Šalianky suverénnym víťazom turnaja
Tento víkend sa uskutočnil v Mestskej športovej hale v Šali už 25. ročník turnaja Duslo Cup 2020 (poznámka: predtým pod názvom o Pohár GR a. s. Duslo), ktorý usporiadal Hádzanársky klub Slovan Duslo Šaľa za účasti prvo ligových kolektívov: UHC Eggenburg (Rakúsko), JKLS Jaroslaw (Poľsko), najčastejší zahraničný účastník šalianskeho turnaja DHC Zora Olomouc (Česko),  a domáce Duslo Šaľa, ktoré obhajovalo prvenstvo z minulého ročníka, keď po remíze s Olomoucom (26:26) mali šalianky lepšie skóre.  

Duslo urobilo krok k obhajobe  už v sobotu

O víťazstve domáceho kolektívu, ktorý nastúpi do majstrovských bojov v hádzanárskej MOL lige pod vedením nového trénera Petra Pčolu (poznámka: nahradil na lavičke Jána Packu), ako aj  s niekoľkými zmenami v hráčskom kádri sa rozhodlo už v prvý deň turnaja, keď si Duslo jednoznačne poradilo s oboma zahraničnými súpermi. Najmä ich súboj s piatym mužstvom poľskej ligy JKLS Jaroslaw musel uspokojiť aj náročného šalianskeho diváka a ďalších priaznivcov ženskej hádzanej, ktorých prišlo v priebehu dvoch dní na medzinárodné podujatie skoro tisícka. Prekvapením prvého dňa, ani nie tak prehrou,  ale jej výškou  bol súboj Olomouca s poľským zástupcom.  

Výsledky zo soboty:

Šaľa – Eggenburg 38:30 (21:13) Matušincová 6/2,  Takáčová 6, Tulipánová 4, Zlatinská 3, Vargová 3, Obstová 3, Pócsiková 3/1, Špendlová 2, Königová 2,  Rácková 2, Ščípová 1, Tisajová 1, Némethová 1, Ušiaková 1.  – Schaufer 7, Nejedlík 4/3, Janičic 2,...
Účastník rakúskej ligy dokázal držať krok s Duslom iba v úvodne zápasu (4:3) aj vďaka viacerým dobrým zákrokom slovenskej reprezentačnej brankárky Medveďovej. Šaľa už v prvom polčase získala zásluhou dobrej kombinačnej hry a presnej streľby (poznámka: do streleckej listiny sa zapísali všetky hráčky) osem gólový náskok, ktorý bez problémov udržala  až do konca duelu.

Olomouc – Jaroslaw 20:35 (12:20) Zavíšková 7/3, Kapsová a Krajčovičová po 3,... –
Zimnyj 8/4, Matuszczyk  a Pigyras po 5,....  
V drese Olomouca mohli diváci vidieť štvoricu slovenských hráčok vrátane ex brankárky Dusla Haládikovej, ale chýbala už štvrtá najlepšia strelkyňa MOL ligy Patrčiaková. Poľský zástupca ťažil z pohotovej streľby ruskej legionárky Zimnej a výbornej brankárky Karoliny Szurek, ktorá bola najlepšou brankárkou 24. ročníka a  
dosiahol vysoké víťazstvo, o ktorom rozhodol už v prvom dejstve.

Olomouc – Eggenburg 37:22 (18:13) T. Fryčáková 9, Krajčovičová 5, Jansová 3,...-  Janičic a Jobsch po 3, Nejedlíková 3/3,...  
Zástupca Hanej sa rýchlo otriasol z vysokej prehry a v druhom zápase už predvádzal aj zásluhou zlepšenej defenzívy a streleckej efektivity reprezentantiek Česka  Fryčákovej a Zavíškovej hru, ktorá ich zdobila aj v minulosti. V drese hostiek sa predstavila aj hráčka Čiernej Hory Janičic, ktorá ešte pred rokom pôsobila na turnaji v drese šalianskeho Dusla    

Šaľa – Jaroslaw 31:22 (17:7) Némethová 8, Matušincová 7/4, Pócsiková 4/2, Takáčová 3, Königová 3, Tulipánová 2, Vargová 1, Tisajová 1, Rácková 1, Ušiaková 1. -  Matuszczyk 5,  Zimnyj 4/2, Turkalo 3,...  
Domáci kolektív od úvodných minút nenechal nič na náhodu, hral výborne v obrane, za ktorou ex celovala česká reprezentačná brankárka Novotná, ktorá zneškodnila aj štyri sedemmetrové pokusy JKLS. Rozhodnutie padlo už štvrť hodine (8:5), keď Duslo vsietilo v rade 7 gólov, odskočilo do 10 gólového vedenia, keď sa strelecky  darilo Némethovej s Matušincovou a obávaného súpera už nepustilo do zápasu.

