Hádzanárky remizovali, obecenstvo však vyhralo.
Tento víkend patril v rámci asociačného termínu dvom priateľským prípravným duelom ženských reprezentačných kolektívov Slovenska a Slovinska, pred rozhodujúcimi duelmi II. fázy kvalifikácie  o postup na MS 2023 (Nórsko, Švédsko, Dánsko). Zatiaľ, čo vzájomné duely oboch súperov skončili zmierlivo  (obe reprezentácie vyhrali po jednom zápase), víťazom v oboch dueloch však bolo šalianske obecenstvo a priaznivci, ktorí dokázali v Mestskej športovej hale v Šali vytvoriť vynikajúcu atmosféru, čo potvrdili aj ich priami aktéri. Práve tieto atribúty by mali zavážiť pri tom, keď sa bude rozhodovať, kde sa budú hrať najbližšie a budúce súťažné zápolenia našich hádzanárok.

Na Slovinsko čaká v rozhodujúcom súboji o postup na MS 2023 reprezentácia Talianska, naše dievčatá sa stretnú v dvoch kvalifikačných súbojoch s Chorvátskom.  Prvý zápas sa bude hrať na Slovensku (7. – 8. apríla 2023), odveta v Chorvátsku 11. - 12. apríla 2023.     

+ + +

Slovensko - Slovinsko 20:31 (11:15)
Pokutové hody: 6/6 - 2/2, vylúčené: 4 - 4, rozhodovali: Haščíková a Kellner (obe Slovensko), 800 divákov.

V prvom meraní síl s kvalitným súperom zohrala Slovenská reprezentácia slabší zápas, ktorý aj čiastočne zarmútil vďačné šalianske obecenstvo. V úvode sa nenašla v našom kolektíve žiadna z hráčok okrem šalianskej odchovankyni Barbore Lanczovej, ktorá hrá v maďarskom Mosonmagyaróvári KC SE a strelila ôsmemu kolektívu z majstrovstiev Európy 10 gólov, ktorá mohla hostkám v útočnej fáze kontrovať a tak nečudo, že už po prvom polčase bolo jasné, že spokojnejšie pôjdu do odvety reprezentantky z Balkánu.                                                                                  
Okrem toho, že sa nám nedarilo presadiť ani cez krídelné priestory a pivota (v minulých zápasoch vďaka Trúnkovej to bola naša silná zbraň) góly v súperovej sieti pribudli iba pomaly, na druhej strane využilo Slovinsko „diery“ v našej defenzíve a najmä po góloch najlepšej strelkyne Stankovej, Ljepoje a Zickerovej, ktorá pôsobí v Budesligovom SU Neckersulm skóre narastalo (12:19, 14:23, 16:26,...).

Peter Pčola (asistent trénera SR): " Myslím si, že nám chýbala agresivita v obrane a disciplína v útoku. Veľa gólov sme dostávali cez stred, nemali sme pod kontrolou ich pivotku. Nevedeli sme to zavrieť v strede. Aj keď sme počas týždňa pracovali na rôznych variantoch obrany, nedokázali sme to preniesť do zápasu. V útoku sme sa ťažšie presadzovali a z vypracovaných príležitosti sme dosť zahadzovali. Jediná aktívna spojka bola Lancz, ktorej zápas vyšiel, ťažko sa hrá proti kvalitnému súperovi, keď nepodá nadpriemerné výkony viac hráčok. V odvete toho musíme viac pozmeniť, od agresívnejšej defenzívy počnúc, cez spresnenú kombinačnú hru a v útoku najmä premieňanim vypracovaných streleckých príležitostí končiac.“

+ + +

Slovensko - Slovinsko 31:25 (13:13)
Pokutové hody: 4/4 - 1/0, vylúčené: 3 - 4, ČK: 35. Ljepoja (Slovinsko po 3 vylúčeniach, rozhodovali: Budzák a Záhradník (obaja Slovensko), 650 divákov.

Cestu za víťazstvom v odvete opäť odštartovala  Barbora Lancz na spojke a po jej ďalšom gólovom zásahu, ako aj Holejovej sme viedli v 5. minúte už 4:1. Slovinky boli cez víkend výborným „testom“ na kvalifikačný dvoj zápas s Chorvátskom (II. fáza kvalifikácie v boji o postup na MS 2023), keď sa s týmto súperom stretli na ME 2022 a Slovinsko  porazilo Chorvátsko 26:18 (13:12). Svoje kvality však potvrdili aj v Šali, keď náskok zverenkýň trénera Dueňasa znižovali až na rozdiel gólu (6:5, 9:8,...). Aj vďaka ďalším strelkyniam: Holejová, Trúnková a najmä Lancz sme išli do troj gólového trháku (11:8, 13:10), ale Slovinsko, ktoré neustále doťahovalo náš náskok nakoniec stihlo Zickerovou tesne pred polčasom vyrovnať.                                   Lepší vstup do II. polčasu malo Slovinsko, ktoré  aj vďaka druhej najlepšej strelkyni mužstva Nataši Ljepoji (poznámka: na ME 2022 strelila 26 gólov) išlo do vedenia 14:17, ale naše hráčky hrali oproti piatku zodpovednejšie a aj vďaka kvartetu hráčok:                                     Habánková, Popovcová, Trúnková a Lancz, nielenže dokázali v 42. minúte aj vyrovnať - 21:21, keď hostky už hrali bez Ljepoji  (červená karta v 35. minúte po treťom vylúčení), ale išli aj do vedenia 26:22, čo v závere ešte dokázali aj navýšiť a dosiahli tak cenné víťazstvo, ktoré môže byť pred kvalifikáciou s Chorvátskom vzpruhou.

Tréner Jorge Dueňas: „ Ďakujem hráčkam za to, že svojimi výkonmi v odvete správnym spôsobom  zareagovali na piatkovú vysokú prehru. Tentoraz bolo na nich vidieť odlišné mentálne nastavenie, nechýbala správna intenzita pri bránení, ako aj  kombinačná hra v útoku.“   

+ + +

Zostava a góly Slovenska v oboch zápasoch:

Ivanytsja, Furgaláková, Olláhová - Trúnková 1 + 4, Györiová 0 + 0, Königová 0 + 0, Popovcová 2 + 4, Pénzes 0 + 1, L. Ratvajská 1 + 0, Bujnochová 1 + 2, Bajčiová 1 + 1, Holejová 0 + 5, Habánková 1+ 4, Lancz 10/6 + 9/4, Škoricová 0 + 1, Dvorščáková 3 + 0, Ščípová 0 + 0, D. M. Vargová 0 + 0. Tréner: Jorge Dueňas, asistent: Peter Pčola.

poznámka: prvé číslo za priezviskom našej hráčky znamená počet gólov v prvom zápase; číslo za znamienkom plus počet gólov v odvete.

Slovinsko 1. zápas: Stanková 6/2, Ljepoja 5, Gomilar – Zickerová 5,  Barukšič 3,....

Slovinsko 2. zápas: Barukšič a Novák po 4, Pandžič a Ljepoja po 3,...

Tréner:  Dragan Andžič, asistentka: Branka Mijatovič.

                                                                                                                                                JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články