Slovan Duslo Šaľa – Iuventa Michalovce  24:22 (14:12).
Slovan Duslo Šaľa – Iuventa Michalovce  24:22 (14:12).                                                                               
R: Haščík a R. Sivák  – 1.400 divákov; vylúčené: 1 – 7; pokutové hody: 7/4 – 4/1.

DUSLO: Furgaláková, Kusyová, Vorzáčková - Takáčová 2, Rácková 3, Pócsiková 2/1,  D. M. Vargová 3, B. Königová 2, Ušiaková 2, Ščípová 6/3,  Pálová, Tulipánová, Somogyi 2, R. Šalatová, Ratvajská 2. Tréner: Peter Pčola, asistent: Andrea Šalatová.

IUVENTA: Wöllingerová 7, Popovcová 5,  Kompaniets 4/1, Soskyda 2, Borysevych, Štefániková, Klučková a Dvorščáková po 1. Tréner: Peter Kostka.  

V nedeľu podvečer bolo v okresnom meste Šaľa dosť veselo  a nečudo. K vôli televíznemu prenosu v nezvyčajnom čase o 16.00 hodine sa hral prvý semifinálový duel národnej play off, v ktorom sa na základe umiestnení v základnej časti MOL ligy stretli v Šali dva najlepšie slovenské kolektívy šalianske Duslo s Iuventou Michalovce. Napriek tomu, že hádzaná „kolidovala“ so začiatkom  futbalového derby  vo Veči a v blízkom regióne, výborný duel navštívilo skoro 1.5 tisíca priaznivcov (poznámka: v Šali bolo viac divákov ako na ostatných troch semifinálových dueloch spolu !!!), ktorí sa rozhodli pre hádzanú vôbec  nebanovali a museli byť spokojní.

Hostky, ktoré sa po skončení základnej časti po dlhšom čase netešili v základnej časti MOL ligy  medailám začali „zhurta“ a po góloch ex šalianky Klučkovej a bývalej reprezentantky Wöllingerovej išli do vedenia 0:2. Vargová  spolu s dobre hrajúcou Ráckovou stihli v 4. minúte vyrovnať 2:2, ale Iuventa bola pri chuti. Využili chyby našej defenzívy a v 8. minúte viedli už o 4 góly 2:6, keď sa strelecky presadili reprezentantky Popovcová s Dvorščákovou. Oddychový čas trénera Pčolu zastavil hostky v rozlete, nakoľko sme zlepšili defenzívu, rozchytala sa aj Furgaláková a postupne sme po góloch Ráckovej, Ratvajskej a Ščípovej v 14. minúte dokázali nielenže vyrovnať (7:7), ale po presných zásahoch Takáčovej s Königovou sme išli dokonca  do vedenia 9:7 ! To už hostky hrali bez zranenej Dvorščákovej (koleno), ale mali vo svojich radoch najlepšiu strelkyňu zápasu Wöllingerovú (7 gólov), ktorá stihla korigovať naše vedenie.  Hráčky Dusla hnané vpred vynikajúcou diváckou kulisou však neustále viedli:  11:9, 13:10, ale  reprezentantka Ukrajiny Kompaniets znížila  na 13:12. Posledné slovo však mala šalianska najlepšia kanonierka Ščípová a polčas sme vyhrali o dva góly.

Štart do druhého dejstva našim dievčatám vyšiel nad očakávanie, keď sme po góloch Ščípovej a Pócsíkovej odskočili o štyri góly (16:12). Hostky však  napriek výbornej Furgalákovej postupne „ukrajovali“ z nášho náskoku znížil na rozdiel gólu (18:17), Somogyi sa z krídla nemýlila, ale Iuventa  Wöllingerovou znížila na 21:20.  Za tohto stavu sme nedali sedmičku, rovnako tak vďaka vynikajúcej Furgalákovej chybovala aj Kompaniets, ale v 55. minúte bolo vyrovnané -  21:21. Naše hráčky však po góloch Vargovej a Ščípovej opäť súperovi odskočili – 23:21, Furgaláková chytila sedmičku Soskydovej  a zaslúžené víťazstvo prikrášlila posledným gólom Somogyi.    

Za cenné víťazstvo a semifinálový náskok sa im dostalo nielen obrovských ovácií od šalianskych priaznivcov, ale ihneď po zápase aj strieborné medaily, ktoré im prišli odovzdať aj s pohárom za druhé miesto viceprezident SZH Ernö Kelecsényi, Ivan Sverák predseda ŠTK SZH a primátor mesta Šaľa Jozef Belický. Radosť našich dievčat, samozrejme aj priaznivcov a vedenia HK Slovan Duslo bola veľká za dosiahnuté dielčie výsledky, ale zajtra (streda 3. 5. 2023 o 18.00 hodine – TV prenos Sport) semifinále pokračuje druhým kolom – odvetou v Michalovciach (poznámka: hrá sa na dva víťazné zápasy). Našim dievčatám budeme držať palce !!!

+ 2. semifinále play – off
DAC Dunajská Streda – Tatran Stupava  45:23 (23:9) stav semifinále 1:0.
R: Bočáková,  Jánošíková – 212 divákov; V: 1:2, pokutové hody: 2/1 – 1/1.
Pénzes 8, Juhos 6, Desortová 5 – Bahorecová 7, Jagodič 4, Holešová 4,...

+ 1. semifinále Česko:
Sokol Písek – Slávia Praha 21:29 (7:15) stav semifinále 0:1.
R: Fialová, Sovová – 300 dvákov; V: 2:3; pok. hody: 7/5 – 7/6.
Korešová 7, E. Svobodová 5, Chlupová 3,.. – Weissenbilder 7,      

+ 1. semifinále Česko:
Zora  Olomouc – Baník Most  23:28 (14:17) stav semifinále 0:1.
Kuxová 6, Možišová, Zavíšková po 4 – Cholevová 11, Andrýsková, Stříšková po 4,...       

                                                                                                 JOZEF SKLENÁR   
Aktuality

Aktuálne články