V nedeľu sa už iba dohrávalo

Pohľad na sobotňajšie výsledky a výkony jednotlivých účastníkov hovoril o tom, že víťazstvo na turnaji a obhajoba prvenstva by mali zostať šalianskemu kolektívu, pričom ostatné družstvá budú hrať už  iba o ďalšie umiestnenie za Duslom Šaľa, čo sa nakoniec aj potvrdilo, keď Duslo už v prvom dejstve prevalcovalo Olomouc a suverénnym spôsobom obhájilo prvenstvo. Reprezentant poľskej hádzanej si taktiež nenechal ujsť ďalší dvoj bodový zisk a po zásluhe odsunul najstaršieho zahraničného zástupcu Olomouc až na bronzovú priečku.   

Výsledky z nedele:

Eggenburg – Jaroslaw 16:34 (8:20) Schretziel, Janičic a Jobsch po 3,... – Turkalo 6, Guziewicz a Matuszyk po 5 gólov,....
Favorizovaný poľský kolektív síce prehrával v úvode o gól (1:0, 2:1), ale to bolo zo strany UHC všetko. Hostky od 10. minúty viedli už o 3 góly (3:6) a  do prestávky zásluhou presných zásahov  legionárky Turkalo a Matuszyk získali až 12 gólový náskok , ktorý rozhodol nielen o ich vysokom a zaslúženom víťazstve, ktorým sa posunuli až na striebornú priečku tabuľky, čo bolo príjemným prekvapením turnaja..

Šaľa – Olomouc 28:23 (18:11) Pócsiková 5/1, Némethová 4/1, Obstová 4,  Varjásiová a Königová po 3, Rácková 2, Ščípová 2/1, Matušincová 2/1, Tulipánová 1, Zlatinská 1, Ušiaková 1. – Zavíšková 5, Krajčovičová a T. Fryčáková po 4 góly,....
Šalianskym dievčatám stačila k prvenstvu aj remíza, ale nenechali nič na náhodu a už v prvom polčase rozhodli nielen o víťazovi zápasu, ale aj celého  turnaja.  Hostky išli síce do vedenia po prieniku Krajčovičovej, ale Duslo aj vďaka výborným zákrokom brankárky Novotnej obratom otočilo skóre a v 7. minúte po strelách Varjássiovej a Obstovej už viedlo 1:5. Napriek tomu, že sa Olomouc snažil,  na kolektív okolo kapitánky Ráckovej v tomto dueli nemal a po jednoznačnom priebehu prehral, čo znamenalo jeho pokles až na tretie miesto v tabuľke.  

Konečná tabuľka medzinárodného turnaja: 1. Šaľa  3 0 0 97:75 – 6 bodov; 2. Jaroslaw 2 0 1 91:67 – 4 body; 3. Olomouc 1 0 2 80:85 – 2 body; 4. Eggenburg 0 0 3 68:109 – 0 bodov.

Organizátori medzinárodného turnaja vyhodnotili v závere  aj najlepšie hráčky na jednotlivých postoch. Primát najlepšej strelkyne s 18 strelenými gólmi získala Iva Závišková (Olomouc),  najlepšou hráčkou sa stala Natalya Turkalo (JKLS Jaroslaw) a brankárkou Sabrína Novotná z domáceho kolektívu.

Dvoj dňové medzinárodné hádzanárske podujatie, ktoré rozhodovali dvojice: Haščík – Oťapka a Zubo - R. Sivák v Mestskej športovej hale v Šali sa uskutočnilo po dlhšej prestávke, ale  naznačilo silu jednotlivých účastníkov a bolo aj previerkou ich technickej a fyzickej pripravenosti na blížiace sa štarty v majstrovských súťažiach, ktorý bude pre Duslo Šaľa, Zoru Olomouc a JKLS Jaroslaw v  posledný augustový víkend. .

                                                                                                                                           JOZEF SKLENÁR  

HK Slovan Duslo Šaľa na turnaji reprezentovali: Furgaláková, Novotná, Kusyová – Takáčová  9 gólov; Rácková 5; A. Obstová 7; Špendlová 2; Königová 8; Pócsiková 12/4; Ščípová 3/1; Matušincová 15/7; Ušiaková 3; Tulipánová 7; Némethová 13/1; Vargová  4; Tisajová 2; Zlatinská 4; Varjássiová 3. Tréner Peter Pčola, asistentka Andrea Šalatová. 
Aktuality

Aktuálne články