MOL ligový telegram 16. kola
Toto kolo sa sa zaradí do trojice tých, pri ktorých vyšli v tomto ročníku hádzanárskej MOL ligy skoro naprázdno tipovacie kancelárie, nakoľko sa „zrodili“ výsledky, ktoré predpokladali odborníci (poznámka: ak netipovali pol časové výsledky). Z predpokladaného scenára sa „vymkli“ iba dva duely, pričom jedných z nich bol majstrovský zápas hráčok Slovan Duslo Šaľa, kde skončilo prvých 30 minút deľbou bodov a zverenkyne trénera Petra Pčolu strhli víťazstvo na svoju stranu s Porubou až v záverečnom finiši. Druhým zápasom bol súboj „možných“ tohtoročných  účastníkov play off v Česku, kde Slávia Praha „nebrala ohľad“ na to, že hrala na palubovke striebornej Plzni na čele s najlepšou kanonierkou Veronikou Galuškovou a už po pol čase viedla o hrozivých 10 gólov (9:19) a v priebehu 10 dní Slávia  získala skalpy oboch českých lídrov. V zostávajúcich dueloch jednoznačne vyhrali favoriti vrátane dnešnej dohrávky, v ktorej porazili domáce Michalovce vysoko Olomouc 35:21 (18:11) a posunuli sa v tabuľke už na 4. miesto o skóre (463:399 – 20 bodov) o skóre pred Sláviou Praha (466:414 – 20 bodov).

+ + +

Opäť nám chýbalo korenie loptových hier góly, nakoľko ich v tomto kole videli diváci „iba“ 305 (poznámka: v minulom 15. kole  rozvlnili hádzanárky v MOL lige sieť  až v 333 prípadoch).  Ani v jednom z majstrovských zápasov totiž „nepadla“ magická 60 – tka. Najbližšie k tomu bolo v čerstvej dohrávke Michalovce – Olomouc (35:21), čo je doposiaľ najvyššia prehra zástupcu Hanej v tomto ročníku medzinárodnej súťaže. O dva góly menej videli diváci v zápasoch: Most – Kynžvart (32:22) a Plzeň – Slávia Praha (25:29). Cez 50 – gólovú hranicu sa ešte dostali hráčky v dueli Písek – Stupava (34:19). Na túto métu nedosiahli hráčky v zápasoch súčasných slovenských lídrov:  Dunajskej Stredy, ktorá vyhrala o desať gólov  (18:28) v Zlíne a prekvapujúco aj v zápase Šaľa – Poruba (22:20) napriek tomu, že sa na palubovke objavilo aj šesť  hráčok  (Ščípová, Vargová, Königová a Pócsíková – Farářová a Konečná) z tridsiatky najlepších strelkýň súťaže.     

+ + +

Ani toto kolo sa nezaobišlo bez začervenania, nakoľko zápas v Šali nedohrala hráčka Poruby 18. ročná Karolína Rajová (poznámka: dres Poruby obliekla aj jej sestra z dvojičiek Kristína) po nebezpečnom faule na prenikajúcu Königovú . Najviac dvoj minútových trestov až desať udelili arbitri v zápase Písek – Stupava (3:7), o dve hráčky menej dostalo najnižšie tresty v našom zápase  doma s Porubou (2:6) a šesť hráčok (4:2) bolo vylúčených v predo hrávanom dueli Most – Kynžvart. Kuriozitou 16. kola je skutočnosť, že  nemôžeme vyhodnotiť „najslušnejší“  súboj kola nakoľko vo všetkých troch ďalších zápasoch bol rovnaký počet potrestaných hráčok, po päť: Zlín – Dunajská Streda a Plzeň – Slávia Praha rovnakým pomerom 1:4 a Michalovce – Olomouc (4:1). Najbohatším zápasom na nariadené pokutové hody boli zápasy: Plzeň – Slávia Praha 6/4 – 3/3 a Zlín – Dunajská Streda 6/6 – 3/2, kde ich bolo nariadených po deväť. Po sedem sedmičiek videla najvyššia návšteva kola (800 divákov) v Šali 4/4 – 3/3, ktoré exekútorky: Olívia Ščípová (Šaľa) a Anežka Farářová (Poruba) premenili. Rovnaký počet sedmičiek, ale nie s takou úspešnosťou videli priaznivci ženskej hádzanej v zápase Most – Kynžvart 3/3 – 4/3. Najmenej iba dve sedmičky nariadili rozhodcovia a obe boli premenené (1/1 – 1/1) v zápase Písek – Stupava.         

+ + +

Gólové suchoty sa v tomto kole objavili aj v bloku najlepšie strelkyne kola, kde sa zvyknú „dostávať“ hráčky, ktoré dosiahnu v príslušnom kole sedem a viac gólov v majstrovskom zápase. V tomto kole sa medzi ne zaradili z najlepšej 12 – tky kanonierok iba Veronika Galušková  (Plzeň) v súčasnosti so 143 gólmi najlepšia strelkyňa MOL ligy, ktorú uvidíme v akcii tento víkend  (sobota 18. 2. 2023 o 18.00 hod.) aj v Šali a nestarnúca pivotka Písku a reprezentantka Česka Alena Stellnerová (r.l989 – 111 gólov,  3. miesto).  Zostávajúcich  desať  hráčok sa k méte sedem a viac strelených gólov nedostali. Primát najlepšej strelkyne kola získala dvojica: V. Galušková (Plzeň) a Adriána Míšová (Slávia Praha), ktoré zaznamenali cez víkend po 9 gólov; osem gólov strelila v dohrávke s Olomoucom reprezentantka Michaloviec a Slovenska Bibiána Štefániková. Do kategórie sedem gólových strelkýň sa v tomto kole zaradili: už spomínaná Alena Stellnerová a jej oddielová kolegyňa Magda Svobodová (obe Písek). Pripojil sa k nim ďalší vychádzajúci talent iba 17. ročná Daniela Šimková zo Zlína, ktorá v domácom zápase  s DAC – om strelila sedem gólov, z toho päť gólov strelila napriek mladému veku zo značky sedem metrového hodu. Do tejto kategórie sa však zaradila ďalšia „mladica“ v drese Kynžvartu Veronika Vávrová (r. 2005), ktorá ich dosiahla na palubovke majstrovského Mostu. Žiadnej zo 181 strelkýň, ktoré sa nachádzajú doposiaľ v streleckej tabuľke MOL ligy sa minulý víkend nepodarilo dostať do kategórie kanonierok (poznámka: 10 a viac gólov v majstrovskom zápase).

Nepodarilo sa to ani do minulého kola najlepšej strelkyni súťaže reprezentantke Česka a spojky Sokola Písek Ivete Korešovej (r. l989), ktorá síce v domácom dueli so Stupavou bola na palubovke polčas (zaznamenala 4 góly), ale  po obrátke už nehrala. Dôvod jej gólovej odmlky po obrátke: zranenie, či „oddych“ pred dvoj zápasom s Dunajskou Stredou dostupné médiá neuviedli,... (sobota  18. 2. 2023  o 18.00 hod. zápas 17. kola s Pískom; v nedeľu 19. 2. 2023 už o 11.00 hod. dohrávka 6. kola Písek – DAC, ktorý sa však nedohral ešte 15. 10. 2022) !!!.  Za obdobie štyroch mesiacov sa totiž nenašiel voľný termín na dohrávku tohto restu.

                                                                                              JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články