MOL ligový telegram 22. kola.
V poslednom telegrame zo základnej časti tohto ročníka MOL ligy už môžeme definitívne z kompletizovať držiteľov medailí a napriek tomu, že sa v bilancii objavili dva v posledných rokoch už tradiční medailisti Dunajská Streda a Most je to prekvapením, na akých pozíciách skončili. Veľkým prekvapením je zlato na hrudiach hráčok Dunajskej Stredy, ktorá tak stala tretím klubom zo Slovenska, ktorý vyhral v doterajšom priebehu medzinárodnej sa súťaže základnú časť (poznámka: 10 x vyhrali Michalovce a dva krát Slovan Duslo Šaľa – z českých klubov 3 krát vyhral Baník Most, dva razy Slávia Praha, raz bol víťazom SH Veselí n/M. ktoré z MOL ligy pre ekonomické dôvody odstúpilo a raz sa stal víťazom MOL ligy (r. 2002/2003 rakúsky Hypobank Viedeň), nečakalo sa až tretie miesto Baníku Most a veľkým prekvapením bolo až 4. miesto hráčok Iuventy Michalovce a rovnakým bolo  pre našich priaznivcov, ale aj odborníkov bolo druhé miesto šalianskych hádzanárok.

+ + +  

Zatiaľ, čo v 21. kole bol vytvorený v zápase Michalovce – Písek ročníkový gólový rekord 77 gólov (40:37), v záverečnom 22. kole to už s gólovou prietržou také štedré nebolo. Padla jediná 60 – gólová hranica v zápase Písek – Zlín (32:28) o jeden menej 59 gólov videli diváci v Kynžvarte, kde porazili Porubu o 13 gólov – 36:23. V tomto zápase mohla padnúť 60 – gólová hranica, ale  kúpeľný celok nepremenil dve sedmičky. Tretí najvyšší počet  54 gólov sa „zrodil“ v našom zápase so Sláviou (30:24), o dva menej v šlágri kola Most – Michalovce 27:25, v ktorom sa nevyznamenali domáce hráčky, ktoré nepremenili ani jeden zo štyroch nariadených pokutových hodov !!!. Ešteže im v konečnom  účtovaní nechýbali. Sa taktiež  Hranicu 51 gólov prekročili  aj v Plzni (19:32) v zápase s majstrovským DAC – om. Najmenej iba 42 gólov nastrieľali hráčky v Stupave, kde vyhrala Olomouc o 10 gólov (16:26) a postúpila do národnej play -  off, podobne ako pred  rokom.   

+ + +

Napriek tomu, že veľa gólov v zápasoch diváci nevideli predsa sa „našli“  dve kanonierky. Česká reprezentantka 20. ročná Charlota Cholevová bola veľkou oporou Mostu až do posledných jej sekúnd v drese Čierných anjelov (po skončení ročníka prestupuje do francúzskeho Brestu, ktorý je pravidelným účastníkom Ligy majstrov), nakoľko jej 11 gólov do siete Iuventy, ale aj päť v Šali pri remíze 26:26 pomohli Mostu k zisku bronzu.  Rovnaký počet 11 gólov nastrieľala v drese Kynžvartu s Porubou skúsená ex reprezentantka Slovenska Annamária Patrnčiaková  (r. l990), čo je jej najlepší strelecký výkon v tomto ročníku MOL ligy. Blízko vstupu  do kategórie kanonierok mala spojka Iuventy Alena Dvorščáková (r. 2002) a rovnako stará šalianska strelkyňa Olívia Ščípová, ktorá zaznamenala v Prahe taktiež 9 gólov a tesne pred koncom duelu nepremenila sedmičku. Po osem gólov zaznamenala druhá najlepšia strelkyňa súťaže Veronika  Galušková (r. 1998, Plzeň),  Iva Zavíšková z Olomouca v Stupave, kde premenila pol tucet sedem metrových hodov a treťou do mariášu s 8 gólmi bola Eva Svobodová (r. 1998) z Písku vo víťaznom zápase so Zlínom. So siedmimi gólmi sa opäť zapísala  do streleckej elity  mladá nádej Poruby Anežka Farářová (r. 2002), ktorá zaznamenala v tomto ročníku súťaže 129 gólov  (5. miesto v streleckej tabuľke kanonierok) a možno ju uvidíme v novom ročníku v drese Mostu (poznámka: pred rokom odišla do Dunajskej Stredy strelkyňa podobného kalibru Eliška Dessortová).  V poslednom kole sa  „uspokojila“ so siedmimi gólmi aj najlepšia kanonierka MOL ligy Iveta Korešová (r. 1989 – Písek), ktorá zaznamenala v končiacom ročníku  až 204 gólov !!!   

