MOL  ligový telegram 19. kola.
V minulom MOL ligovom telegrame sme poukázali na „zmeny“ vo viacerých štatistických blokoch a teraz tri kolá pred koncom základnej časti prišlo k rozuzleniu  
v počte možných kandidátov na zisk primátu „najlepší česko - slovenský klub ročníka 2022/23 MOL ligy“, kde za posledných sedem ročníkov (poznámka: tento ročník ešte nie je v tom zarátaný) na prvom mieste  v štyroch prípadoch „trónila“ Iuventa Michalovce a v troch prípadoch Baník Most. Rovnako to bolo aj s umiestnením na druhom mieste, kde skončil Most v troch prípadoch  a Michalovce v dvoch ročníkoch. Malou mierou a to v ročníku 2015/2016 skončila za víťaznou Iuventou na 2. mieste Slávia Praha a v ročníku 2017/2018, keď skončila Slávia Praha taktiež druhá, ale za víťazným Mostom. V tomto ročníku však a je to už isté ani jeden z dvojice Michalovce – Most na kráľovský trón nezasadnú. vedúcu Dunajskú Stredu už tri kolá pred koncom nemajú šancu predstihnúť !!! A to je pre tieto veľko kluby aj z hľadiska  „otvorených“ dverí do európskych súťaží dosť veľká „facka“. Veľmi dobre robí na duši, ale aj celkove pohľad šalianskych priaznivcov napr. na titulok v Športe z 13. marca 2023, ktorý hovorí „O prvenstvo už len Dunajská Streda a Šaľa“, ale v texte však konštatuje, že DAC môže titul oslavovať už aj podstatne skôr. Šaliansky kolektív, ktorý razí cestu výchovy a zapracovania vlastných odchovankýň do MOL ligového kádra je však ešte väčším prekvapením ročníka (poznámka: pred rokom skončila Šaľa na 8. mieste tabuľky). Tri kolá pred koncom tohto ročníka MOL ligy je isté, že Šaľa aj keby už nezískala ani bod za posledné tri kolá neskončí horšie ako štvrtá. Čo i len bodový zisk im zaručuje dokonca medailové umiestnenie !.  Výborné výkony, vysoké bodové zisky a tým aj umiestnenie šalianskeho kolektívu oceňuje aj divácka verejnosť, ktorá opäť našla cestu do priestorov šalianskej MŠH, o čom svedčia aj ďaleko najvyššie návštevy z pomedzi všetkých účastníkov a atmosféra, ktorú dokážu počas majstrovských duelov vytvoriť. Ocenila to aj Slovenská ženská reprezentácia, ktorá sa predstaví v rozhodujúcom kvalifikačnom dueli s Chorvátskom (I. dekáda apríla ) v boji o postup na MS 2023 (podrobnejšie v najbližšom bloku) u nás v Šali !  

+ + +

Gólové zápisy potešia nielen divácku verejnosť, ale aj kluby, ktoré sa práve kvôli nim tešia bodovému zisku. Najmenej iba 44 gólov (22:22) videli diváci na Hanej, kde Olomouc potvrdil doma nedobytnú pevnosť a neprehral ani s ďalším kolektívom zo silnej štvorky.  Zásluhu na tom má a aj vynikajúca Michaela Polášková v domácej bránke, ktorá v doterajšom priebehu MOL ligy na viac zaznamenala aj 5 gólov !!! (poznámka: za najlepšiu brankárku bola vyhlásenná aj na turnaji o Pohár š. p. Duslo v auguste 2022). Vplyv na deľbu bodov mala aj situác, že desať minút pred koncom zlyhala zo sedmičky najlepšia strelkyňa Mostu, iba 159 cm vysoké krídlo Adéla Stříšková, s ktorou sa šalianski priaznivci stretnú v Šali v rámci priameho duelu 21. kola s českým majstrom Mostom.  Rovnú  pol stovku gólov (31:19) videlo viac ako 200 divákov na Žitnom ostrove, kde Dunajská Streda „ľahko“ vyplatila o 12 gólov, keď Slávia Praha strelila najmenej iba 19 gólov v tomto ročníku v zápase !!! O jeden gól viac (24:27) videli priaznivci malej koženej lopty v Porube, kde vyhral náš najbližší súper Písek, už istý účastník Českej časti play – off. Tretí  najväčší počet 56 gólov (32:24) videla opäť najvyššia návšteva kola pri Váhu, aj keď prvý polčas (21:12)  signalizoval, že gólov by mohlo byť viac. Rovná 60 – tka sa „urodila“ pod Vihorlatom, kde Iuventa vyhrala o 10 gólov  (35:25) s Plzňou, keď ešte v 37. minúte viedli Michalovce iba o gól (19:18). Najbohatší na góly až 65,  bol zápas v Stupave, kde si z chuti zastrieľal nováčik minulého ročníka Kynžvart (24:41).  Kto vie,  koľko ostrých projektilov im zostalo na najbližší domáci dôležitý duel  s Dunajskou Stredou, druhou otázkou je, či sa objaví v bránke Kynžvartu v tom dueli aj Česká reprezentačná brankárka Sabrína Novotná, ktorá v ročníku 2019/2020 obliekala aj dres šalianskeho Dusla ?          

