Pricestuje strieborná Plzeň
Šesť kôl pred koncom základnej časti privítame v šalianskej MŠH najväčšie prekvapenie minulého ročníka hádzanárky DHC Plzeň, ktorá sa po prebojovaní do Českej časti play – off  prebojovala cez Kynžvart až do finále, kde prehrala so suverénom v Česku hádzanárkami Baníka Most a získali nečakané striebro a vybojovali si miestenku do európskych pohárov. Metropola západných Čiech 170. tisícová Plzeň, známa tiež výrobou Škodoviek a kvalitného piva (Prazdroj a Gambrinus) sa mohla v práve prebiehajúcich majstrovských súťažiach mužov a žien hrdiť  spolu so Šaľou, že  majú v najvyšších hádzanárskych súťažiach mužov a žien ako jediné mestá v bývalom Česko – Slovensku zastúpenie medzi najlepšími (poznámka: pre Šaľu to už po odstúpení mužov z Extraligy v ďalšom ročníku platiť nebude). Práve strieborná DHC Plzeň preverí v sobotu 18. februára 2023 o 18. 00 hodine v Šali  pripravenosť našich dievčat na záverečné kolá základnej časti MOL ligy.

+ + +           

V hráčskom kolektíve DHC Plzeň neprišlo po úspešnom účinkovaní v minulom ročníku súťaže k väčším zmenám  a tak sa mohla skúsená trénerka Jana Burešová – Galušková v majstrovských bojoch opierať o hráčky, ktoré patria k oporám a sem sa radia: po 16. kolách najlepšia strelkyňa súťaže Veronika Galušková (r. l998 – 143 gólov), jej reprezentačné kolegyne: brankárka Řezáčová (r. 2001), pivot  Melicharová (r. 2003) a Drozdová (r. 2002), ale miesto v základnej zostave si vybojovali aj juniorská reprezentantka Česka Schreibmeierová (r. 2005 – 17. miesto – 65 gólov), Kepková (r. 2001 – 45 gólov), Franzová  (r. 1999 – 37 gólov), ako aj ďalšie hráčky: z mladšej generácie: Panošková, Šindelářová, Tomanová (všetky r. 2004), Lásková, Kantnerová (obe r. 2002), samozrejme, že medzi nimi nechýbajú hráčky ostrieľané MOL ligovými bojmi: Linda Galušková (r. l997), Formanová (r. l996), Bušauerová (r.l999), Dominika Galušková (r. 1993), ale aj brankárky Hurtová (r. l992 ) a Moncellariová (r. l981).

+ + +

V doterajšom priebehu MOL ligy naplno bodovali hádzanárky DHC Plzeň v šiestich zápasoch:

DOMA porazili: Olomouc 27:25; Poruba  30:23, Most 32:22 a Zlín 36:30.  V ďalších zápasoch: Slávia Praha 25:29; Michalovce 22:24; Šaľa 33:36; Písek 30:34,... kolektív Plzne prehral.

VONKU: Na palubovkách súperov vyhrala Plzeň : v Porube 28:24 a v Stupave 29:21. V zostávajúcich dueloch:  Most 30:21; Písek 32:22; Kynžvart 35:25; Dunajská Streda 32:26; Slávia Praha 40:28,... zástupca južných Čiech nebodoval..

+ + +

KUK do histórie:    

+   V minulom ročníku MOL ligy 2021/2022 sa stretli víkendoví súperi v dvoch zápasoch základnej časti  a šalianske hádzanárky v oboch zabodovali .

2. kolo: Duslo Šaľa – DHC Plzeň 23:23; vylúčené: 3:5; pokutové hody:7/6 – 5/4.
Somogyi 7/6,  Pócsíková a Vargová po 4,....
Veronika Galušková 8/3, Linda Galušková 5, Šmrhová 3,...

15. kolo:  DHC Plzeň -  Duslo Šaľa 21:30 (11:11); vylúčené: 3:4; pokutové hody: 3/3 – 4/4.
Veronika  Galušková 8/2, Franczová 4, Linda Galušková 3,....
Ratvajská 8,  Vargová 6/4, Ščípová 4,....   

+   V tomto ročníku MOL ligy 2022/2023 sa prvý vzájomný duel odohral u súpera:

6. kolo:  DHC Plzeň  -  Duslo Šaľa 33:36 (13:18); vylúčené: 3:5; pokutové hody: 5/3 – 4/3.
Veronika  Galušková 10/3, Franczová 6, Panošková 5,...
Königová 6,  Pócsíková 5, Ščípová 5/2,....   

+ + +

Vzhľadom k tomu, že cez víkend sa v šalianskej Mestskej športovej hale stretnú dva vyspelé medailové kolektívy z minulého ročníka hádzanárskej play off, v ktorých už podľa predstavenia pôsobí viacej reprezentantiek, kvalitných strelkýň, ale aj reprezentačných brankárok (Furgaláková – Šaľa, Řezáčová – Plzeň) dá sa očakávať kvalitná hádzaná, na ktorú Vás Vedenie HK Slovan Duslo Šaľa spolu s našimi úspešnými dievčatami srdečne pozýva.


