Preverí nás český šampión
Tento víkend cestujú naše dievčatá k suverénovi českej hádzanej na palubovku Baníku Most, kde odohrajú   v sobotu 19.3.2022 o 17.30 hodine majstrovský duel 22. kola základnej časti MOL ligy. Favoritom duelu sú jednoznačne domáce hádzanárky, ktoré boli po 21. kole na čele spoločnej súťaže o bod pred najväčším
Konkurentom Iuventou Michalovce, keď v doterajšom priebehu stratili "Černí anděli"  iba dva body, keď prehrali v úvode súťaže v 2. kole  na domácej palubovke 25:27 práve s Michalovcami. V ostatných dueloch sa už tešili z víťazstiev iba hráčky Mostu.

+ + +
Poľský tréner Adrián Struzik  so svojimi zverenkyňami  o. i. porazil doma: z českých minuloročných semifinalistov play off: Sláviu Praha 38:18; Porubu 33:26, Olomouc 32:21 a súčasné prekvapenie MOL ligy nováčika Kynžvart 34:19. Zo slovenskými semifinalistami: prehral Most už spomínaný duel s Michalovcami 25:27; s DAC budú hrať doma dohrávku v stredu 23.3.2021 a s našim kolektívom sa stretnú doma v sobotu.
Na ihriskách už spomínaných súperov vyhrali: v Prahe so Sláviou 29:35; v Olomouci 24:27; v Kynžvarte budú hrať 9.4. 2922.  Do Michaloviec  cestujú v rámci dohrávky 15. kola ˇv závere mesiaca 30. 3. 2022. V 9. kole vyhrali  v Šali 22:31 a v Dunajskej Strede 23:28. Zostávajúcich súperov MOL ligy či už doma, alebo na palubovkách súperov hladko zdolali.

+ + +

V bohatom a kvalitnom hráčskom kádri viac násobného majstra Česka (rok vzniku l997 – v tomto roku bude oslavovať štvrť storočie) sa nachádza rad českých reprezentantiek: skúsené Iveta Korešová (r. l989), ktorú dopĺňame medzi kanonierky s 8 gólmi pri výhre Mostu 24:27 v Olomouci a rovnako stará Petra Maňáková. Reprezentovali však aj hráčky:  Michaela Holáňová (2 góly), Adéla Střísková (2 góly) Veronika Andrýsková (1 gól) v pamätnom zápase so Slovenskom 24:23, na MS v Španielsku aj strelecky presadili (poznámka: zo šalianskeho kolektívu v reprezentácii Slovenska na svetovom šampionáte v Španielsku v decembri reprezentovala iba Katarína Pócsíková). Dres českej reprezentácie obliekli v minulom roku taktiež Terezia Eksteinová, Charlotte Cholevová a Valéria Smetková, čo len potvrdzuje silu hráčskeho kádra minuloročného víťaza MOL ligy.

+ + +

Ak ku kolekcii hráčok v reprezentačnom výbere Česka pridáme legionárky v mosteckom drese: brankárku Ellen Jassen a slovenské hráčky: Tatiana Šutranová (r. l997), ktorá prišla z ŠŠK Prešov a zaznamenala v tomto ročníku 23 gólov; čerstvá reprezentantka Slovenska Katarína Kostelná  (r. l998), ktorá vsietila 33 gélov  a ex šalianka Lucia Mikulčík, rod. Súkenníková (r. 1988), ktorá má na svojom konte  už 46 gólov), spolu s ďalšími talentovanými hráčkami Barbora Krofftová (r. 2002 – 21 gólov, Markéta Zemanová (r. 2001)....;  či ďalšie  vrátane skúsenej brankárky Dominiky Mullnerovej (r. l992) patria k tým, ktoré  sú za dosiahnutými úspechmi Mostu na domácich a zahraničných palubovkách.

+ + +

KUK do histórie:

+   Hádzanárky Mostu začali štartovať v MOL – lige od ročníka 2010/2011 a za ten čas sa v historickej tabuľke prepracovali do najlepšej „šestky“  účastníkov, čo je vysvedčenie ich kvalít, nakoľko v prvej štvorke najlepších sú kolektívy, ktoré štartujú v medzinárodnej súťaži už od prvého ročníka.  Súčasné 6. miesto Mostu, keď získal v 234 majstrovských zápasoch  (176 výhier, 6 remíz, 52 prehier) pri aktívnom skóre 6.985:5.388 gólov a zisku 358 bodov hovorí, že ak budú pokračovať v nastúpenom výkonnostnom trende tak o ich posune smerom hore v historickej tabuľke nie je pochýb.   

+ O občerstveniu pamätníkov a archívu. Prvé vzájomné zápolenie oboch kolektívov v tomto ročníku  bolo v 9. kole v Šali, ktoré sa lepšie vydarilo súčasnému lídrovi súťaže Baníka Most.

HK Slovan Duslo Šaľa – Baník Most 22:31 (13:13) R: Baďura a Ondogrecula; V: 2:1; pokutové hody: 7/6 – 3/2.

Somogyi 5/4, Rácková 4, Vargová, Varjássiová, Ščípová a Matušincová 2,... – Korešová 7/1; Stříšková 5, Kostelná a Holáňová 4,... .         

Už samotný pohľad na postavenie oboch kolektívov v tabuľke MOL ligy, hráčskemu kádru a súčasnej forme jue aj podľa médií jednoznačným favoritom domáci celok. Pre naše mladé dievčatá je takýto a podobné ďalšie duely (poznámka: budeme hrať ešte s Michalovcami, Dunajskou Stredou,....) dobrou hádzanárskou školou, a každý dobrý výsledok v súboji s favoritom k čomu im držíme palce bude plusom v ich hráčskej hádzanárskej škole.

                                                                                                                              JOZEF SKLENÁR  
Aktuality

Aktuálne články