+ + +

Posledné kolo základnej časti MOL ligy sa taktiež zapíše do už tradičných rubrík, ktoré sa v našom Telegrame objavujú a po zásluhe. Zaradí sa do trojice kôl tohto ročníka, v ktorých nevidela žiadna z hráčok červenú kartu a nemusela tak predčasne opustiť palubovku. „Najrušnejšie“ bolo v šlágri kola: Most – Michalovce, kde udelili arbitri 10 dvoj minútových trestov v pomere 5:5 a jednu tretinu zápasu (20 minút) chýbali svojim kolektívom hráčky v dueli Stupava – Olomouc (4:6).  Po sedem najnižších trestov udelili arbitri v zápasoch: Plzeň – Dunajská Streda (4:3) a taktiež Kynžvart – Poruba (2:5).  O jedno vylúčenie menej videlo 120 divákov v Písku v domácom dueli so Zlínom (1:6).  Primát „najslušnejšieho“ zápasu 22. kola získal súboj tretieho najúspešnejšieho kolektívu v historickej tabuľke MOL ligy Slávie Praha (poznámka: podľa počtu získaných bodov) a druhého najlepšieho, ktorým sú úspešné šalianske hádzanárky, v ktorom  bolo vylúčených (2:3) za drobné priestupky a previnenia iba päť hráčok.

                                                                           JOZEF SKLENÁR    

+ + + + +

Play off s Michalovcami odštartujeme doma
Piata aprílový víkend  prepíše taktiež históriu Slovenskej hádzanej, nakoľko v rámci národnej časti play off  sa uskutoční úvodné kolo tohto ročníka MOL ligy, v ktorom sa v slovenskej časti stretnú  iné kolektívy ako pred rokom, nakoľko podľa tabuľkového postavenia po základnej časti medzinárodnej súťaže vytvorili semifinálovú suitu dvojice: DAC Dunajská Streda (1. miesto) – Tatran Stupava (12. miesto) a Slovan Duslo Šaľa (2. miesto)  – Iuventa Michalovce (4. miesto). Semifinále sa hrá na dva víťazné zápasy a odštartuje na palubovke lepšie umiestneného kolektívu.

+ + +

Predstavovať priaznivcom ženskej hádzanej v Česko – Slovensku Iuventu Michalovce je úplne zbytočné, nakoľko ich medailová bilancia a postavenie v tabuľkách  je v histórii spoločnej medzinárodnej súťaže jednoznačné, nakoľko ziskom 13 titulov majstra Slovenska ako Iuventa a v roku 2003 tiež ako Zekon Chemkostav Michalovce, či   10 prvenstiev v základnej časti MOL ligy hovoria za všetko. A práve slovenského suveréna budú môcť privítať v nedeľu 30. apríla, ale už o 16. 00 hodine priaznivci šalianskej hádzanej v rámci prvého semifinálového súboja s našimi hádzanárkami, na ktorý Vás Vedenie HK Slovan Duslo a šalianske hádzanárky srdečne pozývajú.       

+ + +

Do tohto ročníka MOL ligy 2022/23 vstúpili suverén slovenskej ženskej hádzanej Iuventa Michalovce s viacerými zmenami (poznámka: v tomto ekonomicky silnom klube to býva viac menej pravidlom).

+ Novými tvárami na palubovke boli: Andrezza Paizinho (Yalikavakspor Club); Lucja Humelová (Osijek); Cristina Gheorgeová (KKA Szombathely); Anastasija Krivokapič ( (ŽRK Umag);...viaceré posily z Ukrajiny,.. v kádri sa objavili   taktiež talentované dorastenky,... a v prvej časti súťaže sa  vrátila aj skúsená reprezentantka Ukrajiny Iryna Kompaniets.

