MOL ligový telegram 17. kola

Reprezentant Hanej  Olomouc „robil problémy“ už aj v minulom kole suverénovi Česka za posledných 10 rokov hádzanárkam Mostu, keď prehral v Moste 31:30 a cez víkend si zgustol aj na slovenskej Iuvente Michalovce, ktorá už tretí rok po sebe nevyhrala na Hanej. V ročníku 2021/2022 bola v Olomouci remíza 25:25(11:13) a to ešte DHC ZORA viedla v 55. minúte 24:20, Iuventa „otočila“ na 24:25, ale Tereza Kubáčková  v 59.55 minúte dokázala vyrovnať!  V ďalšom ročníku sa Iuventa vracala z Moravy dokonca naprázdno, keď v 5. kole prehrala v Olomouci 24:23 (12:14), hoci v priebehu duelu viedla aj o 5 gólov (4:9. 6:11,...). V 38. minúte ZORA išla prvý krát do vedenia 15:14, ale skóre o jeden gól sa striedal až do záveru, keď reprezentantka Česka Tereza Fryčáková – Vasiljeva gólom v 59.55 sekunde rozhodla duel! Minulý víkend sa hralo opäť v Olomouci a Iuventa opäť neuspela. Napriek suverénnemu vedeniu v priebežnej tabuľke až o 5 bodov (pred DAC – om, Mostom, Kynžvartom,... ) nedokázala Iuventa v Olomouci ani na tretí pokus vyhrať a duel skončil deľbou bodov po výsledku 27:27 (12:15) napriek tomu, že ešte v 56. minúte viedla Iuventa o dva góly 25:27. Najskôr však  nová posila so Zlína Daňková znížila a v 59.55 minúte Adéla Protivánková – r. 2000  vyrovnala. Bol to jej jediný, ale super cenný a dôležitý gól v tomto súboji !!!  Čo je zaujímavé na týchto troch súbojoch: vo všetkých troch zápasoch Michalovce vyhrali prvý polčas; v každom z nich však inkasovali rozhodujúci gól 5 sekúnd pred koncom! a ani v jednom nezískali plný počet bodov !,...  Ďalším, ale menším prekvapením je výsledok zo sto vežatej Prahy, kde český majster Slávia Praha prehral doma so Sokolom Písek o tri góly 29:32, keď mladosť v drese Slávie nestačila na  skúsené kanonierky hostiek Korešová s pivotkou Stellnerovou (obe r. l989), ktoré zaznamenali v súboji spolu 19 gólov!. V zostávajúcich súbojoch: Hodonín – Kynžvart 18:37; Most – Plzeň 38:31; Poruba – Dunajská Streda 24:34 a teší nás, že aj Šaľa – Zlín 33:27 favoriti nezaváhali a pripísali si do tabuľky po dva body.   

+ + +

S nastupujúcim jarným počasím sme predpokladali, že sa môže „urodiť“ ďalší 70 – gólový prírastok, ale v ani jednom z majstrovských duelov magická „70 – tka“ v súčte gólov nepadla. Najbližšie k nej mali diváci a mužstvá v Moste, kde videla druhá najvyššia návšteva kola – 524 divákov až 69 gólov a prekonanie tejto hranice bol na dosah. To by však musela juniorská reprezentantka Česka iba 18. ročná Simona Schreibmeierová, ktorá bola v drese Plzni najlepšou strelkyňou zápasu premeniť sedem metrový hod ! O osem gólov menej sa „urodilo v pražskom súboji a rovnú „60 – tku“ si vychutnalo vyše 600 divákov v Šali (opäť najvyššia návšteva kola) v zápase so Zlínom. Neďaleko 60 – tky boli aj kluby v zápase Poruba – Dunajská Streda (24:34);   o tri góly menej (55 gólov) padlo v zápase  Hodonín – Kynžvart napriek tomu, že v domácom kolektíve je aj ôsma najlepšia strelkyňa MOL ligy Nikola Kalinová (r. 1998 – 90 gólov), ale aj Sofia Bezruková (Kynžvart), ktorá je o jedno miesto pred ňou s 98 gólmi. Najchudobnejším na góly bol duel Olomouc – Michalovce, v ktorom sa zrodilo najmenej iba 54 gólov, napriek tomu, že kanonierkou zápasu bola ex šalianka Lívia Klučková, ktorá si vytvorila v tomto ročníku osobný strelecký rekord. Predtým dosiahla najviac gólov (sedem) v 4. kole, keď Iuventa vyhrala so Šaľou 32:17. Ako to už z jej strany býva pravidlom, proti bývalým kolegyniam sa „vytiahla ! Zaujímavé však bolo jej vyjadrenie v Športe (12.2.2024), k posledným výkonom Iuventy, keď povedala: „ Už v Šali sme mali zdvihnutý prst za náš výkon, ktorý nebol ideálny. Rovnako to bolo proti Porube a žiaľ teraz sme do tretice dostali facku, ktorú sme nechceli (poznámka: prehru Iuventy v Šali však nechceli dopustiť viacerí,... ešte, že bol priamy prenos z tohto derby,...). Dala som síce 9 gólov, čo je fajn, ale v obrane som svojmu družstvu vôbec nepomohla (poznámka autora: ojedinelá sebakritika, ktorá ani nie je na mieste, kvôli jej skromnosti, nakoľko Klučková bola v týchto spomínaných troch dueloch nielen oporou, ale s 15 gólmi aj najlepšou strelkyňou lídra súťaže). Kde však zostalo ďalších jedenásť hráčok zo zahraničia, ktoré obliekli v týchto dueloch dres Iuventy ? ),....                               

