MOL ligový telegram 14. kola
Napriek tomu, že do skončenia základnej časti MOL ligy ešte zostáva odohrať osem kôl,  jedno je už isté, že prebiehajúci ročník 2022/2023 sa zaradí medzi tie, v ktorom sa najviac darí stávkovým kancelariam, ktoré majú v svojom programe aj medzinárodnú hádzanársku súťaž žien a jej zápasy. V doterajších 14 kolách a včerajšej predohrávke 15. kola Slávia Praha – Baník Most (30:27 !!!) sa zrodilo toľko prekvapujúcich výsledkov, čo v minulých rokoch nebolo zvyklosťou. Patria sem predovšetkým zápasy: víťazstvo Plzne 32:22 s Mostom a najmä jeho výška o 10 gólov, ktorý prehral za sebou už druhý zápas (predtým naposledy v roku 20124 !);  Víťazstvo Písku o 12 gólov so Sláviou Praha (33:21); výhra zachraňujúceho sa Zlína s kandidátom na České play – off  Kynžvartom (23:20), ktorý viedol v polčase o 5 gólov; a menším prekvapením, ale len pre šalianskych priaznivcov bola naša prehra o 5 gólov (podľa priebehu pri vysoká) s DAC - om. Podľa očakávania tak skončil iba duel Michaloviec so Stupavou, v ktorom vyhral favorit o 15 gólov.  

+ + +

Ani v 14. kole nebola porušená tradícia, že v každom tohto ročnom kole MOL ligy bolo v rubrike: „Udelená červená karta, resp. iné tresty“ číslo vyššie ako  nula, alebo žiadny trest a výnimkou nebolo ani toto kolo. Pod Vihorlatom v slovenskom derby Michalovce – Stupava nedohrala duel pre faul v 31. minúte mladá hráčka Tatrana Nina Palušová (r. 2004). V tomto dueli bolo udelených aj najviac až desať dvoj minútových trestov (6:4). Osem najnižších trestov (4:4) videli diváci v moravskom derby Poruba –Olomouc a po sedem vylúčení a oddych pre postihnuté hráčky v „zariadili“ arbitri v zápasoch Písek – Slávia Praha (4:3) a rovnakým pomerom aj v dueli  Plzeň – Most. Najmenej práce mali strážcovia čistoty hry v zápasoch: Zlín – Kynžvart (2:2) a rovnaký pomer vylúčených v pomere  (2:2) bol aj v zápase Šaľa - Dunajská Streda.

+ + +

Jednou z najsledovanejších rubrík v našich MOL telegramoch býva informácia o najlepších kanonierkach v jednotlivých kolách medzinárodnej súťaže a práve po predohrávke 15. kola Slávia Praha – Most môžeme zodpovedne oznámiť našim návštevníkom, že vďaka českej reprezentantke a hráčke Mostu Charlotte Cholevovej (poznámka: zaznamenala v tomto zápase 11 gólov)  sa vo všetkých kolách objavila aspoň jedna hráčka z 12 mužstiev štartujúcich v súťaži, ktorá nastrieľala súperovi 10 a viac gólov. V 14. kole sa stala najlepšou kanonierkou Veronika Galušková (r.l996, so 123gólmi najlepšia strelkyňa MOL ligy) hráčka DHC Plzeň, ktorej 13 gólov do siete Mostu pomohlo k cennému víťazstvu. O dva góly  menej strelila skúsená pivotka Písku Alena Stellnerová (r. 1989, 99 gólov – 3. miesto) vo víťaznom zápase so Sláviou Praha a o desať gólov si polepšila v streleckej tabuľka kanonierka Poruby Anežka Farářová (r. 2002, 89 gólov  - 4. miesto).  

Jeden gól chýbal k zaradeniu medzi kanonierky ex šalianke Lívii Klučkovej,   ktorá strelila 9 gólov Iuventy v zápase so Stupavou. Medzi najlepšie strelkyne kola sa už po druhý krát zaradila aj  pivotka Dusla Barbora Königová (poznámka: prvý krát v tomto ročníku zaznamenala 8 gólov  pri našom víťazstve v Zlíne 28:46). Teraz si to v súboji s DAC, v ktorom bola našou najlepšou hráčkou zopakovala. Kiež by jej táto strelecká úspešnosť vydržala naďalej (poznámka.  po 14 kole je s 54 gólmi na 22. mieste streleckej tabuľky).  V tomto bloku ešte spomenieme 7 gólové strelkyne. Túto poctu si zaslúžia štyri  hráčky: Eva Svobodová (Kynžvart), Veronika Dvořáková (Plzeň, r. 2000 – 71. gólov, 9. miesto), Beatrix Élö (r. l997, Dunajská Streda – 70 gólov, 10. miesto) a vychádzajúca  česká ženská hádzanárska hviezda Monika  Schreibmeierová (r. 2005, Plzeň – 64 gólov, 12. miesto), ktorá sa však už v MOL lige dva razy zaradila medzi kanonierky, keď v zápase s Pískom strelila 12 gólov a v Prahe so Sláviou nastrieľala 10. - tku gólov. Medzi kanonierky v tomto ročníku sa však zaradili aj šalianske strelkyne: dva razy Olívia Ščípová  (r. 2002 – 87 gólov, 5. miesto v streleckej tabuľke) a raz Diana Mária Vargová (r. 2003 – 58 gólov, 17. miesto).  Pre štatistikov prinesieme podrobný prehľad kanonierok (10 gólov a viac) za ročník 2022/23 v najbližších MOL telegramoch.           

+ + +

Aj, keď sa s dobrými strelkyňami v 14. kole roztrhlo vrece,  veľa gólov v jednotlivých zápasoch nepadlo.  Ani raz nebola totiž prekonaná hranica 60 gólov a tak najviac gólov po 54 videli diváci v zápasoch: Písek – Slávia Praha 33:21 a Plzeň – Most 32:22, keď rovných 20 gólov nastrieľala spolu dvojica V. Galušková so Schreibmeierovou.  Hranica 50 gólov však nepadla v ďalších štyroch zápasoch ! Po 47 gólov  dosiahli hráčky v zápasoch: Michalovce - Stupava 31:16 a Šaľa – Dunajská Streda 21:26; iba 43 presných zásahov videli diváci v zápase Zlín – Kynžvart 23:20 a najmenej 42 gólov padlo v moravskom derby Poruba – Olomouc 22:20. Kde sú tie časy, keď v 8. kole bol v zápase Zlín – Šaľa 28:46 (74 gólov) vytvorený rekord ročníka, ktorý bol však v 13. kole vyrovnaný v zápase Most – Písek 36:38.        
Pri pohľade na chudobnú gólovú úrodu cez víkend je poznámka: že ženám zvlhol pušný prach, alebo,  že mali vychýlenú mušku je na mieste !

                                                                        JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články