Stretneme sa s viacerými novými tvárami

V priebehu prestávky prišlo vo väčšine klubov k viacerým presunom v hráčskych kádroch, výmenám sa nevyhli ani tréneri a samozrejme, že viacero účastníkov nového ročníka základnej časti MOL ligy plánuje zlepšenie postavenia v tabuľke (poznámka: až štyria účastníci si trúfajú pobiť sa o prvenstvo v základnej časti medzinárodnej hádzanárskej súťaže), úspešné účinkovanie v neskoršej národnej nadstavbovej play off, ako aj dobrú hru, výsledky a úspešnú reprezentáciu v európskych pohárových súťažiach.  V kocke Vám prinášame pohľad na hráčske kádre našich súperov v blížiacom sa novom ročníku MOL ligy.  

+  DAC Dunajská Streda (2. miesto) – tréner Viktor Debre (Maďarsko):

Odišli: Katarína Juhos so 115 gólmi siedma NAJ strelkyňa MOL ligy; Réka Bizík (VSE Komárom); Demeter (Šaľa); Da Silva (návrat do Portugalska); spojka Hornyák (Maďarsko), Bakosová, Bugárová,.....
Prišli: Anastasija Krivokapič (r. 2000, Michalovce); Emma Boada (r. 1999) a Lorena Ubeda (r. l999, obe Španielsko); Simona Tomovčíková (r. 2004, Michalovce);  Paulina Stapurewicz a Polina Kucharczyk (obe Poľsko), krídlo Linea Čočaj (r. 2003, Srbsko);....      
Ciele: Obhajoba titulu majstra Slovenska, víťazstvo v Slovenskom pohári, víťazstvo v základnej časti MOL ligy a postup v pohári EHF cez SCM Valcea (Rumunsko).    

+  Baník Most (3. miesto) - tréner nový: Joäo Florencio (Portugalsko), predtým Vladimír Šuma.  

Odišli: Tereza Ekstein (Zwickau – Nemecko); Daria Somionka (Dunajváros); Mária Poláková (Kynžvart); Veronika Mikulášková (Zlín); Aušra Arciševskaja (Poľsko); Eszter Ogonovszky so 126 gólmi štvrtá  NAJ strelkyňa MOL ligy ((r. 2003 Španielsko);...
Prišli: Rossana Mateusz (Angola); Simona Szarková (r. l992, Strassburg); pivot Nora Fontaine a Caroline de Souza (obe Francúzsko); a staršie dorastenky materského klubu.
Ciele: obhajoba titulu majstra Česka, víťazstvo v Českom pohári, postup v Európskej lige s tureckým kolektívom HC Yenimahale (4. miesto v minulom ročníku v lige);

+  Házená Kynžvart (4. miesto) – tréner Peter Sabadka (Slovensko), asistent Lenka Černá.                                      

Odišli: Veronika Dvořáková (Španielsko); Natália Némethová (Šaľa),...  
Prišli: Betul Karaarslan (r. 2002, Turecko); Mária Poláková a Marcela Skácelová (r. 2004), obe z Mostu; Rampová a Buchtová (obe r. 2006 z dorastu).   
Ciele: Po najúspešnejšom roku v existencii klubu - striebro v Česku aj v pohári, zaútočiť na majstrovský titul. Postup v pohári EHF cez mužstvo ŽRD Litija ((Slovinsko).   Opory: Sofia Bezruková (r. l999 – 121 gólov a 5. miesto v NAJ strelkyniach MOL ligy);  Katka Dresslerová (r. l998 s 86 gólmi tretia NAJ strelkyňa kolektívu; legionárky A. M. Patrnčiaková (91 gólov – druhá NAJ strelkyňa a Mária Božovič, ale najmä brankárka Sabrína Novotná (r.2000) najlepšia brankárka Česka spolu s Kudláčkovou.

+  Slávia Praha (5. miesto)  -  tréner  Daniel Čurda (asistent reprezentácie žien Česka).