+ Tieto hráčky mali byť náhradou v hráčskom kádri nového 39. ročného trénera Petra Kostku (poznámka: nahradil Jána Beňadika) hádzanárky, ktoré prestúpili do zahraničia: Nikoleta Trúnková (Kisvárdi KC);  Marianna Rebičová (Lublin); Adriána Holejová (Nice);  Ivana Godeč (Podgorica); Milica Trifunovič (Le Havre); Vladimíra Bajčiová (Salerno - Taliansko),....  

+ Ak prirátame, že tréner Peter Kostka sa mohol spoliehať v majstrovských bojoch  na ďalšie reprezentantky Slovenska: Alena Dvorščáková,   Bibiana Štefaniková, Martina Popovcová, Natália Dmytrenková,... ako aj o ďalšie skúsené opory:  Patríciu Wöllingerovú (návrat z materskej dovolenky), ex šalianku Líviu Klučkovú,  v bránke vystuženou skúsenou medzinárodnou dvojicou: Iryna Jablonská (r. l991) a Naira Almeidová (r. l993), doplnené mladou talentovanou Barborou Jakubíkovou (r. 2004) bolo z čoho vyberať.  
                                                                                                                                                             + + +
Ako sa to podarilo zrealizovať ukazujú výsledky, ktoré v základnej časti ročníka 2022/23 dosiahla Iuventa Michalovce, ktorá hlavne na straty viacerých bodov a prehier, nebola majstrovská Iuventa v minulosti  zvyklá.


+ Michalovce na domácej palubovke prehrali: s Kynžvartom 27:30 a rovnakým výsledkom aj v 11. kole s Mostom.   
+ Viac krát zaváhali aj dueloch na palubovkách súperov, keď prehrali: so Sláviou Praha 32:27; v Olomouci 24:23; v Šali 30:29 a v odvete: v Dunajskej Strede 26:23 a v 22. kole v Moste 27:25.
+ v zostávajúcich pätnástich  majstrovských dueloch odchádzala Iuventa z palubovky ako víťaz.  

+ + +  

KUK do archívu:

V minulom 20. ročníku MOL ligy 2021/22 sa vo vzájomných súbojoch viac tešili Michalovce, keď  vyhrali oba vzájomné duely:

10. kolo: Michalovce – Šaľa 39:23.  Bajčiová, Štefaníková, Trúnková a Godeč po 5,... – Somogyi 10/6, Rácková,  Ratvajská  a Zlatinská po 2,....

23. kolo: Šaľa – Michalovce 21:31. Pócsíková a Varjássiová po 4, Vargová a Zlatinská po 3,.... – Godeč a Trúnková po 6, Rebičová 5, Popovcová 4,.....

+ + +

V tomto 21. ročníku MOL ligy 2022/23 sa vo vzájomných súbojoch rozišli súperi zmierlivo, keď obaja vyhrali domáce duely.
7. kolo medzinárodnej MOL ligy:

Slovan Duslo Šaľa – Iuventa Michalovce 30:29.  vylúčené 4:6; pokutové  hody: 5/4 – 5/4.       Somogyi 8, Ščípová 4/1, Pócsíková 3, Trepáčová 3/2,...  - Kompaniets 10/4, Dvorščáková 7, Wöllingerová 4,...

18. kolo medzinárodnej MOL ligy:
Iuventa Michalovce – Slovan Duslo Šaľa 32:23.                                                                
Wöllingerová 8, Dvorščáková 5, Kompaniets 5 ,... -  Ščípová 4/3, Takáčová, Ušiaková, Ratvajská a Pócsíková po 3,....

+ + +

Ukazovatele zo  štatistiky a  vzájomnej bilancie dvoch najúspešnejších kolektívov Slovenska hovoria, že v sobotu o 16.00 hodine môžu byť priaznivci hádzanej v Šali a celom regióne svedkami výbornej hádzanej, na ktorú sa oplatí prísť  pozrieť a zároveň poďakovať  za úspešné účinkovanie  a reprezentáciu klubu, mesta v základnej časti MOL  ligy.  Vedenie HK Slovan Duslo Šaľa a naše reprezentantky Samotný pohľad na štatistiky a bilanciu hovorí, že v sobotu o 18.00 hodine môžu byť priaznivci hádzanej v Šali a regióne svedkami výbornej hádzanej, na ktorú Vás vedenie HK a naše reprezentantky Vás srdečne pozývajú a tešia sa na Vašu už tradičnú podporu.

                                                                                                       JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články