Pohár z DUSLO CUP-u zostal doma

Rozhodol vzájomný zápas s DAC
Pri konštatovaní o minulom ročníku hádzanárskeho turnaja DUSLO CUP 2023, že bol nadmieru vyrovnaný a dramatický, posledný, ktorý sa uskutočnil tento víkend  vyrovnanosťou a dramatickým priebehom vôbec nezaostal. Už samotná skutočnosť, že na tomto ročníku štartovali  medailisti z ročníka 2023/2024 MOL ligy (poznámka: majster Slovenska DAC Dunajská Streda, bronzový zo Slovenska Slovan Duslo Šaľa a taktiež bronzová ZORA Olomouc z Česka, ako aj popredný celok druhej maďarskej ligy Komárom VSE), ktorý sa pred štartom nového ročníka mimoriadne posilnil sľuboval kvalitu. Kuriozitou bolo, že podobne ako pred rokom (poznámka: v konkurencii 5 celkov skončili na druhom mieste !) tak sa aj teraz sa VSE Komárom  dostal medzi medailistov.

+ + +

Už sobota priniesla veľké prekvapenia.  
Šalianske hráčky, ktoré obhajovali prvenstvo z minulého ročníka DUSLO CUP -u, ale aj čerstvé víťazky 66. ročníka medzinárodného turnaja o Pohár míru  v Olomouci v konkurencii mužstiev z Česka, Rakúska a Slovenska, vykročili správne, keď oboch svojich súperov z MOL ligy poslali z palubovky bez nároku na radosť, čo i len z bodového zisku a z úspešného výsledku. V ďalších zápasoch prvého dňa videla divácka kulisa nesmierne zaujímavé a dramatické súboje, ktoré prinieslo aj remízu v súboji maďarského VSE Komárom s Olomoucom, na druhej strane jeden z kandidátov na postup do maďarskej 1. ligy skoro „zaskočil“ aj slovenského majstra, zo Žitného ostrova.

1.  zápas Slovan Duslo Šaľa – ZORA Olomouc 33:28 (18:13).
DUSLO: Holešová a Ratvajská po 6, Brezánska 5/3,... – ZORA: Klára Kubálková 8/3, Anna Kubálková 6, Horutová 3,..
Pred týždňom sa oba kolektívy stretli na Hanaj a ich súboj skončil deľbou bodov 33:33 (13:11). V Šali však od úvodu bola vo vedení, ani raz v zápase neprehrávala a vďaka výbornej defenzíve, ale aj hlavne pestrej kombinačnej hry zakončenej presnou  streľbou získali už  do polčasu rozhodujúci náskok, ktorý bol dielom víťazstva a nezabránila mu ani presná muška sestier Kubálkových.

+ + +

2. zápas  ZORA Olomouc  - VSE Komárom 32:32 (19:15).                                                                                    
VSE: Lukovics 6, Balogh a Világos po 5,... – ZORA: Klára Kubálková 7, Horuztová a Machačová po 5,...  
V ďalšom zápase zasiahol do bojov už aj maďarský účastník Komárom, ktorý značne posilnený aj o hráčky, ktoré obliekli  už aj reprezentačný dres, či hrali v MOL lige (Boglárka a Réka Bíziková, Zsákovic, Gajdóczy,...) prekvapil. Napriek tomu, že prvé dejstvo prehral o štyri góly nakoniec sa tešil z remízy, keď bod zabezpečila v závere zápasu po trháku jedna z najlepších hráčok v drese VSE Réka Imrei.

+ + +   

3.  zápas: DAC Dunajská Streda – Slovan Duslo Šaľa 27:32 (15:16).   
DAC. Krivokapič 6, Kovács 5, Rajnohová 4,....-  DUSLO: Ščípová 8, Königová 4, Holešová 4, Brezánska 4,...
Predčasné finále malo výbornú úroveň aj vďaka kvalitným výkonom oboch hráčskych kolektívov, ale aj početnejšej diváckej kulisy, ktorá vytvorila atmosféru hodnú duelu dvoch popredných slovenských celkov. V prvom polčase sa hrala úplne vyrovnaná hádzaná, keď o niečo viac aktivít v ofenzíve majstra eliminovala výborná šalianska defenzíva, za ktorou stála vynikajúca brankárka Furgaláková (najlepšia hráčka zápasu), na druhej strane sa strelecky činili viaceré hráčky Dusla a do kabín odchádzali s gólovým náskokom.  Po obrátke sa dostalo Duslo v 37. minúte do mini trháku (20:16), čo bolo rozhodujúce. Vďaka výbornému tímovému výkonu celého hráčskeho kolektívu sa podarilo zverenkyniam trénera Petra Pčolu získať skalp  slovenského majstra.

+ + +    

4.  zápas: VSE Komárom – DAC Dunajská Streda 27:28 (11:16).
VSE: Balogh 6, Gál 5, Lukovics 4,... -  Rajnohová 8,  Čočaj 4, Kovács 3,...
Záver sobotňajšieho programu bol súbojom dievčat z Komáromu proti Dunajskej Strede, ktorý bol od začiatku v réžii DAC – u, v ktorom dal tréner Viktor Debre príležitosť všetkým hráčkam širšieho kádra. Ten získal už v prvom polčase 5 - gólový náskok, keď sa mu darila kombinačná hra a presadzoval sa aj strelecky. Aj v druhom polčase si udržiaval DAC 3 – 4 gólový náskok (18:22, 20:24), ale niekoľko technických chýb v rozohrávke v závere využil VSE na skórovanie a nakoniec prehral s favoritom iba o jeden gól.