Odišli: prestupom roka sa zdá odchod reprezentačnej brankárky Petry Kudláčkovej do Zlína; Alexandra Koubová, brankárka Vendula Vrbková a Eliška Jirásková (všetky posilnili Plzeň).  
Prišli: reprezentantka Simona Schreibmeierová (r. 2005, Plzeň) – so 155 gólmi tretia NAJ strelkyňa v MOL lige, ako aj vlastné odchovankyne z juniorky.  
Ciele: majster Česka v r. 2022/2023 sa chce vrátiť medzi medailové kolektívy súťaže  v tomto ročníku, nakoľko v minulom ročníku sa z medailového úspechu netešil. V pohárovej Európe by sa rád prebil  do ďalšieho, ale najskôr si musí poradiť  so zástupcom Slovinska RK Ajdovscina.  

+  Sokol Písek (6. miesto) - trénerka Kateřina Hromádková (Česko).

Odišli: krídla Eva Svobodová (Thun – Švajčiarsko) a Michaela Boorová („B“ mužstvo); pivot Bára Velková a spojka Jana Chlupová (obe Bohunice).
Prišli: krídlo Kristýna Coufalová (Jindř. Hradec) + sedem  hráčok: Hejtmánková, Vítteková, Seidlová, Malcová,.... všetky r. 2005/6 z vlastného dorastu.   
Ciele: Po 12 rokoch sa dočkali v Písku v r. 2023/2024 bronzu a radi by tento úspech zopakovali. Pomôcť by im v prvom rade mala najlepšia strelkyňa MOL ligy Iveta Korešová (r. l979), ktorá strelila v minulom ročníku 230 gólov zo 652, ktorá nastrieľal Písek !!!, rovnako stará pivotka Alena Stellnerová, ale aj 180 cm vysoká spojka Magdaléna Svobodová, ktorá zaznamenala 100 gólov.

+  ZORA Olomouc (7. miesto) – trénerka: Lucie Fabíková (Česko).

Odišli: Eliška Krejzlíková (II. liga HC Žeravice); Iva Malinová (II. liga, Lesana Zubří) najlepšia strelkyňa Olomouca – 92 gólov v minulom ročníku MOL ligy; streleckú štafetu po nej preberajú kolegyne Anna a Klára Kubálkové, ktoré boli najlepšie strelkyne na turnajoch v Olomouci a Šali;  .   
Prišli: pivot Olga Vasyliaka (Hodonín); Natálie Rodeková, Nichaela Krajčová a Júlie Horutová – všetky z dorastu).  
Ciele: Po dvoch bronzoch (r. 2021/2  a 2022/3) v minulom roku na medailu však nedosiahli. Aj keď sa budú chcieť dostať v tomto ročníku medzi horúcich adeptov na bronz, zdá sa, že medaila bude pre Hanú visieť asi privysoko.  

+  DHC Plzeň (9. miesto) – tréner nový: Richard Řezáč; namiesto Jany Bureš – Galuškovej (Česko).  

Odišli: najväčšie oslabenie z pomedzi všetkých kolektívov MOL ligy, keď druhá najlepšia strelkyňa Veronika Fenclová – Galušková (r. l996 – 168 gólov) si plní materské povinnosti; tretia najlepšia strelkyňa MOL ligy Simona Schreibmeierová – 155 gólov  prestúpila do Slávie Praha. Spolu zaznamenali v minulom ročníku 323 gólov zo 635, čo je viac ako polovička, čo strelila Plzeň ! Linda Galušková a Pavlína Lásková skončili aktívnu činnosť; Tereza Bušauerová prerušila aktívnu činnosť.     
Prišli: Alexandra Koubová, Eliška Jirásková a brankárka Vendula Vrbková (všetky zo Slávie Praha); Do mladého kádra (poznámka: osem hráčok je vo veku 2004 – 2006) na viac pribudli z juniorky Vendula Vrbková a Markéta Rúžičková (r. 2005).  
Ciele: V hráčskom kádri prichádza ku generačnej výmene a z toho dôvodu chcú v meste dobrého piva a automobilov hrať tak, aby sa vyhli bojom o záchranu.   

