MOL  ligový telegram 18. kola.
V úvode tohto ročných MOL telegramov sme „predpovedali“ v jednotlivých kolách pravidelné zmeny štatistík (v počte strelených gólov, zmeny v streleckých tabuľkách, počty vylúčených hráčok a udelených vyšších trestov: červené a modré karty, prekvapujúce výsledky,....), ktoré zaujali návštevníkov našich stránok, po tomto kole sme museli zmeniť ďalšiu  dôležitú štatistiku, ktorá nám robila doposiaľ veľkú radosť, na druhej strane burcovala zostávajúcich 11 účastníkov majstrovskej súťaže k neustálej honbe za korisťou, ktorou bol líder a prekvapenie tohto ročníka hádzanárky Dusla Šaľa a jej dlhodobé vedúce postavenie v MOL  ligovom peletóne, ktoré bolo prerušené po výsledkoch cez víkend, keď naše dievčatá nestačili v televíznom zápase na domácu Michalovskú Iuventu. Na druhej strane nečakané a najmä vysoké víťazstvo DAC – u v majstrovskom Moste spôsobili výmenu stráži na čele tabuľky a zmenu v tomto štatistickom bloku, čo nás trochu mrzí. Jedna z ľudových múdrostí však hovorí, že “ bič vždy  plieska až na konci !“.  Jej naplnenie by potešilo šaliansku hádzanársku verejnosť.    

+ + +

Čo rozhodlo v dvoch šlágroch o víťazovi? V televíznom zápase Michalovce – Šaľa, nevyužili zverenkyne Petra Pčolu šancu v prvom polčase, keď 4 x vyhrávali o 3 góly  a nepodarilo sa im ani v jednom prípade navýšenie tohto náskoku.  Na druhej strane nemali chemičky v svojom strede takú strelkyňu akou bola v tomto súboji ex reprezentantka skúsená Wöllingerová (8 gólov, r. l990), ku ktorej sa pridala ďalšia trojica kolegýň: Dvorščáková, Popovcová a Kompaniets s piatimi zásahmi, čo bolo rozhodujúce. V druhom šlágri zaskočila Dunajská Streda českého suveréna  Baník Most (poznámka: v predošlých dvoch ročníkoch bol v tabuľke vždy pred DAC), ktorý síce viedol v 6. minúte 5:1 (poznámka: 2 x sa strelecky presadila ex šalianka Lucia Mikulčík), ale zástupca Žitného ostrova a horúci kandidát na prvenstvo v súťaži Dunajská Streda vyhrala ďalšiu 10 – minutovku 1:9 !!!, čím šokovala a hlavne zaskočila favorita. Strelecky sa darilo reprezentantke Erike Rajnohovej, ktorá si vytvorila s 8 gólmi osobný rekord v ročníku. Keď sa k nej pridali ďalšie legionárky: Élö – 6 gólov, Desortová (5), rovnako sa strelecky darilo aj najstaršej hráčke Slovenska  Kate Juhos (r. 1998) a prekvapenie spolu s vedúcim postom v tabuľke boli na svete!. Titulok v Športe z 27. 2. 2023 „Iuventa pripravila Šaľu o pozíciu lídra“ by mohol byť aj v inej podobe: „ Šaľa  napriek prehre stále lídrom“ (poznámka: to by však nesmel DAC vyhrať v Moste,....  V zostávajúcich vzájomných dueloch sa tesne presadili predpokladaní favoriti, najťažšie to mal náš víkendový súper Zlín, ktorý doma porazil Porubu až rozhodujúcim gólom skúsenej Moniky Kříčkovej (r. l996) sekundu pred záverečným klaksónom (59.59 minúta -  23:22).      

+ + +

Dosť dôležitých gólov, ale aj, čo sa týka aj úrody videli diváci v polovičke MOL ligových majstrovských duelov. Najviac ich videli v Písku (poznámka: ani nečudo, keď v drese Sokola  hrá najlepšia strelkyňa súťaže Korešová s treťou kanonierkou Stellnerovou, ktoré strelili aj v zápase s Olomoucom 20 gólov !!!), kde skončilo v sieti 68 streleckých projektilov (38:30). O jeden menej ich padlo pri prehre Mostu doma s Dunajskou Stredou (29:38), aj keď to v polčase (14:16) tak bohaté na góly nevyzeralo. Gólové hody mali aj v sto vežatej Prahe, kde si Slávia „pochutila“  na  Stupave, keď ju porazila o 17 gólov (40:23). K 60 gólovej méte sa mohli dostať aj aktérky v priamom  TV prenose (Michalovce – Šaľa 32:23), ale to by sa museli v ofenzíve strelecky „polepšiť“ naše hádzanárky, ktorých strelecká bilancia v posledných 6 kolách je alarmujúca (poznámka: vrátime sa k tomu  pri pozvánke na súboj so Zlínom). O gól menej ako v našom zápase s Iuventou „padlo“ v Plzni, kde DHC porazilo o dva góly Kynžvart (28:26) a najmenej iba 45 gólov videli diváci v Zlíne s Porubou (23:22).   

