Zemetrasenie v nominácii žien

Pár dní potom, čo tréner reprezentácie Slovenska Jorge Dueňas s asistentom Petrom Pčolom zverejnil nomináciu žien na priateľský dvojzápas s reprezentáciou Slovinska už musel zmeniť svoje zámery, nakoľko z 18 – členného hráčskeho kádra sa nemenej než jedna tretina hráčok „ospravedlnila“, predovšetkým zo zdravotných dôvodov.. Ešte že mal poruke pripravenú „náhradu“  a tak sa cez víkend môžu návštevníci týchto medzištátnych súbojov stretnú s inými hráčkami v slovenskom reprezentačnom drese. Šaliansku  hádzanársku verejnosť potešilo, že v reprezentačnom hráčskom kádri sú ďalšie dve hráčky Slovan Duslo Šaľa: Lenka Ratvajská a  Diana Mária Vargová, ktoré však v reprezentácii už predtým pôsobili. Ďalšiu do nominovanú hráčku Petru  Škoricovú (HSC Kreuzlingen – Švajčiarsko) evidujú priaznivci šalianskej hádzanej počas jej  pôsobenia v HK Slovan Duslo.   

"Vieme, že v tejto časti sezóny je bežný jav, že hráčky trápia zdravotné problémy. V kluboch majú náročný program, hrajú veľa zápasov v rôznych súťažiach. Ich zranenia však zároveň dávajú šancu ďalším adeptkám na reprezentačný dres. Snažili sme sa to vyriešiť čo najlepšie a pozvali sme šesticu, ktorá sa bude môcť ukázať a presvedčiť," vyjadril sa k situácii v kádri španielsky kormidelník hádzanárok Slovenska  Jorge Dueňas.

+ + +

Z pôvodnej nominácie na tieto zápasy „vypadla“:

+ brankárka Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maďarsko) -  nahradila ju Bella Oláhová, tretia brankárka  (Dunajská Streda);

+ pivotka Kristína Pastorková (Dunajská Streda) -  nahradila ju Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maďarsko);

+  krídla: Bibiana Štefániková (Iuventa Michalovce), Katarína Pócsíková (Duslo Šaľa)  a Réka Bíziková (Dunajská Streda) -  nahradili ich Monika Pénzes (Dunajská Streda)  a  Lenka Ratvajská (Duslo Šaľa);

+ spojka: Erika Rajnohová (Dunajská Streda) - nahradila ju Diana Mária Vargová (  Duslo Šaľa) a novou tvárou v hráčskom kádri je aj Petra Škoricová, ktorá pred odchodom do švajčiarskeho HSC Kreuzlingen hrávala v Dusle Šaľa.

+ + +

poznámka: dôvody, ktoré viedli k ospravedlneniu týchto hráčok z reprezentačného zrazu sú prevažne zdravotné dôvody (poznámka: väčšinou to bývajú:  choroba, zranenie, neuvoľnenie  ich materským klubom,...), ale hráčky: Réka Bíziková, Kristína Pastoreková (4 góly) a Erika Rajnohová - s 8 gólmi bola najlepšou strelkyňou odohrali duel Most - Dunajská Streda a boli aj oporami DAC cez víkend pri nečakanej výhre až o 9 gólov u českého majstra) a  Katarína Pócsíková (Šaľa - 3 góly) hrala v TV dueli Michalovce - Šaľa, kde sa však v druhom dejstve zranila. Ďalšia pôvodne nominovaná hráčka Bibiana Štefániková (Iuventa Michalovce) sa v TV šlágri v zostave slovenského majstra neobjavila. Dôvod neúčasti a ospravedlnenie brankárky Viktórii Oguntoye (Dunaújvárosi Kohász KA/Maďarsko) média neuviedli.  Je hodno veriť, že dôvody ich neúčasti na sústredení a priateľskom medzištátnom dvojzápase sú také aké sú.... Spomíname to preto, že sa Slovensku naskytla aká taká šanca a nádej (minimálne do polovičky apríla 2023) opäť zabojovať o postup na svetový šampionát 2023 (Švédsko, Nórsko, Dánsko), čo by bolo pre nového trénera a ním vytváraný hráčsky kolektív veľkou vzpruhou a odmenou.

                                                                                      JOZEF SKLENÁR          

Aktuality

Aktuálne články