Dievčatá výkonom s Mostom nesklamali

Pohľad na nástup oboch celkov k majstrovského duelu 5. kola nebol pre šaliansku divácku verejnosť moc príjemný, nakoľko proti fyzicky zdatnému a posilnenému 10. násobnému majstrovi Česka nastupoval kolektív plný mladých nádejí, bez chýbajúcich maródov a zranených hráčok, ale aj s veľkým výškovým hendikepom (poznámka: minimálne päť hráčok hostí sa výškovo vyrovnalo Ščípovej, nehovoriac o legionarke Rossane Mateusz z Angoly, ktorá je vysoká 185 cm). Fyzická prevaha by sa ešte dala neutralizovať dobrým pohybom a rýchlou hrou, ale neprítomnosť chorej reprezentantky Némethovej (poznámka: po 3. kole bola druhou najlepšou strelkyňou kolektívu), ďalšej reprezentantky Lenky Ratvajskej, ktorá nehrala ani v Plzni a na poslednú chvíľu talentovanej spojky Brezánskej sa nedá šibnutím čarovného prútika nahradiť. Mladé nádeje: Lukačínová a Letková (obe r. 2007), či Kormúthová (r. 2005) by mohli byť v priebehu nejakého časového obdobia aj pevnou stálicou seniorského kolektívu , ale nech nikto od nich nežiada, aby s doterajšími mini skúsenosťami z tejto súťaže sa vyrovnali hviezdnemu obsadeniu  Baníka Most, keď proti Šali nastúpil so šesticou  reprezentantiek Česka a s piatimi  legionarkami.  Ešte, že sa do mužstva „na výpomoc“ počas zdravotných problémov viacerých hráčok vrátila opora z minulých ročníkov Petra Varjássiová, ktorá svoje miesto zastala nielen v defenzíve, ale aj na poste strednej spojky.  

Samotný duel odštartoval raketovo, keď hostky po góloch Stříškovej a Jestříbkovej viedli 0:2, Holešová znížila, ale góly Zachovej a Kuxovej, na druhej strane Ščípovej a Königovej  (v 5. minúte bol stav 3:6) dali  tušiť, že diváci uvidia rekordný gólový prídel na jeden zápas v prebiehajúcom ročníku, čo sa aj naplnilo. Pritom obe brankárky reprezentantky naša Soňa Furgaláková, ale aj  Hana Múčková v bránke Baníka (poznámka: 67. násobná reprezentka Česka, ktorá sa vrátila na palubovky po viac ako ročnom zranení, bola v ročníku 2020/2021 vyhlásená  za najlepšiu hráčku MOL ligy) boli veľkými oporami. Naše dievčatá a vďaka streleckej sile trojice: Königová, Pócsíková, Ščípová, ktoré strelili viac ako dve tretiny šalianskych gólov udržiavali mini gólový odstup od favorita (6.7, 9:11, 10:13 a ešte v 26. minúte po góle Pastorekovej bol o skóre 13:16, ale škoda bolo, že záverečnú „päť minutovku“ sme prehrali 1:5 a súper odskočil do sedem gólového trháku. 

Po obrátke Most po góle Jestříbkovej viedol 14:22 a bolo zrejmé, že body poputujú k českému majstrovi. Zverenkyne trénera Pčolu však siahli na dno svojich síl a postupne ukrajovali zo súperovho náskoku. Viac krát sa k nemu priblížili na rozdiel štyroch gólov (38. minúta 23:27,  44. minúta 26:30, 34:38,...), ale súper, ktorý chce aj v tomto ročníku „potrápiť“ zatiaľ suverénny slovenský tandem:  Michalovce – Dunajská Streda v boji o medailové umiestnene v základnej časti medzinárodnej súťaže zdramatizovanie záveru nepripustil. Škoda, že sa tri sekundy pred klaksónom „trafila do šibenice“ ex šalianka Simona Szarková. Mohli sme vyhrať druhý polčas nad favoritom duelu o tri góly,....                                     

Tréner Peter Pčola: „ V I. polčase sme nastúpili proti favoritovi aj vzhľadom k zostave zbytočne s veľkým rešpektom. V závere sme urobili viac chýb a darovali sme súperovi náskok. V prestávke sme si povedali, že chceme vyhrať druhý polčas, čo sa aj podarilo. Dostať 39 gólov je veľa, súper je však pred nami a máme náročný program, máme veľkú maródku a veľa mladých hráčok. Dievčatám môžem len poďakovať, že zabojovali a druhý polčas dokázali vyhrať. Tento náročný súper je za nami a teraz prídu zápasy, v ktorých musíme zabojovať a zabodovať.“             

5. kolo MOL ligy:  Slovan Duslo Šaľa – Baník Most 34:39 (14:21). Rozhodovali: Baďura a Ondruš – 600 divákov; vylúčené: 1:4; pokutové hody: 3/3 – 0/0.

DUSLO: Furgaláková, Hanzalíková, Oláhová – Kormúthová, B. Königová 9, Pócsíková 3, Ščípová 9, Pastoreková 3, M. Lukačínová, Kóšová, Varjássiová 2,  M. Holešová 6, Varjássiová 2, Demeter, Letková, Kucsera. Tréner: Peter Pčola.

BANÍK: Zachová 8, Jestříbková 6, Szarková 4, Mateusz 4, Kuxová 4, Behenská 4, Kostelná 3, Stříšková 3, Smetková, Fontaine, Mocková po 1. Tréner: Joäo Florencio (Portugalsko).

Ďalšie výsledky 5. kola MOL ligy: DAC Dunajská Streda – ZORA Olomouc 40:28 (19:13); Slávia Praha – HK Hodonín 28:21 (14:10); Iuventa Michalovce – DHC Zlín 34:18 (13:10);  Sokol Poruba – DHC Plzeň 25:22 (12:10). Zápas: Sokol Písek – Házená Kynžvart dohrajú.   

Najbližší program 6. kola MOL ligy: 
Sobota 19. 10. 2024 o 18. 00 hod. HK Hodonín – Slovan Duslo Šaľa. 

                                                                                                   JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články