+  HC Zlín (10. miesto) – tréner nový:  Jiří Havlát (prišiel z Hodonína); vymenil Milana Budaya (Česko).   

Odišli: brankárka Barbora Hanzalíková (Šaľa); Melani Jagodič, Karolína Ševčíková a Tereza Karlíková (všetky ukončenia aktívnej činnosti).
Prišli: reprezentačná brankárka Petra Kudláčková (Slívia Praha); Veronika Mikulášková (Most); Brabcová, Pospíšilová, Machalová, Filipková,... všetky z dorastu.
Ciele: Vylepšiť postavenie kolektívu v základnej časti súťaže s úsilím vybojovať štart v českej časti play – off, k čomu by mali pomôcť aj hráčky Lucie Polomíková (r 1999) s 95 gólmi na 16. mieste v streleckej tabuľke MOL ligy a skúsená Monika Kříčková  (r.1996 – 91 gólov), druhá najlepšia strelkyňa Zlína.

+  Sokol Poruba (11. miesto) – tréner Jaroslav Hudeček (Česko).

Odišli: legionárky Anastasija Kalihynová a Sheila Hiraldo; Michaela Dehlová – materské povinnosti a Anna Kavalová.  
Prišli: Magda Kašpárková (Buxdehuder – Nemecko); Lujza Čižmáriková (Michalovce); Ivona Skaličanová (Trenčín); Dobrozemská a Feldmanová (z dorastu).
Ciele: Minulý ročník  hodnotili ak nepodarený v tomto chcú ísť v základnej časti súťaže a v tabuľke  podstatne vyššie, tajným cieľom je play – off, k čomu by mali pomôcť očakávané opory bundesligová Kašpárková, reprezentantka Wizurová, dvojičky Rajové, deviata najlepšia strelkyňa MOL ligy Anežka Farářová – 110 gólov a ďalšia strelkyňa 180 cm vysoká Michaela Dehlová – 80 gólov.  

+  HK Hodonín (12. miesto) – tréner nový: Milan Adi (Slovensko); vymenil Jiřího Havláta (odišiel do Zlína).

Odišli: pivot Olga Vasyliaka (Olomouc); Natália Svobodová (nepredĺžená zmluva); Hedvika Nováková, Bára Kryšková a Júlia Maksymeiko (všetky z osobných dôvodov).
Prišli: brankárka Kristýna Šantavá a pivot Tereza Šantavá (obe r. 2004, Bohunice); spojky: Hana Chrenková (Trenčín) a Daniela Čajková (Veľká nad Veličkou) obe r. 2007; Natália Tamaškovičová (Malacky) a legionárka Andrezza Paizinho (r. l999) prišla ako voľná hráčka.    
Ciele: Hodonín zachraňoval prvoligovú príslušnosť až v baráži s Vršovicami, keď vyhral u súpera 25:37. S novým trénerom, ktorý viac rokov pôsobil v Iuvente Michalovce pri mládeži,  by sa chcel zástupca Moravy vyhnúť baráži aj z toho dôvodu, že opory kolektívu Nikola Kalinová (r. 1998 – 101 gólov- 14. miesto v tabuľke strelkýň), kapitánka HK slovenka Laura Víchová (r. l994 – s 91 gólmi druhá najlepšia strelkyňa), ale aj ďalšie opory: Bára Krejčíková (r. 2000) a Sára Drexlerová (r. 2003) zostali v kolektíve.   

Poznámka: víťaza základnej časti MOL ligy ročník 2023/2024 MŠK Iuventu Michalovce  sme predstavili v Pozvánke na zápas.

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články