+ + +

Medzi kanonierky (poznámka: hráčky, ktoré zaznamenajú v zápase 10 a viac gólov) sa v tomto kole zaradili dve zástupkyne Iuventy, keď 11 gólov do plzenskej sieti strelila Slovenská reprezentantka Alena Dvorščáková (r. 2002),  a ďalších 10 gólov pridalo krídlo Lívia Klučková (r. 1994), bývalá hráčka Dusla Šaľa, ktorá po tom, čo bola so 172 gólmi v ročníku 2015/2016 najlepšou strelkyňou súťaže neskôr odišla do Michaloviec. Po osem gólov zaznamenali:  Veronika Galušková (r. l998, Plzeň) do siete Michaloviec  a taktiež jej najväčšia konkurentka v boji o primát najlepšej strelkyne súťaže Iveta Korešová (r. l989, Písek), ktorá rozhodla o výhre v Porube. Treťou osem gólovou hráčkou v tomto kole je Česká reprezentantka a hráčka Mostu Charlotte Cholevová (r. 2002), ktorú taktiež uvidíme v predposlednom 21. Sedem gólov si do streleckej tabuľky zapísala jedna z najstarších hráčok Slávie Praha Martina Weissenbilderová (r. l992), ale aj nové meno na streleckom nebi, ktorou v tomto kole bola iba 18. ročné ľavé krídlo Kynžvartu Šárka Kapusniaková, ktoré zaznamenala v Stupave. Napriek tomu, že medzi hádzanársku streleckú elitu 19. kola sa tento krát nedostala žiadna zo šalianskych strelkýň (poznámka: najbližšie k tomu mala Olívia Ščípová, ktorá strelila Zlínu 6 gólov).    

+ + +

Ani 19. kolo medzinárodnej súťaže nebolo z hľadiska čistoty hry výnimkou, keď sa aj v tomto kole „červenalo“. V dôležitom českom šlágri Olomouc – Most, „uvidela“ v 30. minúte za faul červenú kartu,  bývalá slovenská reprezentantka a hráčka Dusla Šaľa Lucia Mikulčík (r. Súkenníková), ktorá je však aj vďaka svojim skúsenostiam (r. 1988) so 66 gólmi treťou najlepšou strelkyňou Mostu. Najviac  deväť dvoj minútových trestov  udelil arbitri v zápase Poruba – Písek (5:4) a v našom dueli so Zlínom (6:3), kde však zástupkyne nežného pohlavia: Haščíková – Kellner boli prísnejšie na naše dievčatá. Sedem hráčok (3:4) bolo vylúčených na dve minúty v dueli Michalovce – Plzeň a o jeden najnižší trest (3:3) „vymerali“  rozhodcovia v zápase Stupava – Kynžvart. „Najslušnejším“ zápasom 19. kola bol jeden zo šlágrov kola DAC – Slávia Praha, v ktorom si po dve minúty nedobrovoľne oddýchli iba tri hráčky. V domácom drese reprezentantky Slovenska K. Pastorková a ex šalianka Némethová v kolektíve Slávie iba Holeňáková. Druhým duelom, kde bolo udelených najmenej najnižších trestov bol súboj Olomouc – Most (2:2, poznámka: bilanciu pokazila červená karta hráčky Mostu Mikulčík),  kde bola v mužstve Olomouca 2 x vylúčená Machačová, presilovku tri krát využil!; vylúčenia legionárky Špone využil Olomouc iba jedným streleným gólom. Zdá sa, že s blížiacim sa finišom Mol ligy bude na hádzanárskych palubovkách dosť rušno, čo potvrdzuje  aj predohrávka 20. kola: Zlín – Michalovce (23:34), kde bolo vylúčených  8 hráčok (3:5) s nižšími trestami, ale hráčka Zlína Lucie Polomíková (r. l999) videla v 31. minúte za faul aj červenú kartu.

Predohrávka 20. kola MOL ligy:  HC  Zlín – Iuventa Michalovce 23:34 (11:14).
Pokutové hody: 6/4 – 4/4;  vylúčené:  3:5; ČK: 31. min. Polomíková (Zlín).
Ševčíková 6, Šimková 5/3, Daňková 3/1,...  – Dvorščáková 7/1, Wöllingerová 6, Popovcová 5,....                 

                                                                                      JOZEF SKLENÁR     
Aktuality

Aktuálne články