MOL ligový telegram – 5. kolo
Vzhľadom  tomu, že piate  kolo bolo už v nedeľu komplet dohrané (poznámka: zatiaľ trvalo najdlhšie 5 až dní, nakoľko už v stredu boli dve predohrávky: Šaľa – Kynžvart a Olomouc – Most) ponúkame návštevníkom našej stránky a hádzanárskym priaznivcom v predstihu (poznámka: k telegramu zo 4. kola MOL ligy  sa vrátime po stredajšej dohrávke: 4. 10. 2023 Iuventa Michalovce – Slovan Duslo Šaľa) toto kolo.

+ + +  

Vyložene prekvapujúci výsledok sa v tomto kole nezrodil, ak k nemu nerátame jednoznačnú výhru Mostu v Olomouci, kde sa čakal väčší odpor domáceho kolektívu v súboji susedov v tabuľke (poznámka: najúspešnejší celok Česka  v MOL lige Most, nenechal nič na náhodu a už v 8. minúte viedol 1:9 !!! a prvý polčas vyhral o 10 gólov). Druhým menším prekvapením je prehra našich hádzanárok o päť gólov v súboji s Kynžvartom, keď sme vyhrali prvý polčas o tri góly (16:13), pričom odborníci po dobrom výkone a vyrovnanej partii Šali s Mostom, kde mohol byť výsledok aj opačný, dávali viac šancí šalianskemu kolektívu. A malým prekvapením je tiež výkonnostný obrat posledného majstra Česka Slávie Praha, ktorá mala po troch kolách iba bod, ale v posledných dvoch vyhrala (zvíťazila v Kynžvarte a „rozstrieľala“ Zlín o 16 gólov) a zaradila sa opäť medzi kandidátov na účasť v národnom play off.  Zostávajúce výsledky: prehra Plzni na Žitnom ostrove, ako aj výhry Písku v Porube a Michaloviec v Hodoníne (ale nie o 20 gólov,...) sa očakávali.   

+ + +

V doterajšom priebehu základnej časti 21. ročníka MOL ligy bolo 5. kolo najbohatšie na góly, nakoľko v šiestich  zápasoch videli diváci 360 gólov, čo je slušný priemer 60 gólov na zápas.  Najviac 66 gólov „padlo“ v Prahe, kde český majster Slávia porazil rozdielom dvoch tried Zlín (41:25). O tri góly menej videli diváci v šlágri kola, v súboji českých medailistov Olomouc – Most (26:37) a do šesťdesiat gólovej spoločnosti sa  zaradili aj zápasy: Šaľa – Kynžvart (28:33) pred najvyššou návštevou kola (500 divákov)a Hodonín – Michalovce (20:40), v ktorom sa zrodil aj najväčší gólový rozdiel – výhra Iuventy o 20 gólov. Jeden gól chýbal k dosiahnutiu 60 gólovej méty v zápase Dunajská Streda – Plzeň (33:26) a „najchudobnejší“ na góly bol duel Poruba – Písek (24:27) napriek tomu, že diváci na Ostravsku mali možnosť vidieť akcii  aj suverénne najlepšiu kanonierku MOL ligy (už tretí rok) Ivetu Korešovú v drese Písku.   

+ + +      

Až v piatom kole prišlo k zmenám aj v rubrike fair play, kde prišlo k zmenám v kategórii udelených vyšších trestov (udelená červená či modrá karta,...), kde  bola doposiaľ „evidovaná“ iba naša hráčka Olívia Ščípová po nešťastnej zrážke v 20. minúte s protihráčkou v zápase 1. kola doma s Hodonínom. Po ukončení tohto kola sa spoločnosť v tejto kategórii rozšírila až o dve hráčky. V zápase Dunajská Streda – Plzeň videla červenú kartu v 24. minúte za faul hráčka DHC Pavlína Lásková (r. 2003) a v zápase Poruba – Písek nedohrala duel aj najlepšia strelkyňa súťaže Iveta Korešová (r. l989), ktorá uvidela červenú kartu za faul sekundu pred záverečnou sirénou (59.59 min.). V tomto kole bolo najviac (10) najnižších dvoj minútových trestov „udelených“ v zápase Hodonín – Michalovce (4:6), o jednu hráčku menej v zápase Dunajská Streda – Plzeň (5:4)  a sedem hráčok povinne oddychovalo v našom súboji s Kynžvartom 3:4. Najslušnejším v počte trestov bol šláger kola Olomouc – Most, kde trestali arbitri iba v štyroch prípadoch (2:2) a po šesť potrestaných hráčok bolo v zápasoch: Poruba – Písek (2:4) a v zápase Slávia Praha – Zlín (4:2).    

+ + +

Pravidelné miesto v našom MOL ligovom telegrame máva rubrika: Kanonierka kola, resp. najlepšie strelkyne súťaže, kde sa od úvodného kola až doposiaľ objavuje na špici jediné meno: skúsená,  bývalá reprezentantka Česka a hráčka Písku Iveta Korešová (r. l989), ktorá má na svojom konte už 59 nastrieľaných gólov, čo je priemer skoro 12 gólov na zápas ! Pred druhou najlepšou kanonierkou v súťaži Veronikou Fenclovou - Galuškovou (r. l998, Plzeň) má náskok 22 gólov !  Tretia je v streleckej tabuľke juniorská reprezentantka Česka 18. ročná Simona Schreibmeierová (Plzeň – 36 gólov) a rovnaký počet gólov strelila aj hráčka Kynžvartu Sofia Bezruková (r. 1999), ktorá hrala v tomto kole aj v Šali (zaznamenala 4 góly). Aj ďalšie dve strelkyne v poradí: Lauru Víchovú (r. l994 – Hodonín) a Adélu Stříškovú (r. 2000 – Most), ktoré zaznamenali po 35 gólov videli v akcii aj šalianski priaznivci. Ďalšie poradie: 7. miesto Karolína Ševčíková (r. 2000, Zlín – 33 gólov), 8. miesto Eszter Ogunovszky (r. 2003, Most – 32 gólov), 9. miesto Iva Malinová – Zavíšková (r. l995, Olomouc – 32 gólov) a 10. miesto Réka Bízik (r. l991, Dunajská Streda – 30 gólov), ktorá hrala viac rokov aj v Šali.                                                                                                                                                                                                        Poradie najlepších šalianskych strelkýň v konkurencii 154 hráčok MOL ligy, ktoré sa už tešili v tomto ročníku aspoň z gólu: 15. miesto Katarína Pócsíková – 25 gólov;  25. miesto: Diana Mária Vargová, 29. miesto: Mária Holešová a Barbora Königová obe po 17 gólov.     
                                                                                                                                                                                                              Kanonierkou 5. kola bola opäť: Iveta Korešová – 11/4 gólov; pred päticou 8 – gólových strelkýň: Veronika Fenclová – Galušková (Plzeň), Laura Víchová (Hodonín), Adriána Míšová (r. l996 – Slávia Praha), Noémi Kovács (r. 2000 – Dunajská Streda) a mladá Dorota Bačenková (r. 2004 – Michalovce).  Do kategórii sedem gólových strelkýň v tomto kole Patria: Nikola Švihnosová (r. 2000 – Slávia Praha), Magda Svobodová (r. l997 – Písek), Tereza Michalcová (r. 2003 – Kynžvart) a Katarína Pócsíková (Šaľa).  Mohla byť medzi nimi aj ďalšia hráčka Slovan Duslo Olívia Ščípová, ktorá v zápase s Kynžvartom strelila 6 gólov a nepremenila jednu sedmičku.           

                                                                                                                     JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články