Český šampión opäť pri Váhu

V klube suveréna Českej ligy v hádzanej žien (poznámka: 10. násobný majster Česka) sa už asi nebude opakovať 3. kolo  tohto ročníkovej MOL ligy žien, kedy na pôde majstra Slovenska v Dunajskej Strede prehral v súboji majstrov rozdielom 12 gólov  - 40:28 (20:10), keď ani predtým (1. kolo: Most – Olomouc 43:27; 2. kolo: Most – Hodonín 37:25); či 4. kolo: Most – Slávia Praha 34:26, už takýto výbuch nedopustil a vzhľadom aj k hádzanárskej tradícii a histórii klubu sa chce podobných výkonnostných „výbuchov“ vyvarovať.

+ + +

Zmeny na lavičke a v hráčskom kádri.

Napriek tomu, že sa „Černí anděli“ akú nesie Baník Most aj kvôli farbe svojich dresov prezývku „tešili“ v minulom ročníku opäť po roku (poznámka: v ročníku 2022/2023 bola majstrom Slávia Praha) z prvenstva a vyhrali aj Český pohár, tréner Vladimír Šuma, ktorý sedel na lavičke úspešného kolektívu skončil. Novým kormidelníkom Mostu sa stal pred štartom tohto ročníka medzinárodnej hádzanárskej súťaže portugalský tréner Benfiky Lisabon João Florêncio, ktorý sa musel hneď v úvode „vysporiadať“  z dosť veľkým prievanom v hráčskom kádri.

+  Do hráčskeho kolektív Baník Most pribudli nové tváre:  z  C. D.  Primeiro de Agosto (Angola) spojka Rossana Sebastiao Mateus, z MKS Zagłębie Lubin ex šalianka Simona Szarková (poznámka: po 4. kole je z 21 gólmi v najlepšej desiatke strelkýň MOL ligy);  zo Strasbourgu ATH prišli hneď dve hráčky: spojka  Caroline de Sousa Loureiro a taktiež pivot  Nora Caroline Nelly Francoise Fontaine. Z vlastných dorasteniek sa do seniorského kolektívu prebojovala hneď „sedmička „ hráčok“ : Adéla Brabcová, Valentina Schüllerová, Daniela Hamalová, Karolína Mocková, Michaela Vokušová, Anna Chaloupková a Tereza Pazderková.

+  Mostecký dres už v tomto ročníku neoblečú hráčky: reprezentantka Česka Veronika Mikulášková, ktorá posilnila (Handball club Zlín) a talentované krídlo Márie Poláková (r. 2002), ktorej sa na novom pôsobisku (Házená Kynžvart) darí aj strelecky, keď má po 4 kolách na svojom konte už 18 strelených gólov (poznámka: v 3. kole v Šali zaznamenala 7 gólov a bola najlepšou kanonierkou zápasu). Do zahraničia prestúpili: Tereza Eksteinová - BSV Zwickau (Nemecko), Daria Somionka - Dunajvárosi Kohász (Maďarsko),  Aušra Arciševskaja - MKS Piotrcovia Piotrków (Poľsko), ale najväčšou stratou je odchod strelkyne Eszter Ogonovszky - BM Bera Bera (Španielsko), ktorá bola so 126 gólmi v základnej časti minulého ročníka štvrtou najlepšou kanonierkou MOL ligy.

+ + +

Ciele zostávajú nezmenené.

Napriek početným zmenám v hráčskom kádri ciele pre tento ročník zostávajú nezmenené, nakoľko český suverén v ženskej hádzanej chce obhájiť titul majstra Česka, zvíťaziť v Českom pohári, obsadiť medailové miesto v základnej časti MOL ligy a vylepšiť si postavenie v Európskej lige (poznámka: minulý týždeň v predkole EL porazil na domácej palubovke  v dvoj zápase tureckého zástupcu Tenimamalle Ankaru: 55:31 a 44:34).  Pri naplnení týchto cielov sa bude nový tréner João Florêncio opierať o nové posily; šesticu reprezentantiek Česka: brankárka Karin Řezáčová a hráčky Natálie Kuxová, Adéla Stříšková, Anna Jestříbková, Valérie Smetková a Dominika Zachová; skúsené hráčky: Petra Maňáková, Hana Múčková, slovenka Katarína Kostlná,... ale aj na mladé hráčky: Barbora Kroftová, Sofie Behenská, Daniela Hamalová,... ktoré majú za sebou už viacero štartov v MOL lige.

+ + +

KUK do archívu MOL ligy:  

V ročníku 2023/2024 sa stretli obaja súperi v základnej časti v dvoch zápasoch:

+  3. kolo:  Slovan Duslo Šaľa -  Baník Most 29:30.
DUSLO: Holešová 10, Pócsík a D. M. Vargová po 6,....                                                                                                                                 
BANÍK: Ogonovszky 9, Ekstein 5, Stříšková 4,....

+  19. kolo: Baník Most – Slovan Duslo Šaľa 35:28.  
BANÍK: Stříšková 8, Somionka a Zachová po 6,.....                                                                                                                              
DUSLO: Ščípová 10, Pócsíková 7, Pastoreková 3,...

+ + +

V ročníku 2022/2023 sa stretli obaja súperi v základnej časti v dvoch zápasoch:

+ 11. kolo: Baník Most – Slovan Duslo Šaľa 35:24.  (ČK: Daria Somionka).

BANÍK: Cholevová  a Stříšková po 6, Andrýsková 5, Holanová 4,....                                                        
DUSLO: Ščípová 13/8, Ušiaková  a  D. M. Vargová po 3, Pócsíková 2,....                 

+ 22. kolo:  Slovan Duslo Šaľa -  Baník Most 26:26.

DUSLO: Ščípová 8/5, D. M. Vargová 5, Königová 4, Rácková 3,....                                               
BANÍK: Eksteinová 7, Stříšková 6, Cholevová 5, Mikulčík 4,....

Prítomnosť najúspešnejšieho českého účastníka MOL ligy v posledných 15 rokoch Baníka Most v Šali (sobota 12. 10. 2024 o 18.00 hodine) a pohľad na výsledky oboch víkendových súperov z posledných  dvoch ročníkov medzinárodnej súťaže je tou najlepšou pozvánkou od našich dievčat a Vedenia HK Duslo k návšteve víkendového súboja.

+ + +  

Výsledky z predohrávok 5. kola MOL ligy:

Dunajská Streda – Olomouc 40:28; Slávia Praha – Hodonín 28:21; Iuventa Michalovce – Zlín 34:18;,,,

JOZEF SKLENÁR       

Aktuality

Aktuálne články