Jednoznačné víťazstvo u favorita

Veľmi  dobre sa čítali v českých médiách a na stránke Českého hádzanárskeho zväzu titulky a komentáre (Šaľa zastavila rozbehnutú Plzeň; Šalianky výbornou hrou zaskočili favorita,...) po predohrávke 22. a posledného kola základnej časti tohto ročníka medzinárodnej hádzanárskej súťaže žien, z ktorej si odviezli na juh Slovenska oba dôležité MOL ligové body.

DHC Plzeň – Slovan Duslo Šaľa 27:35 (15:20).  
Rozhodovali: Petr Kichner, Michal Vacula (obaja Česko) – 156 divákov; vylúčené: 3:4; pokutové hody: 4/3 – 2/2.  

DHC:  Schreibmeierová 6, Panošková 5, Veronika Fenclová – Galušková  5/3,Melicherová a Lásková po 3, Polánková 2, Linda Galušková, Bušauerová a Drozdová po 1. Tréner: Jana Bureš – Galušková.

DUSLO: Furgaláková, Oláhová – Takáčová 2; Königová 3; Tulipánová 2; Ščípová 3, Pócsíková 3/2;  Pastoreková 4; Susíková 2;  Matušincová 4;   Bírová;  Varjássiová 1, Pálová;  R. Šalatová, Holešová 6; L. Ratvajská 5. Tréner Peter Pčola, asistent Andrea Šalatová.
                                                                                                                                                                                                                   Naše hráčky spolu s Plzňou predohrávali posledné kolo tohto ročníka MOL ligy o týždeň skôr a ako sa píše v úvode tohto  bloku dievčatá podali výborný a zodpovedný výkon vo všetkých formáciách, ktorým podfarbili  ziskom dvoch dôležitých bodov. Súper, v drese ktorého „hviezdia“ dve exportné kanonierky: už skúsená reprezentantka Česka Veronika Fenclová - Galušková  (r. l998) so  168 gólmi druhá najlepšia strelkyňa MOL ligy a juniorská reprezentantka a veľká nádej Simona Schreibmeierová (r. 2005, 155 gólov), ktorá je na treťom mieste mal výborný finiš,  o čo hovorí nielen výhra v Kynžvarte (28:30), ale aj domáca výhra o päť gólov (34:29) s pražskou Sláviou o jej kvalitách sme sa nedávno spolu s priaznivcami mohli presvedčiť v Šali (poznámka: v tomto ročníku nezískala Šaľa s týmito súpermi ani bod). Zverenkyne trénera Petra Pčolu však cestovali na juh Čiech s úmyslom bodovať a odčiniť výkon so Sláviou, čo sa im aj podarilo.

Už v úvode sa roztrhlo vrece s gólmi, keď skórovala Takáčová, Panošková vyrovnala, Ščípová pridala opäť vedúci gól, na ktorý odpovedala vyrovnaním Melicharová (2:2), čo však bol posledný vyrovnaný a úspešný stav DHC v tomto zápase !!! Dva góly Pastorekovej (2:4) a až v 6. minúte prvý gól Schreibmeierová (3:6) a v 11. min. Fenclovej (4:7), naznačili, že týmto strelkyniam veľmi ruže v tomto dueli kvitnúť nebudú. Na druhej strane si pripomenula „lepšie časy“ Holešová a štyrmi gólmi za sebou v rozpätí 4 minút navýšila náskok Dusla v 17. minúte na rozdiel piatich gólov (6:11). Keď sa k nej ešte v prvom dejstve pridali aj ďalšie šalianske hráčky (poznámka: hráčky  Pastoreková, L. Ratvajská a Ščípová zaznamenali po 3 góly) bolo jasné, že sa zápas so Sláviou z pred týždňa opakovať nebude. Škoda, že gól Ščípovej pol minúty pred pol časovou prestávkou (15:20) bol pre ňu v tomto ročníku základnej časti posledný, keď  dalo o sebe vedieť nedávne zranenie (poznámka: napriek tomu by jej nemalo utiecť umiestnenie v najlepšej desiatke kanonierok MOL ligy).   

Aj po zmene strán sa  hrala hádzaná v réžii šalianskych hádzanárok, aj keď súper v dvoch prípadoch znížil na rozdiel troch gólov (17:20, 19:22), ale k ďalšiemu zníženiu neprišlo a po góloch Pócsíkovej a Holešovej sme v 40. minúte opäť viedli o päť gólov 20:25. Rýchle kombinácie, pohyblivá obrana, za ktorou stáli v priebehu celého zápasu obe spoľahlivé brankárky  boli veľkou prekážkou pre domácu ofenzívu (poznámka:  vrátime sa k tomu v ďalšom bloku) a tak skóre v prospech Dusla Šaľa utešene narastalo. Po góloch Varjássiovej, Matušincovej a Pócsíkovej viedli chemičky v 51 minúte už o osem gólov (24:32), ba dokonca v 58. minúte po zásahoch Susíkovej a L. Ratvajskej až o 10 gólov 25:35! Šalianky nakoniec dosiahli v poslednom kole najvyššie svoje víťazstvo v ročníku na ihriskách súpera, ale aj celkove – Blahoželáme !

Tréner Peter Pčola: „ To najlepšie sme si nechali na záver ročníka, ked sme podali jeden z najlepších výkonov vonku. Hrali sme to, čo chceme hrať a hrali sme to aj vlani. Zahrali si všetky dievčatá, slabinu sme nemali a najmä po obrátke sme pohyblivou defenzívou a kombinačnou hrou s kontrami súpera prevalcovali. Je to hneď vidieť, keď môžete s mužstvom trénovať spolu. Čaká nás slovenská „nadstavba“ s Dunajskou Stredou a Michalovcami od 27. apríla 2024, na ktorú sa už pripravujeme. „    

Ďalšie zápasy základnej časti 22. kola MOL ligy:

streda 27.3. 2024 Sokol Poruba – Zora Olomouc; sobota: Slávia Praha – HK Hodonín; Písek – Michalovce; Zlín - Kynžvart a Dunajská Streda – Most. Vo štvrtok 28. 3. 2024 dohrávka 20. kola: Kynžvart – Michalovce.

Poznámka: k MOL ligovému telegramu, ďalším štatistickým informáciám a „vyžrebovaniu nadstavby“ sa vrátime v najbližších blokoch.  
                                                                                                          JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články