                                                                                                   JOZEF SKLENÁR


+ + +

Informácie zo šalianskej kuchyne:

+  V majstrovskom dueli 16. kola MOL ligy s Porubou sa objavila v šalianskom drese nová tvár Valéria Dulinová (r. 2003), ktorá pred príchodom do Šali pôsobila v majstrovskom kolektíve Iuventy Michalovce. Talentovaná pivotka, ktorá zistila ako vonia aj seniorský reprezentačný dres odohrala v ročníku 2021/2022 desať majstrovských zápasov, v ktorých zaznamenala 11 gólov. Štartovala aj v dueli 10. kola, keď Duslo Šaľa prehralo v Michalovciach 39:23 a Valérii sa podarilo raz  prekonať naše brankárky, jej súčasné kolegyne.
Valéria vitaj v Šali, nech sa Ti darí v šalianskom drese na palubovke, ale aj v súkromnom živote !

+  Vo vyššie spomínanom zápase s Porubou  však chýbala kolegyniam na palubovke, ale aj priaznivcom šalianskej hádzanej ďalšia súčasná slovenská reprezentantka Lenka Ratvajská, ktorá „oddychuje“ po verdikte disciplinárnej komisie za udelenie červenej a modrej karty  (za nezavinenú zrážku s protihráčkou)  v zápase 15. kola v Olomouci (30:30), ktorá jej vystavila STOP na tri zápasy, napriek tomu, že v 15. zápasoch tohto ročníka bolo naše krídlo  potrestané iba jediným dvoj minútovým trestom !  (8. kolo v Zlíne), na viac hráčky Dusla Šaľa ešte červenú kartu v tomto ročníku nedostali. Arbitri ich doposiaľ „vytiahli“ v tomto ročníku pätnásť (poznámka: medzi vinníčkami nechýbajú ani slovenské a české reprezentantky: Dvorśčáková (Michalovce), Rajnohová (Dunajská Streda), Cholevová (Most), Kříčková (Zlín), dokonca aj najlepšia kanonierka súťaže  V. Galušková (Plzeň), ako aj legionárky: Kolovská, Krivokapič a Almeida (všetky Michalovce), Somionka (Most),...ale ani v jednom prípade nepridali arbitri ešte aj bónus v podobe modrej karty !  Bol to udelený prvý takýto trest v prebiehajúcom  ročníku MOL ligy (poznámka: jeho výška môže byť mementom pre ďalšie hráčky,...), takže .Lenka bude v šalianskom drese chýbať ešte aj v ďalšom kole v Michalovciach,....  

+   V odvetnej časti medzinárodnej súťaže sa v tomto ročníku súťaže po úspešnej rekonvalescencii  začala v šalianskom  drese už pravidelne objavovať dlho ročná opora a predtým aj kapitánka Dusla Nikola Rácková. Rok sa zotavovala zo zranenia, ktoré utrpela v závere majstrovského duelu 14. kola  MOL ligy (odohraný 15. 1. 2022 - ročník 2021/2022) na domácej  palubovke po defenzívnom „preši“ obrany Sokola Písek, v ktorom dokonca skórovala Nikola v piatich prípadoch (poznámka: po 14. kolách mala naša „dispečérka“ na svojom konte už 30. MOL ligových zásahov). Je dobré, že opora, ktorou Rácková doposiaľ bola (poznámka: o. i. ešte pred zranením bola vyhlásená v jednom z ročníkov MOL ligy za najlepšiu hráčku Slovenska v medzinárodnej súťaži) sa dostáva nielen do hernej pohody, ale v posledných dvoch zápasoch: Olomouc 30:30 – 1 gól, Poruba 22:20 – 2 góly sa začala presadzovať aj strelecky, čo je v záverečných dueloch prínosom.  Divácka verejnosť, ale aj vedenie  HK Duslo želá Nikole pevné zdravie, úspechy a pohodu nielen na hádzanárskej palubovke, ale tiež v osobnom živote.

+   Diváckej verejnosti v šalianskom regióne chýba však od vzájomného duelu v Šali so Sláviou Praha (11. kolo - 27:25) stredná spojka Petra Varjássiová (na svojom konte mala 18 MOL ligových gólov), ktorá sa v tomto zápase zranila a bola hráčskemu kolektívu trénerskej dvojice P. Pčola – A. Šalatová v úspešnej prvej polovičke základnej časti oporou. Odchovankyňa bratislavskej hádzanej, ktorá má za sebou úspešné pôsobenie aj na ligových palubovkách v Maďarsku, Rakúsku a Česku (poznámka: v drese HC Veselí na Morave sme sa s ňou stretli aj v majstrovských súbojoch so Šaľou) absolvovala nedávno úspešný operačný zákrok hornej končatiny.  Petre Varjássiovej želá skoré uzdravenie a samozrejme aj bezproblémový návrat na hádzanársku palubovku (poznámka:  o. i. aj úspešnej trénerke šalianskych ligových mladších dorasteniek, ktoré sú spolu s Michalovcami na čele tabuľky) Vedenie HK, ako aj široká rodina  hádzanárskych priaznivcov.     


                                                                                 Jozef  SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články