Striebro a bronz zostanú v šalianskej vitríne
Hádzanárskemu maratónu v medzinárodnej hádzanárskej MOL lige žien ročník 2022/2023 zaznel včera v podvečer posledný majstrovský gong, keď sa u žien tento víkend rozhodovalo v národných finálových play off  v Moste (finálový súper Slávia Praha) o majstrovi Česka, v Dunajskej Strede (finálový súper Iuventa Michalovce) zasa o majstrovi Slovenska. V súboji o bronz v Česku sa stretlo prekvapenie ročníka v Písku HK Sokol (súper o 3. mieste ZORA Olomouc), na Slovensku sa o držiteľovi bronzu rozhodlo už v stredu, keď šalianske hádzanárky porazili doma Tatran Stupavu a obhájili bronz z minulého ročníka. V troch súbojoch sa však zrodili a v prípade Písku skoro dosť veľké prekvapenia, ktoré prepisujú hádzanársku históriu.

+ + +  

Využili sme šancu k zisku bronzu.         

HK Slovan Duslo Šaľa - AHT HC Tatran Stupava 36:25 (20:15).
R: Haščíková a Kellner – 700 divákov; vylúčené: 4:0; pokutové hody: 1/1 – 1/1.

ŠAĽA: Furgaláková, Kusyová – Takáčová 3, Rácková 2, Pócsiková 5,  D. M. Vargová 4, B. Königová 3, Ušiaková 1, Ščípová 1,  Pálová 2, Tulipánová 5, Pastoreková, L. Somogyi 2, R. Šalatová 1, Susíková 1, Ratvajská 6. Tréner: Peter Pčola, asistent Andrea Šalatová.

STUPAVA: Holešová 6, Bahorecová a Kovács po 5,  Štrbáňová, Kajanová, Zámečníková po 2, Palušová, Tornócziová a H. Karkušová po 1. Tréner Peter Olšavský.

Po jednoznačnej výhre o o 18 gólov v prvom zápase v Stupave  16:34 (7:16) boli zverenkyne trénera Petra Pčolu jasným favoritom aj v odvete, čo  svojim výkonom a výsledkom opätovne potvrdili.  

Už  úvodný gól Takáčovej naznačil jasnú šaliansku cestu, Kovács síce vyrovnala na 1:1, ale bolo to jediný krát v dueli, čo súper neprehrával. Postupne sa strelecky pridávali aj ďalšie kolegyne (desiaty gól strelila Ratvajská najlepšia kanonierka Dusla v tomto zápase), Duslo neustále viedlo o dva – 4 góly (7:4, 11:7, 12:9), po góle Königovej v 25. minúte dokonca 17:10 a bolo zrejmé, že 20. góle  dlho ročnej opory Ráckovej tesne pred odchodom na polčasovú prestávku mohli už  zástupcovia Slovenského zväzu hádzanej Ivan Sverák (predseda ŠTK SZH)  Ivan Sabovík (generálny sekretár SZH), ktorí boli na rozhodujúcom dueli chystať medaily a pohár za 3. miesto k slávnostnému odovzdávaniu naši dievčatám.

Hneď po prestávke pridali Ratvajská s Tulipánovou ďalšie góly (22:17) a od tohto okamihu už boli na palubovke všetky hráčky zo súpisky, hrala sa oku lúbivá  hádzaná aj množstvom pekných akcií a gólov (poznámka: pridala sa aj strelecká trojica Stupavy: Bahorecová, Kovács a bývalá reprezentantka Holešová) a tak bolo spokojné aj najlepšie obecenstvo na Slovensku – šalianski priaznivci .  Už spomínaní zástupcovia  SZH spolu s prezidentom HK Slovan Duslo Šaľa  Marekom Kúrňavom mohli po záverečnom hvizde rozhodkýň odovzdať za nadšeného aplauzu hádzanárskych priaznivcov ocenenie všetkým našim hráčkam, ktoré sa pričinili o zisk striebra v základnej časti MOL ligy (22 kôl) a bronzu v národnej nadstavbovej časti play off.  Samozrejme, že medailová odmena, poďakovanie a kytice sa ušla aj trojici hádzanárok: Nikola Rácková, Nina Ušiaková a  Líza Somogyi, ktoré už v šalianskom drese v novom ročníku MOL ligy neuvidíme. V mene Vedenia HK a priaznivcov šalianskej hádzanej dievčatám za úspešnú reprezentáciu - PEKNE ĎAKUJEME  !!!