+ + +

Nedeľa s prekvapením taktiež, ale ....
Sobotňajšie výsledky priniesli svojim spôsobom organizátorom a priaznivcom uspokojenie, nakoľko bolo zrejme, že zverenkyne trénera Petra Pčolu bez ohľadu na nedeľné výsledky sa stanú víťazom turnaja a obhája prvenstvo z minulého ročníka. Bolo to čiastočným, ale pre šalianskych priaznivcov príjemným prekvapením, nakoľko pri účasti slovenského majstra Dunajskej Stredy so všetkými novými hráčkami sa čakalo ich prvenstvo. V nedeľu predpoludním sa tak hralo už iba o umiestnenie na 2. – 4. mieste v tabuľke medzinárodného turnaja..

5. zápas:  DAC Dunajská Streda – ZORA Olomouc 33:24 (17:10). DAC: Sári 5, Starupewitz a Boada 4,.. – Machačová 7, Ďaňková 5/3, Horutová 4.                                                  
V predposlednom dueli sa stretli odvekí rivali z MOL ligy. V prípade úspešného výsledku zástupcu Hanej sa ešte mohla meniť tabuľka, ale DAC neponechal nič na náhodu. Na jeho strojovú kombinačnú hru nenašiel súper žiadnu proti zbraň a už po 30 minútach prehrával o sedem gólov. Zástupca Žitného ostrova nepoľavil ani po obrátke, darilo sa mu aj strelecky a desať minút pred koncom viedol už 14:27 a vysoko porazil svojho konkurenta z majstrovskej súťaže.   

+ + +

6. zápas: VSE Komárom – Slovan Duslo Šaľa 33:22  (16:9). VSE: Balog, Világos a Imrei po 5,... Ščípová 8/2, Königová 4, L. Ratvajská 3,...       
V poslednom dueli turnaja skúsené družstvo Komáromu „nachytalo“ na hruškách mladý šaliansky kolektív, ktorý síce začal  dobre (poznámka v 6. minúte viedla Šaľa 5:2), keď sa strelecky presadili aj mladé hráčky (Dostanič, Brezánska, Košová), ale potom už istý víťaz turnaja robil viacero chýb  a to nielen v defenzíve, ale zahadzoval aj vyložené tutovky a nečudo, že VSE otočilo stav na 5:7 a v 20.minúte už viedol 7:14. Ani po obrátke neprišlo v hre našich dievčat k výkonnostnému obratu a tak sa z víťazstva tešili po zásluhe súperky (poznámka: v minulom ročníku DUSLO CUP-u vyhralo vzájomný súboj Duslo  v pomere 44:12).   

+ + +

Tabuľka medzinárodného hádzanárskeho turnaja DUSLO Cup 2024:

1. Slovan Duslo Šaľa 87:88 – 4 body;  2. DAC Dunajská Streda  88:83 – 4 body; 3. Komárom VSE 92:82 – 3 body; 4. ZORA Olomouc 84:98 – 1 bod.    

poznámka: O prvenstve Dusla Šaľa rozhodol pri rovnosti bodov s Dunajskou Stredou vzájomný zápas.    

Organizátori 29. ročníka medzinárodného DUSLO Cup – u 2024 vyhodnotili nielen najlepšie kolektívy z medzinárodného turnaja, ale  aj   najlepšie hráčky. Z rúk personálnej riaditeľky Dusla Šaľa JUDr. Silvii Karásikovej, šéfa šalianskej hádzanej Ing. Jozefa Brauna a manažéra Mgr. Rudolfa Petrikoviča ich okrem kapitánov NAJ klubov prevzali:

+ najlepšia hráčka: Erika Rajnohová (DAC Dunajská Streda).
+ najlepšia brankárka: Soňa Furgaláková (Slovan Duslo Šaľa + najlepšia strelkyňa: Klára Kubálková ZORA Olomouc – 17 gólov.

Pre jednotlivé kolektívy, ktoré štartovali na medzinárodnom hádzanárskom FDUSLO CUP – e bol štart v Šali poslednou výkonnostnou previerkou pred štartom medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy, v ktorej by chceli: DAC Dunajská Streda obhájiť titul majstra Slovenska; ZORA Olomouc by sa chcela v Česku znova dostať na pozície, v ktorých sa nachádzala v minulých ročníkoch a mladý šaliansky kolektív si chce polepšiť postavenie z minulého ročníka základnej časti MOL ligy.       
Poznámka: o podrobných výsledkoch z turnaja, kto reprezentoval hádzanárske kluby, hodnotenia trénerov a vyžrebovanie nového ročníka MOL ligy Vám prinesieme  v ďalšom bloku.

JOZEF SKLENÁR

FOTOGALÉRIE
HK Slovan Duslo Šaľa - DHK Zora Olomouc 24.8.2024

HK Slovan Duslo Šaľa - HC DAC Dunajská Streda 24.8.2024

HK Slovan Duslo Šaľa - Komárom VSE 25.8.2024

Aktuality

Aktuálne články