+ + +  
Ani v tomto Telegrame nemôžme obísť rubriku najlepších strelkýň víkendového kola a tak ako 16 telegramov predtým sme „zaknihovali“ medzi kanonierkami v každom hráčku Ivetu Korešovú (Sokol Písek), nebolo tomu inak ani v tomto 17. kole. Hráčka, ktorá dokázala doposiaľ zaznamenať v MOL lige 189 gólov (pre druhou Veronikou Fenclovou má náskok 53 gólov) a v každom z kôl najmenej 7 – 13 gólov (poznámka: sedem ich strelila v 9. kole:  zápas Olomouc – Písek 29:28 a v 13. kole: zápas Písek – Zlín; 13 gólov zaznamenala v 4. kole: zápas Dunajská Streda – Písek 43:24 a v 12. kole: zápas Kynžvart – Písek 37:21. Iveta Korešová, ktorá sa vrátila do MOL ligy z viacročného pôsobenia v Nemecku  si honor super kanonierka zaslúži. V tomto kole 12 gólmi do siete majstrovskej Slávii pomohla k výhre v Prahe, rovnako 12 gólov strelila aj Katarína Dresslerová – osobný strelecký rekord (r. l998, Kynžvart) v Hodoníne. O 10 gólov viac si v streleckej tabuľke polepšila konto ako jediná Anežka Šafářová (r. 2002, Poruba), po deväť gólov zaznamenali cez víkend:  Eszter Ogonovszky (r. 2003) a Adéla Stříšková (r. 2000, obe z Mostu), ako aj  a Lívia Klučková – osobný strelecký rekord (r. l994, Michalovce). Do kategórie osem gólových hráčok sa v tomto kole zaradila  naša hráčka Mária Holešová v zápase so Zlínom, ale aj  tretia najlepšia strelkyna MOL ligy  Simona Schreibmeierová (r. 2005, Plzeň). O sedem gólov si v streleckej tabuľke prilepšila Holešovej  oddielová kolegyňa Katarína Pócsíková (s 80. gólmi je na 11. – 12. mieste streleckej tabuľky MOL ligy), čo je dobré. Kiež by im takáto strelecká forma vydržala aj pre ďalšie kolá medzinárodnej súťaže. Sedem gólov do našej bránky strelila mladá Daniela Šimková (r. 2005 – Zlín), ale aj  skúsená pivotka Písku Alena Stellnerová (r. l989)  do siete Slávii Praha. Kategóriu 7 – gólových kanonierok v tomto kole ešte „posilnili“ dve zahraničné posily Dunajskej Stredy Eliška Desortová (r. 2000) a Barbora Sári (r. l990), ktoré skórovali po sedem krát vo víťaznom zápase v Porube. Kuriozitou je, že reprezentantka Česka Desortová prestúpila do Dunajskej Stredy práve z Poruby.  

+ + +

Ani toto kolo sa nezaobišlo bez väčšieho trestu a nie je ani prekvapením, že hráčkou, ktorá nedohrala majstrovský duel bola hádzanárka Plzne. Tento krát videla červenú kartu z tohto kolektívu mladá hráčka Lucie Drozdová (r. 2002), ktorá po treťom vylúčení v zápase s Mostom odišla „pod sprchy“ v 53.53 minúte ako piata hráčka z tohto klubu v tomto ročníku MOL ligy ! „Upevnila“ tak vedúce postavenie Plzni v počte vylúčených hráčok. Druhým v tejto bilancii je Baník Most, ktorý mal vylúčené tri hráčky. Ďalších šesť účastníkov medzi nimi aj Šaľa a Písek (víkendoví súperi) mali  v tomto ročníku po jednej hráčke s červenou kartou. V 17. kole sa najviac „zapotili“  arbitri v zápase Most – Plzeň, kde udelili ešte aj deväť najnižších trestov (4:5); šesť dvoj minútových trestov (3:3) bolo v zápase Poruba – Dunajská Streda, kde nariadili aj 11 pokutových hodov 6/6 – 5/5, ktoré aj exekútorky  premenili; päť hráčok (4:1) povinne „oddychovalo“ v súboji Slávia Praha – Písek. V zostávajúcich dueloch to bolo z hľadiska slušnosti v norme, keď v našom zápase so Zlínom boli vylúčené iba štyri hráčky (2:2), ale zato bolo nariadených 11 sedmičiek: 4/4 – 7/5; v dueli Hodonín – Kynžvart oddychovali iba tri hráčky (2:1), zaujímavosťou, že najmenej iba dve hráčky (1:1) boli potrestané v remízovom súboji Olomouc – Michalovce. Práve reprezentant z pod Vihorlatu drží v MOL lige „prvenstvo“ v počte vylúčených hráčok na dve minúty (83), o desať menej hráčok (73) má vylúčených DHC Plzeňa tretím v poradí ja Dunajská Streda, ktorá hrala oslabená v 64 prípadoch. Najmenej vylúčených hráčok (po 43) majú Sokol Písek a Házená Kynžvart.  Šalianske Duslo je v tejto bilancii na 8. mieste, keď v doterajších 17. kolách vylúčili arbitri 49 našich hádzanárok.       

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články