Strieborné šalianske hádzanárky
Záver základnej časti MOL ligy pripomína v tomto ročníku medzinárodnej súťaže napínavú detektívku, nakoľko tri kolá pred koncom bolo zrejmé, že o sadu medailí už zabojuje štvorica tohto ročníkových protagonistov: Dunajská Streda, Michalovce, Most a čo Vedenie, priaznivcov a hráčky šalianskeho Dusla potešilo bol  medzi nimi aj zástupca nášho regiónu. Zaujímavú dilemu, kto sa bude tešiť a komu zostane v rukách Čierny Peter sa podarilo z väčšej časti už  rozriešiť, nakoľko pred posledným kolom  je už definitívne, že  Dunajská Streda je  zlatá a šalianske chemičky sa budú tešiť zo striebra !!!.

Rozhodol dramatický záver

Duslo Šaľa  - Baník Most 26:26 (11:9).
R: Haščík – Zubo; 1110 divákov; pokutové hody: 7/5 – 0/0; vylúčené: 1:6.   

DUSLO: Furgaláková, Vorzáčková, Kusyová – Takáčová 1, Rácková 3, Pócsiková 2,  D. M. Vargová 5, B. Königová 4, Ušiaková, Ščípová 8/5,  Pálová, Tulipánová, Somogyi 2, R. Šalatová, Ratvajská 1.  Tréner: Peter Pčola, asistent: Andrea Šalatová.

BANÍK: Eksteinová 7; Stříšková 6; Cholevová 5; Mikulčík 3; Somionka 2; Poláková 2; Pokorná 1. Tréner: Jiří Táncoš  

Ten,  kto neprišiel v nedeľný podvečer do šalianskej športovej haly hádam ani neuverí Zápisu o stretnutí, ktorý hovorí, že v 12. minúte duelu dvoch špičkových kolektívov: Šali a Mostu boli v ňom uvedené iba tri gólové zápisy, ale všetky v našej sieti (poznámka: dva vsietila 5. najlepšia strelkyňa MOL ligy, česká reprezentantka Stříšková a tretí pridala poľka Somionka). Oba  kolektívy pritom preferujú ofenzívnu hru, keď Šaľa bola po 20. kole so 600 gólmi druhým najlepšie strielajúcim kolektívom súťaže (prvým bol Písek so 622 gólmi) a Most ich zaznamenal 583 gólov a zrazu v Šali góly nepadali !. Prečo tomu tak bolo ? Vynikajúco chytali a to aj v priebehu celého zápasu reprezentantka Slovenska Soňa Furgaláková, ale  aj ex reprezentantka Česka  Dominika Mullnerová (32 rokov), na viac oba kolektívy aj pod dojmom dôležitosti duelu hrali dosť nervózne a kopilo sa dosť chýb,...  

Bránku skúsenej gólmanky hostí „odkliala“ najlepšia strelkyňa Dusla a reprezentantka  Olívia Ščípová až v 12.01 min.! Následne zabrali  ďalšie opory Dusla Pócsiková s  Königovou a razom bolo nielen vyrovnané. Gólovo sa pridala z krídla Líza Somogyi a Duslo v 17.27 min. už viedlo. Od  tohto momentu šalianky mali gólovo na viac, keď  neustále viedli: (5:4, 8:5, 9:6,...). V 23.54 minúte šalianska hala explodovala nadšením, keď skúsená reprezentantka Pócsíkova strelila 10.  gól a Duslo viedlo o 4 góly. Hostky, ktoré majú podstatne skúsenejší káder to však nezlomilo a vďaka strelecky úspešným reprezentačným krídlam Eksteinovej a Stříškovej znížil v závere polčasu na 10:9. Ešte, že ďalšia z reprezentantiek Vargová pridala 11. gól a na prestávku sme odchádzali s náskokom dvoch gólov.

Po obrátke sa hralo podstatne rezkejšie a aj úspešnejšie v ofenzíve, o čom hovorí aj 32  strelených gólov. K dobrému  hernému prejavu pridala pred zranením opora kolektívu Nikola Rácková spolu s Vargovou aj góly a v 36. minúte sme viedli 15:12. Hostky, ktoré bojujú o bronz s Iuventou však „hrýzli“ a v 40. min. znížili na rozdiel gólu (17:16), keď sme predtým nepremenili sedmičku a po góle ex  šalianky Mikulčíkovej bolo o  minútu neskôr aj vyrovnané 17:17. Posledná tretine zápasu držala v strehu nielen aktérky na hracej ploche, ale aj v hľadisku nakoľko v 46. minúte sa po dlhšom čase dostal do vedenia Baník (18:19) po presnom zásahu Eksteinovej. Zverenkyne trénera Pčolu aj v týchto momentoch dokázali, že tvoria vynikajúci kolektív a nepripustili, aby sme nebodovali. Tri góly Śčípovej znamenali nielen vyrovnanie, ale aj neustále gólový náskok (20:19, 22:21, 24:23), ale český suverén stihol v 55. minúte zrovnať skóre  na 24:24 Cholevovou, ktorá po sezóne prestupuje do Brestu – Francúzsko, ktorý patrí medzi najlepších v Lige majstrov. Záver bojovného a dôležitého duelu už sledovala väčšina priaznivcov z viac ako tisícovej návštevy aj kvôli dramatičnosti v stoji. Dôležité góly reprezentačnej pivotky Königovej  a Ščípovej boli  schodíkmi k minimálne bodovému zisku na potvrdenie striebra (poznámka: druhé najlepšie umiestnenie Dusla Šaľa v medzinárodnej súťaži v histórii) v tomto ročníku. Nezmenil  na tom nič ani vyrovnávajúci gól Cholevovej 14 sekúnd pred záverečným klaksónom.  Strieborné medaily je úspech o akom sa ani tým najväčším optimistom pred štartom  nesnívalo.                                                         

Potvrdzujú to aj slová šalianskeho kormidelníka Petra Pčolu v rozsiahlom interwiu pre média po zápase: “ Možno niekto mal  po skončení zápasu zmiešané pocity (výhra bola na dosah), ale až čas ukáže, aký úspech sme dosiahli.“ Budúcnosť a archív si pamätá a nezabúda,.... Dievčatá, patrí Vám kolektívne veľké POĎAKOVANIE !!! Záverečný aplauz, potlesk a ovácie priaznivcov v závere a po stretnutí v stoji to potvrdzujú.

poznámka: k dôležitému duelu, vyjadreniam trénera a ďalším podrobnostiam sa vrátime v Telegrame z 21. kola a upútavke na záverečný zápas tohto ročníka na palubovke Slávii Praha (sobota 22. apríla 2023 o 15.30 hodine) sa vrátime.

                                                                                           JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články