+ + +

Primát kanonierky (poznámka: v tejto spoločnosti sú hráčky, ktoré zaznamenajú v zápase 10 a viac gólov) napriek tomu, že do skončenia základnej časti chýbajú ešte 4 kolá získa s najväčšou pravdepodobnosťou skúsená spojka Sokola Písek Iveta Korešová (r. 1989, ktorá viac rokov úspešne pôsobila v nemeckej Bundeslige), pre ktorú zdolať túto „métu“ nerobí vôbec žiadny problém ! Aj v tomto kole zaznamenala v zápase s Olomoucom 11 gólov a bola spolu s Adriánou Míšovou (Slávia Praha), ktorá zaznamenala v zápase so Stupavou rovnaký počet gólov. Deväť gólov vsietila pivotka Plzni Alena Stellnerová (r. l989) a o osem gólov si polepšili strelecké konto: Erika Rajnohová (r. 1998, DAC), prekvapujúca aj Pavla Bahorecová (r. 1999, Stupava),  Veronika Dvořáková (Kynžvart) a Patrícia Wöllingerová (r. l990, Iuventa) v zápase so Šaľou. V spoločnosti sedem gólových strelkýň sa nachádzajú dve plzenské opory: Veronika Galušková (r. l998) a mladá 18. ročná reprezentantka Česka Simona Schreibmeierová, ako aj ďalšia z reprezentantiek Adéla Stříšková (r. 2000, Most).           
V streleckej tabuľke je na čele už spomínaná Iveta Korešová  so 170 gólmi, pred Veronikou Galuškovou – 154 gólov a Alenou Stellnerovou 130 gólov. Štvrté miesto patrí Adéle Stříškovej – 108 gólov (Most), o gól menej zaznamenala Olívia Ščípová (r. 2002 – Šaľa), Anežka Farářová (r. 2002, Poruba) je so 104 gólmi na šiestom mieste a sedmičku najlepších uzatvára s 96 gólmi Veronika Dvořáková s Kynžvartu. Ďalšie šalianske strelkyne: 18. miesto Diana Mária Vargová – 69 gólov; na 22. – 23. mieste sa nachádzajú: Barbora Königová a Katarína Pocsíková so 64 gólmi,....       

+ + +

Ani toto kolo sa nezaobišlo bez červených kariet, ktorých bude v tomto ročníku (poznámka: ak to bude pokračovať v takomto tempe) rekordný počet. „Najveselšie“  bolo v 18. kole v zápase (Plzeň – Kynžvart), v ktorom sa bojovalo o české play – off, v ktorom boli v minulom ročníku oba kolektívy,  kde „vymerali“  arbitri až 13 dvoj minútových (8:5) trestov, na viac v 24. minúte videla mladá Natália Tomanová (r. 2003) za faul červenú kartu, ďalšia hráčka Tereza Bušbauerová (r. l999, obe Plzeň) mala v zápise uvedené tri dvoj minútové tresty (poznámka: automaticky po treťom aj červená), ale v zápise sa nezjavila,.... Červenú kartu videli aj diváci v šlágri kola Most – Dunajská Streda, kde už od 36. minúty oddychovala po červenej karte a faule domáca hráčka Barbora Kroftová (r. 2002). okrem toho sa v 9 – ich prípadoch (3:6) vylučovalo. Viac o jeden nižší trest udelili strážcovia čistoty hry v TV prenose Michalovce – Šaľa (5:5). Po sedem trestov bolo v zápasoch: Zlín – Poruba (3:4) a Písek – Olomouc (2:5); „najslušnejším zápasom“  bol duel: Slávia Praha – Stupava, kde boli vylúčené na každej strane po dve hráčky.
.  
                                                                                   JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články