MOL  ligový telegram 20. kola.
Jubilejný dvadsiaty MOL ligový telegram patrí v tomto ročníku medzi najpríjemnejšie, nakoľko priniesol najmä pre šaliansku hádzanársku verejnosť príjemnú správu, nakoľko sa naše dievčatá po ukončení zápasov 20. kola stali definitívne držiteľkami medailového umiestnenia (poznámka: ďalšie MOL ligové telegramy - po 21. a 22. kole,  ak by naše dievčatá pridali v nich ešte aspoň jeden bodík, resp. v 22. kole by sa zápas Most – Michalovce skončil remízou, by sa niesli ešte v príjemnejšej atmosfére, nakoľko medaila na hrudiach šalianskych hráčok by bola ešte jagavejšie).  
Šaliansky kolektív taktiež prekonal v základnej časti v počte nastrieľaných gólov hranicu „600“ (poznámka: viac ich – 622 nastrieľal iba Sokol Písek) a kuriozitou je, že mladá slovenská reprezentantka Mária Diana Vargová (r. 2003) pokračuje  v jubileách. Najskôr dňa 18. 2. 2023 v majstrovskom dueli 17. kola Šaľa – Plzeň (39:24) zvýšila naše vedenia v 43.28 min. na 27:18, čo bol  „500 - stý“ gól šalianskeho Dusla v prebiehajúcej súťaži. Minulý víkend, keď vyrovnala D. M.  Vargová v 59.48 minúte v Písku stav duelu na 33:33 znamenala  to nielen pokorenie „600 -sto“. gólovej hranici, ale aj cenný zásah znamenajúci zisk bodu, potvrdzujúci zisk istých medailí a gól, ktorý pomohol Vargovej a šalianskym dievčatám prekonať ďalšie méty.

+ + +

Práve zápas Písek - Šaľa, ktorý pútal nielen priebehom, dôležitosťou a napínavosťou bol v tomto kole aj najbohatším na góly, keď už pol časový výsledok (17:16) naznačoval, že by 60. – gólová hranica nemala byť problémom, čo sa aj potvrdilo. O sedem gólov menej (37:22) videli diváci v zápase Plzeň – Stupava a 57 gólov v predohrávke kola Zlín – Michalovce (23:34).  V ďalších troch zápasoch sa mužstvá strelecky veľmi nevyznamenali, nakoľko v dôležitom zápase a prekvapujúcej prehre 25:27 Slávie Praha s Olomoucom  sa tešili priaznivci hádzanej iba s 52 gólových zásahov. V zápasoch medailových adeptov: Kynžvart – Dunajská Streda (23:28) a Most – Poruba (24:27) sa ich „urodilo“ iba po 51 gólov, napriek tomu, že v drese týchto kolektívov hralo nemenej než šesť hráčok, ktoré „sídlia“ v najlepšej „12 – stke“ strelkýň medzinárodnej súťaže (4. miesto Farářová – 121 gólov Poruba; 5. miesto Stříšková – 117 gólov a 8. miesto Cholevová – 102 gólov obe Most; 7. miesto B.  Élö – 104 gólov  a 12. miesto K. Juhos – 96 gólov obe Dunajská Streda) a 11. miesto V. Dvořáková – 98 gólov Kynžvart,... a iba Charlotte Cholevová dokázala vsietiť do súperových sietí 7 gólov.  