Poznámka: k priebehu ročníka 2022/2023 MOL ligy, k národným play – off, hráčskemu kádru dvoj násobného medailistu šalianskeho Dusla a štatistkám ukončeného ročníka sa vrátime v ďalších blokoch.

                                                                                   JOZEF SKLENÁR      
+ + +

Výsledky víkendových stretnutí účastníkov MOL ligy žien 2022/2023:

Finále – Slovenská časť play off  2. zápas: stav série 1:1.

Iuventa Michalovce - DAC Dunajská Streda 24:24 (13:13) pokutové  hody 7:6.        
R: Haščík a R. Sivák -  500 divákov; pokutové hody: 3/2 – 7/6, vylúčené: 4:2; červená karta: Soskyda (Michalovce).

IUVENTA: Klučková 10/2 !, Kompaniets 4, Wöllingerová 3, Štefániková 2,....  
DAC: Sári 7/6, Desortová 5, Da Silva 3, Élő 3,....

+ + +

Finále – Slovenská časť play off  3. zápas:

DAC Dunajská Streda - Iuventa Michalovce 23:22 (13:13) – stav série 2:1.
R: Haščík a R. Sivák, 448 divákov; pokutové hody: 5/3 – 2/2, vylúčené: 2 – 6.

DAC: Desortová 7, R. Bízik 6/2, Élő 4, Juhos 3,  Da Silva, Pastorková po 1, Sári 1/1. Tréner: Viktor Debre.

IUVENTA: Klučková 8/1 !, Wöllingerová 4,  Popovcová 4, Kompaniets 2, Dmytrenko, Soskyda, Štefániková a Borysevych po 1. Tréner Peter Kostka.   

Prekvapenie tohto ročníka MOL ligy  nezaváhal ani vo finále play – off, keď v treťom rozhodujúcom zápase  vyhrali v dramatickom závere o gól a po štvorročnom pôsobení medzi československou hádzanárskou elitou  dokázali vybojovať historicky majstrovský titul, ktorým nadviazali na úspech zo základnej časti MOL ligy.  

+ + + + +

Finále – Česká časť play off – 2. zápas: na body 1:3.

DHK Baník Most - DHC Slávia Praha 24:24 (10:8).                                               
R: Hájek, Kozler – 980 divákov; vylúčené: 3:4; pokutové hody: 6/5 – 2:2.  

BANÍK:  Cholevová 11, Stříšková 5, Mikulášková a Špone po 2,...  
SLÁVIA: Franková 6, Holeňáková 4, Vostárková 3, Weissenbilderová 3,...    

Hádzanárky Slávie Praha potvrdili výbornú formu z posledných zápasov v základnej časti MOL ligy a získala prekvapujúco, ale po zásluhe titul majstra Česka (naposledy to dokázala Slávia Praha v ročníku 2010/2011 !!!). K zisku titulu im pomohol aj náskok 6 gólov z prvého zápasu v Prahe, ktorý vyhrala Slávia  32:26 (19:12).

+ + +

Zápas o 3. miesto – 2. zápas:

TJ Sokol Písek  - DHK Zora Olomouc 27:31 (13:14).
R: Bareš, Uhlíř – 255 divákov; vylúčené: 5:7; pokutové hody: 7/5 – 6/4.  

SOKOL: Korešová 14/5, M. Svobodová 7, Chlupová A. Svobodová po 3,...                                        
ZORA: Kuxová 8/1, Zavíšková 5, T. Fryčáková a Jansová po 4,...                                            

Olomouc napriek tomu, že v prvom zápase iba remizoval doma so Sokolom 34:34, v druhom zápase bodoval naplno a súperovi, ktorý bol príjemným prekvapením nestačilo ani 26 gólov najlepšej strelkyne MOL ligy Ivety Korešovej v boji o bronz, keď sa k nej strelecky nepripojili ďalšie spoluhráčky.                                                                            
                                                                                   JOZEF SKLENÁR
 
Aktuality

Aktuálne články