 gólov (DHK Zora Olomouc), najlepšia hráčka:  Nikola Rácková (HK Slovan Duslo Šaľa).

Duslo Šaľa na turnaji reprezentovali: Novotná, Furgaláková – Takáčová 1, Trepáčová 5, Rácková 2, A. Obstová 5, Pócsiková 24, Gajdošová 7, Matušincová 17/2, Königová 9/1, Janičic 14, Némethová 9/4,  Tisajová 2. Tréner Ján Packa, vedúca družstva Ivana Bahýlová.

Prítomnosť prvých troch družstiev z minulého ročníka a štart UHC Eggenburg na jubilejnom 25. ročníku je tou najlepšou pozvánkou pre priaznivcov ženskej hádzanej  na kvalitné medzinárodné hádzanárske podujatie v Šali, na ktoré vedenie  HK Slovan Duslo priaznivcov ženskej hádzanej srdečne pozýva.

                                                                                       JOZEF SKLENÁR    

Časový rozpis Šaľa Cup 2020:

sobota 8.8.2020 o 10.00 hod. Šaľa – Eggenburg; o 12.00 hod. Olomouc – Jaroslaw.
popoludní: o 17.00 hod. Olomouc – Eggenburg; o 19.00 hod. Jaroslaw – Šaľa.

nedeľa: 9.8.2020: o 10.00 hod. Eggenburg – Jaroslaw; o 12.00 hod. Olomouc – Šaľa.
O 13.30 hod. vyhodnotenie  medzinárodného turnaja.
Aktuality

Aktuálne články