+ + +

Strelecké suchoty viacerých klubov sa odzrkadlili aj v našej rubrike „ Galéria kanonierok súťaže“, do ktorej nepribudla v 20. kole  žiadna z MOL ligových hráčok a tým  sa táto chudobná štatistika vyrovnala 16. kolu, kedy taktiež žiadna z hráčok nezaznamenala 10 a viac gólov v jednom zápase. Cez víkend mala k tomu najbližšie tretia najlepšia strelkyňa súťaže Alena Stellnerová – l41 gólov, ktorá zaznamenala cez víkend 9 gólov a najlepšia kanonierka Iveta Korešová – 186 gólov, ktorá strelila 8 gólov a zahodila  sedmičku (obe Písek), ale aj  šalianka Olívia Ščípová (piata najlepšia strelkyňa súťaže – 117 gólov), vsietila proti Písku 8 gólov, ale viac jej nedovolili „arbitri“ nakoľko jej k dosiahnutiu méty 10 gólov zabránili aj tromi vylúčeniami v zápase. Do spoločnosti 8 gólových sa zaradila aj druhá najlepšia strelkyňa súťaže Veronika Galušková (Plzeň) v zápase so Stupavou.  K chudobnému vysvedčeniu najlepších strelkýň, ktorých bolo oproti minulým kolám pomenej prispela ešte štvorica sedem gólových: 8. miesto Charlotte Cholevová (Most – 102 gólov) a čo je kuriózne aj tri susediek v streleckej tabuľke: Diana Mária Vargová (Šaľa – 16. miesto a Alena Dvorščáková (17. miesto – Michalovce) obe strelili po 81 gólov, ako aj Natália Schreibmeierová (18. miesto - Plzeň), ktorá zaznamenala 80 gólov.      

+ + +

Hádam jedinou rubrikou, v ktorej sa pravidelne niečo deje je blok fair – play v jednotlivých dueloch, kde sa s blížiacim koncom základnej časti súťaže vždy „niečo zomelie“ Ani 20. kolo nebolo výnimkou, keď podobne ako minulé kolo nedohrali zápas tento krát dve hráčky. Prvou bola už v predohrávke Zlín – Michalovce domáca hráčka Lucie Polomíková (po faule v 31. minúte) videla červenú kartu a zápas nedohrala ani naša najlepšia strelkyňa a reprezentantka Slovenska Olívia Ščípová, ktorá videla červenú kartu  po troch najnižších trestoch v Písku.

Najviac potrestaných hráčok až jedenásť bolo prekvapujúco v zápase Plzeň – Stupava (6:5 (poznámka bolo v ňom nariadených aj najviac sedmičiek  - tucet v pomere: 6/5 – 6/5).  Osem potrestaných aktérok bolo v predohrávke Zlín – Michalovce (3:5).  Kuriozitou kola je skutočnosť, že v ďalších troch zápasoch bolo po sedem vylúčených hráčok: Kynžvart – Dunajská Streda (3:4); Most – Poruba (5:2) a Písek – Šaľa 3:4. Najslušnejšie sa hralo v Prahe, kde v derby s Olomoucom povinne „oddychovali“ iba štyri hráčky (3:1).  V zostávajúcich dvoch kolách sa hrá ešte o veľa a tak sa dá očakávať, že táto štatistika bude v pernamencii až do posledných minút posledného zápasu.

+ + +

V priebehu tohto týždňa už má sebou finálový koniec tento ročník Slovenského pohára v hádzanej žien, kde sa v Trebišove stretli  vo finále Iuventa Michalovce (poznámka: v semifinále vyradila šalianske Duslo) a Dunajská Streda. Prvenstvo obhájila Iuventa, ktorá v priebehu celého zápasu viedla o 1 – 2 góly (poznámka: najvyššie v 42. minúte 20:15), keď jej veľkou oporou bola brazílska brankárka Naira Almeida, ktorá zneškodnila viacero tutoviek hosťujúceho kolektívu. Prvenstvo v Slovenskom pohári bolo náplasťou na vyradenie Iuventy v semifinále EP.  DAC  vo finále nenadviazal na úspešné výkony z MOL ligy.

Iuventa Michalovce – DAC Dunajská Streda 25:23 (10:8).

R: Budzák – Záhradník; vylúčené: 6:4; pokutové hody: 2/2 – 4/4.

B. Élö 6, Sári 4/4, Dessortová 4,... -   Kompaniets 7, Dvoršťáková 6/2, Wöllingerová 5,...    

                                                                                                     JOZEF  SKLENÁR    
Aktuality

Aktuálne články